Petak, 18. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

ŠOKIRAT ĆE VAS TKO JE SVE DUŽAN DRŽAVI Na listi srama Porezne uprave Boris Blažeković, Pavao Miljavac, Stjepan Andrašić, Ivan Volarić Zak….

Na stupu srama tako je, primjerice, završio i poduzetnik Zdravko Pašalić, brat nekad istaknutog HDZ-ovog političara Ivića Pašalića. Podsjećamo, Zdravko Pašalić je na karlovačkom Županijskom sudu u lipnju nepravomoćno osuđen zbog poticanja na zlouporabe bivših članova uprave Karlovačke banke, donosi direktno.hr…

Prema najnovijim podacima Porezne uprave, Pašalić je dužan 542.355,27 kune, od čega je najveći dio, čak 421.278,91 kuna, porez na promet nekretnina, a 73.038,66 kuna duguje na osnovi poreza i prireza na dohodak.

Među dužnicima našao se i Pašk Kačinari, zagrebački zlatar kojeg se u medijima spominjalo kao borca za vraćanje banaka u hrvatsko vlasništvo. Podsjećamo, Kačinari je bivši dioničar Zagrebačke banke koji tvrdi da se njemu i drugim dioničarima na nezakonit način oduzela imovina.

Kačinariju se dug popeo na 294.373,98 kuna, od čega je 283.428,55 kuna na osnovu doprinosa za obavezna osiguranja. Tek manji dio je dužan zbog poreza i prireza na dohodak.

Na crnoj listi je i svojevrsna ugostiteljska legenda, nekadašnji kralj ćevapa Ivan Rubelj. Pomalo iznenađujuće, ovaj posrnuli poduzetnik čije je ime nekad punilo hrvatske medije dužan je svega 279.490,50 kuna, sve zbog poreza na promet nekretnina.

Dužnik je i Marijan Bušić, ravnatelj neprofitne ustanove Academia Cravatica te bivši direktor velikog broja tvrtki. Obitelj Bušić gotovo da je sinonim za modnu industriju u Hrvatskoj, a svojevrsni zaštitni znak im je kravata. Međutim, ni to nije pomoglo Marijanu Bušiću da izbjegne dugove prema državi. Modni mogul dužan je 407.640,04 kuna, a najveći dio ide na račun doprinosa (324.425,17 kuna). Još 63.908,98 kuna dužan je po osnovi poreza na dodanu vrijednost (PDV), a ostatak duga je porez i prirez na dohodak te porez na promet nekretnina.

U porezne dugove upao je i pjevač Ivan Volarić, poznat po estradnom imenu Ivan Zak. Volarić je na svoje ime uspio nabiti dug od 188.766,91 kune. Najveći dio duga otpada na doprinose (154.114,78 kune), ali je pjevač dužan i 22.855,06 kuna PDV-a te 11.797,07 kuna poreza i prireza na dohodak.

Ni politička karijera nije bila dovoljna da pojedince makne s popisa dužnika

Među dužnicima je i Mihaela Varga Runtić, građanima poznata iz politike, ali i s estradne scene. Podsjećamo, ona i njen suprug Hrvoje Runtić bili su članovi dance grupe Matrix koja je početkom 2000-ih godina izdala tri albuma. Nakon nekog vremena, supružnici su odustali od glazbe i ušli u politiku. Iako je politička karijera ovog dueta krenula u Živom zidu, brzo je nastao sukob s Ivanom Viliborom Sinčićem i Vladimirom Palfi. Hrvoje Runtić, koji je ušao u Sabor na listi Živog zida, napravio je transfer u stranku Most nezavisnih listi i njihov klub zastupnika. Varga Runtić je također bila na listi Živog zida, a i članica Glavnog odbora stranke u Osijeku, ali je kasnije vrlo oštro kritizirala bivšu stranku.

Iako su političke vratolomije ovog para bile zanimljive javnosti, to nije pozitivno utjecalo na dug Mihaele Varge Runtić prema državi. Nekadašnja ‘živozidašica’ dužna je 244.513,49 kuna, a čak 193.650,19 kuna čine neplaćeni doprinosi. S druge strane, njenog supruga nismo našli na popisu dužnika.

U evidenciji Porezne uprave je i predsjednik Hrvatskog generalskog zbora te bivši ministar obrane Pavao Miljavac. Kako su svojevremeno pisali mediji, nakon propasti Miljavčeva obrta PM Lignum ostali su samo milijunski dugovi, a obrt je i službeno izbrisan iz svih evidencija početkom 2014. godine. Prema podacima Porezne uprave, Miljavac sada ima dug 209.991,21 kunu, a sve na osnovu neplaćenih doprinosa za obavezno osiguranje.

Na popisu je i HNS-ov veteran Boris Blažeković, čovjek koji se nikada nije okušao u poduzetništvu, ali se za njega veže toliko kontroverzi da je svaka lista srama nepotpuna bez njegovog imena. Od manekena koji je sa završenom srednjom školom osvojio titulu jednog od najrastrošnijih saborskih zastupnika, Blažeković je gotovo postao i hrvatskim konzulom u New Yorku. Srećom, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ga je odbila imenovati na tu funkciju.

Blažeković je, kaže Porezna uprava, dužan 87.604,62 kuna, sve na osnovi neplaćenih doprinosa.

Na popisu se našao još jedan nekoć eminentnih HNS-ovac i SDP-ovac Mislav Žagar. Podsjećamo, Žagar je svojevremeno bio i najbliži suradnik Vesne Pusić i Radimira Čačića, obnašao je funkcije predsjednika Mladeži HNS-a, pa predsjednik zagrebačkog ogranka HNS-a, zastupnik u gradskoj Skupštini, a 2003. imenovan je pročelnikom Gradskog ureda za planiranje. Iz stranke je izašao 2004. godine, ali se već nagodinu priključio SDP-u, nakon čega je imenovan pomoćnikom direktora Autobusnog kolodvora. Kasnije je bio i kandidat za zagrebačkog gradonačelnika stranke bivšeg predsjednika Ive Josipovića Naprijed Hrvatska – Progresivni savez.

