Masna bolest jetre je stanje opasno po život uzrokovano nenormalnim nakupljanjem masti u jetri. Iako je obično uzrokovano prekomjernim konzumiranjem alkohola, ova bolest može proizaći i iz bezalkoholnih sredstava…
To nakupljanje masti može dovesti do upale u jetri, uzrokujući oštećenja i stvaranje ožiljaka. Teški slučajevi masne bolesti jetre mogu čak dovesti do zatajenja jetre. Smanjivanje ovog nenormalnog nakupljanja jetrene masti često uključuje redovito vježbanje i druge zdrave promjene životnog stila poput jedenja uravnotežene prehrane i smanjenja unosa šećera. Sada, nedavno istraživanje sugerira da bi dobro poznati spoj koji se nalazi u kurkumi mogao napraviti veliku razliku u poboljšanju zdravlja jetre.
Studija objavljena u časopisu Drug Research otkrila je da kurkumin ima učinak na jačanje jetre poput poboljšanja protoka krvi u jetri i smanjenja jetrene masti.
UZMITE KURKUMIN ZA POBOLJŠANJE ZDRAVLJA JETRE
Tijekom godina, popis korisnih učinaka kurkumina za zdravlje nekako postaje sve duži i duži. Kurkumin se smatra glavnim aktivnim sastojkom kurkume (Curcuma longa), višegodišnjim začinom usko povezanim s đumbirom. Kurkuma se tisućama godina koristi kao začin i kao osnovni sastojak u Ayurvedskoj medicini zbog njenih snažnih ljekovitih svojstava, uključujući snažne antioksidacijske i protuupalne učinke.
Također se otkriva kako kurkumin povećava hormon rasta koji se naziva moždani neurotrofni faktor (BDNF). Povećanje ovog hormona moglo bi pomoći u odgodi ili čak preokrenuti kognitivni pad povezan s dobi i obilje neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti. Viša razina BDNF-a također može poboljšati memoriju.
U ovoj studiji, istraživači iz Irana imali su za cilj procijeniti učinkovitost i sigurnost kurkumina kao dodataka prehrani za subjekte oboljele od bezalkoholnih bolesti masne jetre. Da bi to učinili, istraživači su regrutirali 87 pacijenata s tom dijagnozom i nasumično su ih svrstali u jednu od dvije skupine. Tim je jednoj od skupina dao zadatak da uzima 1.000 g kurkumina dnevno u periodu od osam tjedana, dok je druga skupina uzimala placebo u istom vremenskom okviru. Svaki je pacijent dobivao savjete o prehrani i načinu života prije početka ispitivanja. Istraživači su analizirali fizička mjerenja, razinu jetrenih enzima i snimke jetre, prije ispitivanja i nakon osam tjedana.
Na kraju, istraživači su otkrili da je dodatak kurkumina povezan sa značajnim smanjenjem indeksa tjelesne mase i opsega struka u usporedbi s placebom skupinom. Ovaj je nalaz posebno važan jer se pretilost smatra faktorom rizika za bezalkoholne bolesti masne jetre.
Osim toga, ultrazvučno pregledavanje jetre pokazalo je da je 75 posto onih koji su uzimali kurkumin pokazalo značajna poboljšanja u ukupnom zdravlju jetre, dok je stopa poboljšanja onih u kontrolnoj skupini dostigla samo 4,7 posto. Dok su serumske razine aspartat aminotransferaze i alanin aminotransferaze bile povišene u sudionika u skupini koja je primala placebo, one u skupini s kurkuminom pokazale su značajno snižene razine jetrenih enzima.
I na kraju, sudionici koji su svakodnevno uzimali dodatke kurkumina također su otkrili značajna poboljšanja volumena jetre, protoka jetre i promjera jetrenih vena; a svi oni doprinose pravilnom radu jetre.
Studija sugerira da kratka suplementacija kurkumina može učinkovito smanjiti količinu jetrene masti u bolesnika s bolesti masne jetre. Otkrića također potvrđuju sposobnost kurkumina u poboljšavanju tjelesnih mjera i podržava pravilnu funkciju jetre. Istraživači su dodali da njihova studija zahtijeva daljnja istraživanja istražujući obećavajuće učinke ovog „čudesnog-spoja“.
