Ponedjeljak, 23. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

NAPADAJNI BOJ-ZIMA 94…Započela oslobodilačka operacija hrvatskih snaga “Zima 94” pod zapovjedništvom generala Ante Gotovine

Na današnji dan 1994. godine započela je operacija “Zima 94” čime je pokrenuto stvaranje puta za operaciju “Oluja” i oslobođenje Knina…
Operacija “Zima 94” odvijala se na području Livanjskog polja i planine Dinare, a u njoj je do 24. prosinca oslobođeno područje širine 10 km i dubine 20 km – ukupno 200 četvornih kilometara. Cilj operacije bio je oslabiti pritisak bosanskih Srba na zaštićeno područje Bihaća, potisnuti neprijatelja s Dinare i Livanjskog polja, te s Golije i Staretine. Također, utjecati na stabilnost situacije u Kupreškom polju i otkloniti mogućnost da Srbi iz Livanjskog polja pokušaju bočnim udarima ugroziti Sinj ili Livno.
Operacija je započela u trenutku kad su borbene skupine 126. sinjske domobranske pukovnije ušle u međuprostor neprijatelja koji ništa nije slutio.  Ubacivanjem borbenih skupina u pozadinu neprijatelja prije početka frontalnog i bočnog napada nastojala se ostvariti pozicijska prednost nad neprijateljem. Ulazak 126. domobranske pukovnije u pozadinu bio je iznimno težak, zbog visokog snijega i niskih temperatura. Ipak uspjeh je ostvaren. Dan kasnije, 30. studenog 1994. počinju frontalni udari na iznenađene postrojbe bosanskih Srba. Tijekom idućih dana, sve do 7. prosinca 1994. hrvatske snage u krajnje nemogućim, zimskim uvjetima surove mećave uspijevaju ovladati visovima Dinare i toga dana dolazi do stabilizacije bojišnice na Dinari.
(29. studenoga – 24. Prosinca 1994.)Pripreme za izvođenje napadajnog bojaUporabu HV, odnosno snaga pod zapovjedništvom ZP Split na području livanjske bojišnice treba promatrati u širem smislu, u cjelosti razvoja vojnopolitičke situacije, kao i s više drugih točaka motrenja.

Kad kažemo u cjelosti razvoja vojnopolitičke situacije u širem smislu, onda prije svega mislimo na tešku situaciju oko Bihaća, prema kojem su udružene postrojbe bosanskih i hrvatskih Srba zajedno s nevladinim postrojbama Fikreta Abdića potkraj mjeseca studenoga 1994. poduzeli veliku ofanzivu s ciljem da ga zauzmu te unište 5. korpus Armije BiH i snage HVO koje su branile Bihać. Kolika je važnost Bihaća i bihaćke regije za Hrvatsku u situaciji kada su dijelovi Hrvatske uz bihaćku regiju još uvijek bili pod nadzorom Srba, nije teško zaključiti. Samo pogledom na zemljovid uočit će se strateška važnost Bihaća u političko, vojnom, gospodarskom, prometnom i svakom drugom smislu za RH. Upravo zato, kako bi međunarodnoj zajednici skrenuo pozornost na važnost Bihaća za Hrvatsku na konferenciji za novinare održanoj 1. prosinca 1994. u Zagrebu ministar obrane Gojko Šušak izričito istaknuo kako Hrvatska ne će dopustiti da Bihać padne, te dodao kako Hrvatska nije vojno intervenirala zbog zamolbe saveznika, ali će o svojim daljnjim koracima odlučivati prema razvoju situacije.

Razvoj situacije je bio takav da je Hrvatska morala nešto učiniti. Potkraj 1994. naša zemlja je bila u posebnoj situaciji koja se očitovala u sljedećem: neriješen problem okupiranih područja u RH, a Zagrebački sporazum predviđa mirni povratak okupiranih područja, odnosno izbjegavanje sile u rješavanju problema. U situaciji izvjesnosti pada bihaćke enklave, čime bi se situacija i pozicija Hrvatske u strateškom smislu bitno pogoršala, samo poduzimanje ograničenih vojnih mjera moglo je dati rezultat.