Međutim, ovaj ‘poduzetnik’ najviše će se pamtiti po javljanju s Tajlanda u emisiji HRT-a Labirint. U toj emisiji Žagar, koji je iza sebe ostavio dvije tvrtke s milijunskim dugovima, rekao je da se neće vraćati u Hrvatsku jer tu ‘vlada depresija’.

Njegov dug iznosi 200.683,23 kuna, od čega 141.441,17 kuna ide na račun poreza na promet nekretnina, a ostatak na je neplaćeni porez i prirez na dohodak. Inače, Žagara je očito i na Tajlandu mučila depresija jer je, prema podacima Porezne uprave, njegovo posljednje prebivalište Pfaffenhofen an der Ilm u Njemačkoj.

Na popisu i velika imena medijske industrije

Jedan od najvećih dužnika svakako je Davor Butković, nekadašnje veliko ime hrvatskog novinarstva na koje je pala ljaga nakon što je u Jutarnjem listu 2008. godine objavljen njegov potpuno lažni intervju s tadašnjim premijerom Ivom Sanaderom.

Što se tiče Porezne uprave, Butković je već dugo na stupu srama. Njegov dug stariji je od cijelog desetljeća, a najnoviji podaci pokazuju da se popeo na čak 3.229.365,72 kuna. Najveći dio, čak 2.054.189,90 kuna, odnosi se na PDV, dok je još 567.032,23 kuna dužan po osnovi doprinosa, a 539.665,75 kuna Butkovićevog duga je porez na dobit. Usporedbe radi, Butkovićev dug od 68.477,84 kuna zbog neplaćenog poreza i prireza na dohodak čini se zanemariv.

Državi je dužan i Jan Štedul, producent koji se već godinama rotira surađujući s najvećim televizijskim kućama u Hrvatskoj (RTL i Nova TV), a čiju karijeru je lansirala njegova uloga izvršnog i kreativnog producenta za ‘reality show’ Big Brother. Podsjećamo, Štedul je 2007. godine napustio RTL i osnovao obrt Jan Štedul Produkcija, a kasnije obnašao direktorsku funkciju u nekoliko tvrtki. Međutim, ni jedan projekt mu, čini se, nije donio uspjeh usporediv s Big Brotherom te je njegova tvrtka Stedul d.o.o baš ove godine prošla kroz skraćeni stečajni postupak.

Prema podacima Porezne uprave, Štedul duguje 296.708,48 kuna, od čega je 105.031,79 kuna zbog neplaćanja poreza na promet nekretnina, 99.751,40 kuna na račun doprinosa, 47.525,07 kuna za PDV i ostatak na osnovu poreza i prireza na dohodak.

Među zvučnijim imenima iz hrvatskog medijskog prostora na popisu dužnika je i Stjepan Andrašić. Podsjećamo, Andrašić je obnašao neke od najviših funkcija u hrvatskim medijima. Bio je glavni urednik Večernjeg lista, vlasnik Poslovnog dnevnika i nakladničke kuće Masmedia… Potkraj ’90-ih Andrašić je bio i jedan od ponuditelja na natječaju za prodaju Večernjeg lista, a kasnije je austrijskoj Styriji, novom vlasniku Večernjaka, prodao svoj Poslovni dnevnik, novine koje je preuzeo od Europapress Holdinga (EPH), pod upravom tadašnjeg većinskog suvlasnika Ninoslava Pavića. Stečaj nad Masmedijom bio je otvoren 2014., a zaključen u lipnju 2017. godine.

Andrašićev dug je, prema objavi Porezne uprave 31. listopada, iznosio 184.591,23 kuna, a čak 164.285,08 kuna odnosi se na dug zbog poreza na promet nekretninama. Ostatak duga je neplaćeni porez i prirez na dohodak.

Autor / Leo Buljan/izvor-direktno.hr

** Stavovi i mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva Braniteljskog portala  već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora** 

Najnovije

Dr. Markić i Bekavac pozvali građane na Hod za život u Rijeci: ‘Ne postoji dijete koje nekome nije važno’

Povodom Hoda za život, obitelj i Hrvatsku, koji će se u subotu 19. listopada 2024. održati u Rijeci, u srijedu 16. listopada u emisiji...

Memorijalni centar u Vukovaru dobio repliku vozila ” Žutih mravi”

Donacijom replike vozila koje su koristili vukovarske postrojbe “Žuti mravi” i “Pustinjski štakori”, Memorijalni centar u Vukovar dobio je vrijedan eksponat koji budi sjećanja...

Biblijska poruka 17. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Zatvaranje ključu spoznaje i mudrosti

Lk 11,47-54   Reče Gospodin: »Jao vama! Podižete spomenike prorocima, a vaši ih oci ubiše. Zato ste svjedoci i sumišljenici djela svojih otaca: oni ih...

Medijska haranga „na desnici“ razara hrvatsku državu

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Potaknut pozivima branitelja i stradalnika Domovinskoga rata, koji iskazuju veliko nezadovoljstvo „medijskim besprizornim ratom“, koji je medijsko dno dna, do...

 Josip Merdžo za Kompas: U slučaju Kovačević dio bošnjačke politike zaigrao je na pogrešnu kartu – produkt bi mogla biti hrvatska federalna jedinica

„Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava imat će dovoljno argumenata da poništi presudu u slučaju 'Kovačević', tj. ne može opstati takva kakva je...