Petak, 4. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

U Zagrebu i dalje izlaze „novine za veliku nuždu“…

Srpski (samostalni!?)  tjednik  Novosti, koji izlazi usred Zagreba, ima zadaću da pljuje i bljuje po svemu što hrvatski diše. Međutim, jel to hrvatska država mora financirati? Ako i „mora“, onda se postavlja pitanje – zašto i zbog čega?

Pregledali smo ovaj bilten od 11.10. 2019.

Zanimalo nas je jesu li jednu stranicu ili temu posvetili nečem dobrom u hrvatskoj državi?

Pa, idemo redom.

Na prvoj stranici naslov „Film strave i ustaša“, o skandaloznom, kako to oni ističu, dokumentarcu  „Dječje prihvatilište Sisak“.

Na stranici dalje: kratke vijesti. Ne sviđa im se što će 30. svibnja proglasiti Danom državnosti. To bi, kažu trebao biti blagdan, odnosno „intimna proslava“ HDZ-a, jer su tada njihovi članovi pobjednički ušli u Hrvatski sabor!? Potom bacaju drvlje i kamenje na predsjednika Vlade, predsjednicu Republike, a ne misle dobro ni o „histeriji“ u Splitu kad se igrala nogometna utakmica Hrvatska-Madžarska.

Cijelu treću stranicu notorni Marinko Čulić posvećuje Kolindi Grabar Kitarović. Uz ostalo melje da je „uspjela sasvim degradirati i obesmisliti politiku u boljem smislu tog pojma i zadatak je Zorana Milanovića da taj bolji smisao vrati. Ali to će biti teže nego dobiti izbore, jer je u tom degradiranju djelomično i sam sudjelovao“ – misli ovaj nazovi pisac.

Na četvrtoj i petoj stranici crna prazna slova u obrani filma „Dnevnik Diane Budisavljević“ i opet sve najgore (i lažno!) po izvrsnom dokumentarcu Nade Prkačin „Dječje prihvatilište Sisak“. Tamo je po njima umrlo više od 1100 djece. Zamjeraju hrvatskoj Vladi i politici što daju potporu ovakvom projektu. Glupo, ali idemo dalje.

Šesta i sedma stranica srbijanskog biltena „rezervirana“ je za prosvjede u Hrvatskoj. Još jedna tema u kojoj prikazuju kako u Hrvatskoj „ništa ne valja“. Bune se, zamislite, medicinske sestre, školski sindikati, pravosudni policajci… Svi žele veće plaće! (Toga nema u Srbiji?).

Ni to se jednostavno ne da čitati.

Na stranici potom veliki naslov „Istina nije roba koja se kvari“, a u podnaslovu: „Istina je da su Hrvati u Jugoslaviji uredno u svim dokumentima u kojima je postojala rubrika „nacionalnost“ ispisivali „Hrvat“, da je Jasenovac bio  ustaški logor smrti, da je fratar s Badije prokazao sedmoricu partizana, a prethodno surađivao s fašistima“. Ovo je komentar Tomislava Jakića, Bogu za plakati!

E, sada nam dolazi  nitko drugi nego piskaralo koje se odaziva na ime Viktor Ivančić sa svojom kolumnom.  Suho i bljutavo, već od prvih rečenica, pa se stranica dakako kao i obično preskače.

Na dvije stranice (10-11) dočekuje na komentar (sic!) ili kako  drugačije nazvati ovaj tekst neumornog Ivice Đikića. Što je pak sve taj namljeo pod naslovom „General u miru“? Pljuje po časnom i uvaženom generalu Gotovini, a nije zaobišao ni jako dobar igrani film Antuna Vrdoljaka „General“. Autor (da pukneš od smijeha) u ovom filmu Gotovinu uspoređuje s Kočom Popovićem!? Treba li dalje čitati?

Zatim slijedi stranica posvećena udruzi „Muževa katolika“, potom se niže sve veća konkurencija Tomiću, kao humoristi s kantom govana na glavi, još jedna kolumna Borisa Dežulovića (to se također preskače). Na gotovo sredini biltena opet neke kratke vijesti, ala „Hrvatska je u smeću“.

E, na 16. i 17. stranici (već smo mislili da ga nema)  javlja se Saša Kosanović. Njega brine što su na hrvatskim sudovima oslobođeni hrvatski branitelji: Frano Drljo i Božo Krajina te Jure Šimić iz Bjelovara. Kako oslobođeni? – kao da se pita ovaj jadni spisatelj. Na jednoj od tih strana je i „reagiranje“ pakračko-slavonskog episkopa Jovana koji im piše da – izmišljaju!

Kad njihov pop o  ovom biltenu ima takvo mišljenje nema ni potrebe da ga dalje listamo (još čitamo u nekom članku da se u Koprivnici Židovsko groblje nalazi 3 kilometara izvan grada, a ono je u samom gradu (sic!), pa nam dođe do povraćanja.

Ne, nećemo ovaj „papir“ zapaliti, kao što je to svojedobno učinio Dražen Keleminec (i završio na sudu) već ćemo ga izgužvati i dati nekome (badava) da ga upotrijebi, ako nema WC papira, i na taj način možebitno pomoći čovjeku u nevolji.

Sve u svemu,  čudi nas da ovo što svaki tjedan izlazi  usred hrvatskog glavnog grada i prodaje se (bolje rečeno dijeli) diljem Hrvatske već nije prepoznato u Beogradu, Bačkoj Palanci ili Požarevcu, te da Srbi još nisu iskoristili prigodu i prvi broj izlaska Novosti proglasili – državnim blagdanom!

Ovo majka  ne rađa!

Autor / Mladen Pavković

** Stavovi i mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva Braniteljskog portala  već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora** 

Najnovije

U BiH birača sve više, a stanovnika sve manje?!

Foto:Istina.media   Osim ogromnog broja glasova dijaspore, za koju postoji sumnja kako završe, poseban problem je i ažurnost biračkih spiskova kada je riječ o osobama koje...

HDZ Širokog čini Minhen bojna

U pjesmi Marka Perkovića Thompsona „Duh ratnika“ refren ide ovako: “Sve bih dao da je vidim Ponosnu i lijepu ko u snovima, Sve bih dao da je...

U Sarajevu proslavljen napad Irana na Izrael

Foto:Screenshot X   “Free free Palestine”, skandirali su prosvjednici preko puta gradske vijećnice te mahali zastavama Palestine i BiH. Plan im je bio da se okupe ispred...

Slavna pobjeda kod Čepikuća

    Zbor Narodne Garde se osnovao u  Dubrovniku početkom lipnja 1991. na Rašici. Ustrojene su dvije satnije i raspoređene u Čepikuće tijekom kolovoza iste godine....

Biblijska poruka 3. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Odašiljanje sedamdeset i dvojice – Žetva mira

Lk 10, 1-12    Pristupe učenici Isusu pa ga zapitaju: »Tko je, dakle, najveći u kraljevstvu nebeskom?« On dozove dijete, postavi ga posred njih i...