Zbog navedenih razloga Hrvatska se nije mogla izravno umiješati u rješavanje problema Bihaća, već je izabrano područje livanjske bojišnice, odnosno Dinare što će kasnije u potpunosti opravdati takvu odluku. Sa stajališta problema okupiranog područja RH takva odluka će za daljnji razvoj situacije u RH i BiH imati strateško značenje.

Dakle, planiranje i izvođenje operacije Zima 94 imalo je za cilj dva glavna razloga:

– slabljenje i zaustavljanje neprijateljske ofanzive na Bihać,

– stvaranje pogodnog djeladbeno strateškog prostora za oslobađanje dijelova RH i BiH pod nadzorom pobunjenih Srba.

Uspješnim završetkom operacije Cincar na kupreškom dijelu bojišnice, a s ciljem osiguranja ostvarenog uspjeha bilo je nužno proširiti bojna djelovanja u smjeru Livanjskog polja, sve do Dinare, i na taj način razvući snage neprijatelja i oslabiti pristisak na Kupres, te otkloniti moguću opasnost neprijateljskog protunapadaja smjerom Rujani-Sinj i tako kompromitirati uspjeh HVO oko Kupresa. Za takvo što snage HVO bile u to vrijeme nedostatne, a ZP Split, s obzirom na stanje crte razdvajanja i pridržavanje Zagrebačkog sporazuma, imalo je dostatno snaga za nagažiranje na Dinari izvan granica RH s Republikom BiH.

Planiranje bojnih aktivnosti na Dinari otpočelo je polovicom mjeseca studenog 1994.

Pri izradbi planova za napadaj moralo se voditi računa o više vrlo osjetljivih pitanja, kao što su:

– angažiranje HV u to vrijeme na teritoriju R BiH (odnosno HR HB), bilo je još uvijek nelegalno. Zato su svi planovi o nazočnosti postrojbi HV na tom području morali biti pod najvišim stupnjem tajnosti,

– za napadaj su određene one postrojbe za koje se znalo kako im je teren znan i na kojem su već navikli ratovati, ali i to da se izbjegnu veći pokreti koji bi bili otkriveni, a što bi eventualno ukazivalo na naše namjere,

– započinjanje napadajnih djelovanja na Dinari uz samu državnu granicu vezano je s rizikom, kako će na to reagirati pobunjeni Srbi u RH, hoće li se i dalje pridržavati Zagrebačkog sporazuma itd; (U tom je trenutku naš interes bio da se pridržavaju tog sporazuma). Na svakom mjestu i na svaki način kad je god tobilo potrebito glasine o nazočnosti HV na Dinari su se morale pobiti, a bojna djelovanja koja će uslijediti stavljati izvan područja utjecaja Zapovjedništva ZP Split, što baš uvijek i nije bilo lako,

– bilo je nužno odrediti jake snage za osiguranje bokova. Naime, mogućnost neprijateljskog protunapadaja je uvijek postojala, i time bi se doveo u pitanje uspjeh snaga u napadaju na Dinari.

Uzimajući sve to u obzir, ali i niz drugih pitanja, uz sudjelovanje s GSHVO određeno je područje ogovornosti, koje je u početku napadaja išlo sredinom Livanjskog polja, ali oko 10. prosinca djeladbeno podređeno područje odgovornosti za ZP Split prošireno je na istočni dio Livanjskog polja. Glede toga određen je i zajednički cilj napadaja, temeljna zamisao kao i raspored snaga koje će sudjelovati u predstojećoj bojnoj zadaći.

