Nedjelja, 8. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Akademici su odlučili – tko je jamio, jamio je!

 

  • Želimo pomladiti Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti – izjavio je ovih dana njezin predsjednik Velimir Neidhardt…

Naime, prosječna dob redovitih članova HAZU trenutačno je 75 godina, pa se predlaže da se uskoro u „besmrtne“ prime samo oni koji još nisu proslavili sedamdeseti rođendan, što znači da se uvodi dobna granica.

Hrvatski general Ljubo Ćesić Rojs, koji se vjerojatno nikada ne će  okititi titulom akademika, baš kao i mnogi drugi hrvatski generali i istaknuti sudionici hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, vjerojatno bi i na to rekao:

  • Tko je jamio, jamio je!

U ovoj „smiješnoj“ reformi HAZU uvode se i druge novine, pa tako najvjerojatnije  članovi suradnici ne će moći biti oni koji su stariji od četrdeset i osam godina. Donijet će se i „zakon“ o suzbijanju nepotizma, što će reći da član Akademije, kao nema tome dugo, ne će biti u mogućnosti predlagati svoga sina za nagradu HAZU, bez obzira bio on i Nikola Tesla.

Međutim, kad netko jednom postane redovni član ovoga društva taj tu ostaje „zauvijek“, kao da su mu otac i majka to ostavili u nasljeđe.

Pored toga, akademici sami među sobom biraju nove članove, tako da je sve to jedna velika „obiteljska kuća“, ili bolje rečeno „kuhinja“, ali na – državni trošak.

Ne dao Bog da za njihovim primjerom krenu i neki drugi, pa da recimo Nobelovu nagradu može dobiti samo onaj književnik, likovni ili filmski i ini umjetnik koji nema više od 70 godina!

Zar ne bi bilo jadno i smiješno da netko dobije tako visoko svjetsko priznanje, a u svojoj državi ne može biti ni – akademik, pa čak ni njihov suradnik? Mnogi hrvatski umjetnici u zemlji i inozemstvu i  u visokoj životnoj dobi stvaraju odlična i trajna umjetnička djela, i ako se usvoji ovaj kontraverzni projekt njezina predsjednika bit će u mogućnosti samo pljeskati svojim mladim kolegama koji ni do koljena (da se malo našalimo) ne će ih stići  da još žive pedesetak godina!

Evo, pada nam na pamet primjer cijenjenog i uglednog filmskog umjetnika Antuna Vrdoljaka. Kaže nam da su ga svojedobno zvali u ovu organizaciju, ali da je odbio. Danas, kad je napunio 88 godina, ni on ne bi mogao biti član HAZU, bez obzira na nevjerojatan i veliki i priznati opus koji je ostvario. U tim godinama uspio je snimiti i prikazati odličan igrani film o Domovinskome ratu („General“), a oko Božića krenut će i njegova domoljubna tv serija od desetak nastavaka na Hrvatskoj-radio televiziji.

Bojimo se da će prije „besmrtan“ postati jedan Ivo Goldstein, koji bi dao „pola Zagreba“ za jednu takvu titulu nego svi vrdoljaki ili vesne parun.

Inače, dosad se HAZU osim sa samim sobom najviše bavila hrvatskom dalekom prošlošću, a najmanje suvremenim temama, kao što je primjerice Domovinski rat ili stvaranje hrvatske države.

Od ove državne institucije također se očekuje da jasno, konkretno i otvoreno odgovori i na „znanstvena djela“ svojih kolega Srba o novom Memorandumu.

I još nešto: kada će s popisa „počasnih članova“ izbaciti ime Josipa Broza Tita, a u to društvo recimo „ubaciti“ neko ime koje ima velike zasluge za pobjedu nad velikosrpskom agresijom?

Mladen Pavković

** Stavovi i mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva Braniteljskog portala  već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora** 

Najnovije

Duži lijes od povorke. U Preku bojkotirali pogreb Budimira Lončara

Foto:Maxportal   U Pučkom otvorenom učilištu Dom na žalu u Preku na otoku Ugljanu, u subotu je održan posljednji ispraćaj Budimira Lončara koji je preminuo u...

Eh, što je CIA nekad lijepo pisala…

Foto:Katolički tjednik   CIA-in dokument iz 1970. naslovljen je Jugoslavija – potrošen oblik, što su, doduše, Amerikanci posudili od Milovana Đilasa, komunističkog disidenta koji je i...

Prostačka i klevetnička retorika Matića i dalje živi: SDP molitelje povezao s nasiljem nad ženama

Foto:Facebook   Muška molitva krunice ove se subote održala u niz gradova diljem Hrvatske. Najviše pozornosti medija i javnosti izaziva molitva na Trgu bana Jelačića u...

Biblijska poruka 7. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Bog stoji iza čovjeka i iza subote

Lk 6,1-5   Jedne subote prolazio je Isus kroz usjeve. Učenici su njegovi trgali klasje, trli ga rukama i jeli. A neki farizeji rekoše: »Zašto činite...

Ivica Marijačić : Dosta je Orjunaških provokacija i ponižavanja Branitelja te zaključuje “trebat će još jedna Oluja da se hrvatski narod riješi tog izdajničkog...

Foto:Podcast Velebit   Je l' se keva svetosavka u Zagrebu isplakala više suza za četničkim vojvodom Borom Čorbom i jugoslavenskim krvnikom Budom Mumijom? Svatko onaj tko u...