Kurkuma – ljekovitost
Kurkuma i jogurt – ljekovitost i recepti
Kurkuma kao lijek ima neke od sljedećih pozitivnih učinaka na zdravlje:
- doprinosi poboljšanju pamćenja i koncentracije, a upotrebom kod zdravih osoba može spriječiti ili usporiti razvoj Alzheimerove ili Parkinsove bolesti,
- pomaže kod stanja poput depresije – kurkumin potiče sintezu neurotrofnih moždanih faktora koji sudjeluju u prijenosu moždanih signala,
- pomaže u prevenciji staničnih oštećenja koja mogu dovesti do pojave tumora,
- pomaže kod probavnih tegoba,
- zaštita srca i krvožilnog sustava – kod zdravih osoba, kurkuma može djelovati na smanjenje koncentracije takozvanog “lošeg” kolesterola” ako se redovno konzumira,
- može prevenirati ili usporiti stvaranje krvnih ugrušaka jer djeluje na razrjeđivanje krvi, ali se ne smije kombinirati s lijekovima za razrjeđivanje krvi poput aspirina ili varfarina,
- pomaže kod artritisa jer djeluje protuupalno,
- može biti od pomoći osobama koje imaju dijabetes, ali se ne smije kombinirati s lijekovima koje piju dijabetičari jer ima slične ili iste učinke.
Antikancerogena svojstva kurkume, odnosno uništavanje stanica raka i smanjenje broja krvnih žila putem kojih se tumori šire, čine kurkumu toliko važnom biljkom u liječenju brojnih bolesti. Međutim, istraživanja kancerogenih svojstava su većinom provođena u in vitro kulturama, odnosno zasad ih je manje provedeno na živim bićima.
“Jedan od najvećih problema s unosom kurkume je slaba dostupnost kurkumina, koja se javlja zbog male koncentracije u kurkumi te zbog loše apsorpcije u organizmu”, ističu nutricionisti Susan J. Hewlings i Douglas S. Kalman u radu objavljenom u znanstvenom časopisu Foods 2017. godine.
Apsorpcija kurkumina se dokazano može povećati uz istovremenu konzumaciju piperina iz papra, pa se preporučuje kombinirati papar i kurkumu kod začinjavanja jela.
Kurkumu možete dodavati u različita indijska jela (kao što jecurry) ili kao dodatan začin običnim jelima (kao što je kajgana, juha, riža). Imajte na umu da ovaj začin ima poprilično intenzivan okus.
Ako ju želite konzumirati radi zdravlja, kurkuma i med su kombinacija koju možete jesti na žličicu, a uz to je i dobrog okusa.
Foto: Photospin
Jogurt i kurkuma – recepti za mršavljenje
Važno je pronaći kombinaciju kurkume i jogurta koja vam je fina kako biste uživali u tom zdravom obroku. Preporučuje se konzumacija ujutro natašte i popodne.
Kurkuma je začin koji se jako često koristi u azijskoj kuhinji i ima brojne pozitivne učinke na tijelo. Kurkuma i jogurt odlična su kombinacija za lakšu konzumaciju ovog vrijednog začina.
U nastavku saznajte više o ljekovitosti kurkume i zašto biste ju trebali konzumirati s jogurtom.
Kurkuma – ljekovitost
Kurkuma je jedan od najzdravijih začina koji možete dodati u hranu. Dobiva se od osušenog i mljevenog podanka koji dolazi iz iste obitelji kao i đumbir.
Dokazani su brojni pozitivni učinci na tijelo i mozak. Kurkuma sadrži kurkumin, sastojak koji ima antioksidacijska i protuupalna svojstva. Maseni udio kurkumina u začinu kurkuma iznosi 3%. Neki ljudi konzumiraju i samo ekstrahirani sastojak kurkumin radi jačih pozitivnih učinaka na zdravlje.
Kurkuma kao lijek ima neke od sljedećih pozitivnih učinaka na zdravlje:
- doprinosi poboljšanju pamćenja i koncentracije, a upotrebom kod zdravih osoba može spriječiti ili usporiti razvoj Alzheimerove ili Parkinsove bolesti,
- pomaže kod stanja poput depresije – kurkumin potiče sintezu neurotrofnih moždanih faktora koji sudjeluju u prijenosu moždanih signala,
- pomaže u prevenciji staničnih oštećenja koja mogu dovesti do pojave tumora,
- pomaže kod probavnih tegoba,
- zaštita srca i krvožilnog sustava – kod zdravih osoba, kurkuma može djelovati na smanjenje koncentracije takozvanog “lošeg” kolesterola” ako se redovno konzumira,
- može prevenirati ili usporiti stvaranje krvnih ugrušaka jer djeluje na razrjeđivanje krvi, ali se ne smije kombinirati s lijekovima za razrjeđivanje krvi poput aspirina ili varfarina,
- pomaže kod artritisa jer djeluje protuupalno,
- može biti od pomoći osobama koje imaju dijabetes, ali se ne smije kombinirati s lijekovima koje piju dijabetičari jer ima slične ili iste učinke.