Cilj napadaja

– na području Dinare pod nadzorom HVO s crte D. Rujani – Maglaj razbiti i odbaciti neprijateljske snage smjerom Poviruše – Troglav i na taj način otkloniti opasnost od mogućeg bočnog udara neprijatelja smjerom Rujani – Sinj,

– istočno od Livanjskog polja smjerom Čelebić – Radanovci – Bogdaši potiskivati neprijateljske snage s istočnog ruba Livanjskog polja i ograničavati im slobodu manevra, te tako osigurati desni bok snaga na Dinarskom smjeru napadaja,

– dubokim klinovima uzduž temeljnih komunikacijskih smjerova istočno i zapadno od Livanjskog polja postupno napadaj širiti i razvijati bočno, čime osigurati slobodu pokreta naših snaga kroz Livanjsko polje, a neprijateljske snage između Dinare i Staretine razdvojiti.

Temeljna zamisao u napadajnom boju Zima 94 dana je na sljedeći način:

Glavne snage za napadaj rasporediti na Dinari smjerom Razdolje-Troglav, a pomoćne snage istočnim rubom Livanjskog polja smjerom Čelebić-selo Bogdaši, s ciljem:

– istodobnim frontalnim i bočnim napadajom uz ubacivanje borbenih skupina u taktičku dubinu neprijatelja, te uz jaku topničkoraketnu potporu razbiti neprijateljske snage i odbaciti ih s prvih položaja i dominantnih uzvišenja.

– odbiti eventualne protunapadaje neprijatelja, potom utvrditi i zapriječiti dostignutu crtu, s koje uvesti svježe snage.

– osigurati stabilnu logističku potporu i biti pripravan za nastavak napadaja.

Bojnu zadaću provoditi postupno u vremenu 10-15 dana.

Na glavnom smjeru napadaja:

– u prvoj fazi napadaja ovladati uzvišenjima Gorski Umac i Mali Sokolac te selom Čaprazlije,

– u drugoj fazi ovladati uzvišenjima Jelovi vrh, Veliki vrh i Ćelavi vrh kao i selom Provo,

– u trećoj fazi ovladati uzvišenjima Slime, Srt i Bat, te provesti dublji prodor k selu Crni Lug,

Na pomoćnom smjeru napadaja:

– u prvoj fazi ovladati selima Čelebić i Radanovci, te uzvišenjima Jevačka kosa i Muznice,

– u drugoj fazi ovladati selom Vrbica.

– u trećoj fazi provesti dublji prodor k selu Bastasi. Dio snaga zadržati u pričuvi, za sprečavanje eventualnih protunapadaja iz smjera Glamoč-Koričina.

Pripravnost za napadaj 28. studenog 1994. u 04, 00 sati, a početak napadaja po posebnoj zapovijedi.

RASPORED SNAGA U POČETKU NAPADAJA OBAVLJEN JE NA SLJEDEĆI NAČIN:

Snage za napadaj: 3/126.dp, satnija 114. br, 1.HGZ i SP MUP-a HR HB

Snage u obrani i osiguranju: 4. gbr, 5. gbr, 1. i 2/126. dp, 6. dp i 80. dp

Navedene postrojbe će dijelom ili u cjelosti aktivno sudjelovati u napadaju postupnim uvođenjem i proširenjem napadajnog boja.

OMJER SNAGA

Ovakvim rasporedom snaga ostavrena je nadmoć nad neprijateljem u omjeru:

– u ljudstvu 2,2:1

– u oklopništvu 1,3:1

– u topništvu za potporu i protuoklopnu borbu 1,5: 1 itd.

DINAMIKA PROVOĐENJA NAPADAJNOG BOJA ZIMA 94

24./25. studenoga 1994.

Područje djelovanja od 3/126. dp preuzela je 4. gbr i to:

– desno: Perućko jezero,

– lijevo: Ivova glava

Time su stvoreni uvjeti za završne pripreme 3/126. dp za djelovanje na Dinari.

