Ponedjeljak, 23. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Koja su prava imali ročnici u svezi ozljeđivanja (ranjavanja) na služenju vojnog roka u vrijeme 1992.-1996.?!…

Pitam se koja su prava imali ročnici u svezi ozljeđivanja (ranjavanja) na služenju vojnog roka u vrijeme 1992.-1996.?!…

Zašto se priznalo nekom ročniku koji je izvršio suicid kod kuće dok se nalazio na slobodnom vikendu a drugim ročnicima koji su revnosno izvršavali svoje obveze a u tijeku napada neprijatelja ORKANOM po vojarni bili ozlijeđeni/ranjeni ne priznaje isto.

Dana 10. listopada 1992. ročnik I.K. izvršio je suicid sa bratovom puškom M-48 te je obitelj pokojnog ostvarila sva prava kao da je poginuo na prvoj crti bojišnice. Na uviđaj izišao sudski istražitelj Z. Matulović.

Dana 21. rujna 1993. u 22.00 sati otvorena je topnička i raketna paljba VBR „ORKAN“ 128 mm, gdje je unutar vojarne za obuku mladih ročnika palo 6 projektila te 2 projektila prema pazaru (z. Tomaševići Brnaze ).

Ispoštivane su mjere preventivne zaštite i opreza, međutim, moja osobna pretpostavka da se raketni napad odvijao u tijeku dana zasigurno bi bilo ljudskih žrtava osim materijalnih.

Unutar NSHV nalazile su se dvije bojne (1. i 2. bojna temeljne izobrazbe) sa službujućim osobama a vani se nalazila samo stražarska služba sa službujućim NSHV i njegovim pomoćnikom.

4 bojna specijalističke izobrazbe-pješaštvo upućena je 21. rujna u 8.00 sati na taborovanje.

Kao posljedica topničko-raketnog djelovanja po vojarni :

– Dva ročnika prilikom obnašanja stražarske službe zadobili su ozlijede: Stražar Tonći Odžak zadobio lakšu posjekotinu uslijed zauzimanja zaklona, stražar Alen Gasal od detonacije bačen na zemlju gdje je zadobio ozljede potkoljenice desne noge i desne ruke.

– Ročnik dosluženik Djani Pavić nalazio se u Gradu te povratkom u neposrednoj blizini vojarne eksplodirao projektil, a ročnik je zadobio udarac gelera u predjelu kuka, preko remena i hlača.

– Teško oštećeni objekti: Vojnička kantina (koja privremeno služi kao blagavaona za djelatnike) te tehnička radiona za poporavak motornih vozila koja je pod zapovjedništvom Zbornog Mjesta Sinj. Potupnu je uništeno 6 vozila u požaru koja su se nalazila na popravci ispred tehničke radionice. Od gelera topničko-raketnog projektila oštećeno je 15 vozila vlasništvo Zbornog Mjesta Sinj o čemu je Vojna policija sačinla zapisnik.

Slijedeći dan (22. rujna) ročnici odlaze na taborovanje u Čačvinu i Tijaricu a po završetku taborovanja nastavak služenja vojnog roka nastavili su u vojarni Dračevac do studenog 1993. gdje se ponovno vraćaju u Sinj.

Iz dnevnika događanja zapovjednika NSHV-a Branimira Petričevića…

Najnovije

Oporba i formalno ostala bez jedne ruke. Sabor od jučer nema 151, nego 150 zastupnika

Foto:Wikipedija   Prvo glasovanje ovogodišnjeg jesenskog zasjedanja Sabora potvrdilo je da raskol u Domovinskom pokretu nije utjecao na stabilnost parlamentarne većine i samim tim Vlade Andreja...

Biblijska poruka 23. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Vi ste svjetlo svijeta

Lk 8,16-18     Reče Isus mnoštvu: »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni...

Tomislava Jonjića u utrci za Pantovčak podupire 230 poznatih osoba. Evo popisa

Kandidat za hrvatskog predsjednika, dr. Tomislav Jonjić, objavio je popis na kojem se nalazi 230 poznatih osoba koje su mu dale potporu u kandidaturi...

Mogu li plodovi Međugorja biti bez ukazanja, odnosno mogu li ukazanja biti bez plodova?

Nakon što je Vatikan objavio odluku “nihil obstat” (hrv. nema zapreke ili ništa ne priječi), kojom se Međugorju priznaju plodovi odnosno darovi kojima to...