Antikancerogena svojstva kurkume, odnosno uništavanje stanica raka i smanjenje broja krvnih žila putem kojih se tumori šire, čine kurkumu toliko važnom biljkom u liječenju brojnih bolesti. Međutim, istraživanja kancerogenih svojstava su većinom provođena u in vitro kulturama, odnosno zasad ih je manje provedeno na živim bićima.
“Jedan od najvećih problema s unosom kurkume je slaba dostupnost kurkumina, koja se javlja zbog male koncentracije u kurkumi te zbog loše apsorpcije u organizmu”, ističu nutricionisti Susan J. Hewlings i Douglas S. Kalman u radu objavljenom u znanstvenom časopisu Foods 2017. godine.
Apsorpcija kurkumina se dokazano može povećati uz istovremenu konzumaciju piperina iz papra, pa se preporučuje kombinirati papar i kurkumu kod začinjavanja jela.
Kurkumu možete dodavati u različita indijska jela (kao što je curry) ili kao dodatan začin običnim jelima (kao što je kajgana, juha, riža). Imajte na umu da ovaj začin ima poprilično intenzivan okus.
Ako ju želite konzumirati radi zdravlja, kurkuma i med su kombinacija koju možete jesti na žličicu, a uz to je i dobrog okusa. Više o blagodatima kurkume i medu možete pročitati ovdje.
Foto: Photospin
Kurkuma i jogurt za mršavljenje
Istraživanja su pokazala da kurkuma pomaže kod sagorijevanja masti iz jetre što je važno za mršavljenje. Kurkumin u kurkumi između ostaloga ubrzava metabolizam i smanjuje koncentraciju “lošeg” kolesterola u krvi.
Imajte na umu da kombinacija kurkume i jogurta nije čudesni sastojak od kojeg ćete smršaviti preko noći, već je to samo lakši način unošenja ovog vrijednog začina u tijelo. Za pravilno i zdravo mršavljenje trebate konzumirati uravnoteženu prehranu i redovno vježbati.
Jogurt i kurkuma – recepti za mršavljenje
Važno je pronaći kombinaciju kurkume i jogurta koja vam je fina kako biste uživali u tom zdravom obroku. Preporučuje se konzumacija ujutro natašte i popodne.
Najbolje je koristiti grčki jogurt ili veganski kokosov jogurt. Dodajte pola čajne žlice kurkume na 500 ml jogurta, možete dodati i više ako želite i ako vam nije previše jak okus.
Kurkumu i jogurt možete jednostavno pomiješati s par kapljica limunovog soka za dobar početak dana. Ovo je najjednostavnija kombinacija koja vam neće oduzeti puno vremena za pripremu.
Ako želite zasladiti svoju mješavinu kurkume i jogurta možete dodati čajnu žlicu meda, javorovog sirupa ili drugog prirodnog zaslađivača po želji.
Osim toga u ovaj zdravi obrok možete dodati i malo cimeta ili chia sjemenki, a vrh možete ukrasiti svježim voćem, kokosovim ljuskicama ili usitnjenim orašastim plodovima. Ako želite poboljšati apsorpciju kurkumina u tijelo dodajte i malo papra u smjesu. Jogurt i kurkumu također možete dodati i u svoj voćni smoothie, donosi krenizdravo.
Foto: Photospin
Kurkuma – gdje kupiti?
Prah kurkume možete kupiti u trgovinama zdrave hrane ili preko online trgovina, a ima ga i u većini trgovina s mješovitom robom. U nekim većim trgovinama možete pronaći i svježi korijen kurkume.
Kurkuma – nuspojave
Postoje određene nuspojave povezane s konzumiranjem kurkume koje trebate imati na umu prije upotrebe, a navode ih stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline. Kurkuma:
- Razrjeđuje krv – zbog ove nuspojave može doći do lakšeg krvarenja i stvaranja modrica. Osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi ne bi trebale konzumirati velike količine kurkume.
- Može iritirati želudac – kada se konzumira u velikim količinama može dovesti do iritacije želudca. Kurkuma potiče izlučivanje želučane kiseline. Nekima to svojstvo pomaže s probavom, dok kod nekih dovodi do iritacije. Suplementi kurkume i kurkumina mogu dovesti i do prolijeva i mučnine.
- Niska koncentracija glukoze u krvi – aktivni sastojci koji se nalaze u prahu kurkume mogu djelovati na izlučivanje inzulina, hormona koji regulira koncentraciju glukoze u krvi,
- Žuta stolica – zbog pigmenata koji se nalaze u kurkumi, redovna ili pretjerana konzumacija kapsula ili pripravaka s kurkumom može uzrokovati nepravilnu apsorpciju u probavnom traktu te će se pojaviti obojena stolica.