Ulazak 4 gbr na sinjsku bojišnicu značio je i početak njezinog angažiranja u svim kasnijim operacijama koje će se planirati i izvoditi na područjima Dinare i Livanjskog polja. Preuzimanjem bojišnice od 3/126 dp značilo je dodatnu sigurnost za Sinj i sinjsko-splitski smjer mogućeg protunapadaja neprijatelja.

Potrebito je reći kako se, oko Livna nalazila 5 gbr, i to u početku kao pričuva GSHVO, ali na važnom mjestu s kojeg se moglo intervenirati u slučaju neprijateljskog protunapadaja iz smjera Glamoča i Koričine.

U pripremama za početak napadajnih djelovanja na Dinari, od pripadnika Zapovjedništva ZP Split ustrojeno je Zapovjedništvo OG Livno, koje je odmah otpočelo pripreme za početak djelovanja, ponajprije na dinarskom smjeru, a kasnije i šire.

27. studenog 1994.

Od Zapovjedništva 126. dp ustrojeno je IzpM na Maglaju (Dinara) sa zadaćom neposrednog zapovijedanja postrojbama iz svog sastava na smjeru napadaja Poviruše-M. Samar-V. Sokolac-Troglav.

29 studenog 1994.

U popodnevnim satima od dijelova 3/126 dp pravodobno je određeno sedam borbenih skupina koje su otpočele s ubacivanjem u pozadinu neprijatelja. Za ubacivanje su odabrana dva temeljna smjera:

– Maglaj-Gorski umac-V. Ledena kosa i

– Poviruše – V. Sokolac – Begdarova motka.

Ubacivanjem borbenih skupina u pozadinu neprijatelja prije početka frontalnog i bočnog napadaja, nastojala se ostvariti pozicijska prednost nad neprijateljem. Koristeći se trenutkom iznenađenja zadaća je bila zauzeti što više istaknutih kota koje je nadzirao neprijatelj.

Ulazak borbenih skupina u pozadinu neprijatelja bio je iznimno težak zbog visokog snijega i niskih temperatura. Borbene skupine nailazile su na neprijatelja, a imale su i jednog zarobljenog (Maksa). Određene pozicije u pozadini neprijatelja nisu u cjelosti zauzete, međutim, što je veoma bitno, osiguran je lijevi bok iz smjera Vještić gore.

Tijekom slijedećeg jutra (30. studenoga) u pozadinu neprijatelja je ubačena još jedna borbena skupina smjerom Razdolje – M. Sokolac.

Ubacivanjem sedam borbenih skupina iz sastava 3/126. dp tijekom 29. i 30. studenoga 1994., bez obzira na teškoće i ograničen uspjeh smatra se veoma bitnim za otpočinjanje frontalnog i bočnog napadaja.

Potkraj istog dana dostignuta je crta Golo brdo – Begdarova motka.

Autor-Brigadir u miru / Branimir Petričević

Najnovije

Oporba i formalno ostala bez jedne ruke. Sabor od jučer nema 151, nego 150 zastupnika

Foto:Wikipedija   Prvo glasovanje ovogodišnjeg jesenskog zasjedanja Sabora potvrdilo je da raskol u Domovinskom pokretu nije utjecao na stabilnost parlamentarne većine i samim tim Vlade Andreja...

Biblijska poruka 23. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Vi ste svjetlo svijeta

Lk 8,16-18     Reče Isus mnoštvu: »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni...

Tomislava Jonjića u utrci za Pantovčak podupire 230 poznatih osoba. Evo popisa

Kandidat za hrvatskog predsjednika, dr. Tomislav Jonjić, objavio je popis na kojem se nalazi 230 poznatih osoba koje su mu dale potporu u kandidaturi...

Mogu li plodovi Međugorja biti bez ukazanja, odnosno mogu li ukazanja biti bez plodova?

Nakon što je Vatikan objavio odluku “nihil obstat” (hrv. nema zapreke ili ništa ne priječi), kojom se Međugorju priznaju plodovi odnosno darovi kojima to...