Petak, 4. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Šteta što ga tako rijetko koristimo: ublažava artritis, pomaže kod povišenog krvnog tlaka i masne jetre te smanjuje osjećaj gladi…

Kajenski papar je dio tradicionalne prehrane nativnih Amerikanaca već 9 tisuća godina. Radi se od sušenih i mljevenih ljutih papričica. Sami kajenski papar sadrži mnoge spojeve koji djeluju antioksidativno, poput kapsaicina koji je odgovoran za ljuti okus.

Osim dodatnog okusa, kajenski papar hrani daje i dodatnu nutritivnu vrijednost. U nastavku članka pročitajte koje su zdravstvene prednosti korištenja kajenskog papra.

Kajenski papar proizvodi se od kajenske paprike. Ona je srodna drugim ljutim i običnim papričicama i paprikama. Te se paprike stoljećima koriste kao dodatak jelima, ali i u medicinske svrhe…Kajenska paprika ima impresivan nutritivni profil kojim dominiraju antioksidanti.

Ova paprika bogata je i vitaminima A, E, B6 i K te manganom. No upravo ono što joj daje ljutinu, kapsaicin, daje joj i njezina ljekovita svojstva.

Kajenski papar je lako uklopiti u vašu prehranu. Dolazi u različitim oblicima, kao začin ili dodatak prehrani.

Možete ga dodati svojoj omiljenoj hrani, salatama, prilozima i glavnim jelima, kako vegetarijanskim, tako i mesnim jelima.

Ublažavanje artritisa i olakšavanje probave samo se neki od niza čudotvornih učinaka ovog začina na zdravlje…

Ljubitelji pikantne hrane znaju cijeniti ljuti okus kajenskog papra, no možda ne znaju koje su sve njegove zdravstvene dobrobiti. Razni antioksidansi u kombinaciji s kapsaicinom, tvari koja kajenskom papru daje ljutinu, čine ga izuzetno zdravim. Evo kako vam sve može pomoći u očuvanju zdravlja.

Uravnotežuje visoki krvni tlak

Istraživanja na životinjama su pokazala da kapsaicin u kajenskim papričicama može opustiti krvne žile i tako utjecati na snižavanje visokog krvnog tlaka. No imajte na umu da je riječ o istraživanjima provedenim na životinjama.

Smanjuje pojavu krvnih ugrušaka

Kajenski papar također sprječava stvaranje krvnih ugrušaka. Zbog toga je učinkovit u smanjivanju rizika od srčanog udara i štiti krvožilni sustav.

Potiče probavu

Kajenski papar utječe na pojačanu proizvodnju probavnih sokova i enzima trbušne šupljine te tako potiče prirodnu obranu želuca od infekcija.

Dok neki vjeruju da začinjena hrana uzrokuje čireve na želucu, istraživanja pokazuju da upravo ona može smanjiti rizik od njih.

Ublažava bol

Kapsaicin je vrlo moćno sredstvo za ublaživanje boli kada se nanosi u obliku kreme za kožu. On utječe na smanjivanje osjećaja boli, a znanstveno istraživanje iz 2012. godine, objavljeno u časopisu Pharmacological Reviews, dokazuje da kapsaicin djeluje na više načina i umanjuje bol:

  • senzibilizacijom i desenzibilizacijom neurona,
  • povlačenjem završetaka perifernih živaca,
  • potpunim uklanjanjem funkcije određenih živaca.

Još šest razloga zašto je kajenski papar odličan za zdravlje.

Ublažava bolove u zglobovima i mišićima

Kajenski papar može djelovati kao prirodni analgetik za bolne zglobove i mišiće. Kapsaicin je aktivni sastojak u mnogim bezreceptnim lijekovima za artritis i bol u mišićima. Istraživanja su pokazala da može ublažiti bol u zglobovima uzrokovanu osteoartritisom ako se nanese na kožu bolnog područja. Kreme na bazi kapsaicina također ublažavaju bol izazvanu reumatoidnim artritisom kao i bolove u mišićima, odnosno fibromialgiju. S vremenom takve kreme mogu smanjiti bol tako što tjeraju živčane receptore na prekomjernu aktivnost, a to utječe na njihovu funkciju te smanjuje osjećaj boli. Pokušajte takvu kremu nanositi tri puta dnevno, no nakon upotrebe dobro operite ruke jer bi vas, protrljate li njima oči, moglo jako peći.

Smanjuje osjećaj gladi

Pikantna hrana može zaista smanjiti apetit. Malo istraživanje objavljeno u časopisu Appetite pokazalo je da su se ispitanici, kad su jeli obroke začinjene ljutim crvenim paprom, osjećali sitije i imali manju potrebu za hranom nakon takvog obroka. Neka druga istraživanja su pokazala da čili papričice djeluju kao prirodni ubrzivač metabolizma.

Otvaraju začepljen nos

Kapsaicin je učinkovito rješenje za začepljen nos i sinuse. On stanjuje sluznicu unutar nosa i sinusa te tako omogućava bolju protočnost zraka i drenažu. To pomaže oboljelima od prehlada ili gripe jednako kao i osobama koje pate od alergija. Pospite ga obilno po svakom obroku i pripremite kraj sebe paketić papirnatih maramica.

Poboljšava cirkulaciju

Kapsaicin može poboljšati cirkulaciju i zdravlje krvožilnog sustava, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Open Heart. Ovaj začin pomaže kod ateroskleroze, povišenog krvnog tlaka, bolesti masne jetre i angine. Patite li od nekog od tih problema, dodajte čili papričice među svoje svakodnevne začine.

Izvor vitamina A

Kajenski papar je hranjiv -sadrži mnoge nutrijente, uključujući i vitamin A. Poznato je da taj vitamin čuva zdravlje očiju, održava pravilne funkcije mozga i zdravlje kože. Vitamin A je antioksidans koji ima protuupalno djelovanje i učinkovito uništava slobodne radikale. Preporučena dnevna doza je 700 do 900 mcg za osobe starije od 14 godina, a jedna čajna žličica kajenskog papra sadrži  čak 37 mcg vitamina A.

Olakšava probavu

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Journal of Complementary and Integrative Medicine pokazalo je da ovaj začin može povećati proizvodnju probavnih sokova te povećati količinu enzima u želucu, a to vodi i do lakše probave.

Izvori:

  1. Ware, M., Butler, K. (2018) The health benefits of cayenne pepper. Medical News Today.
  2. Raman, R. (2017) 8 Impressive Health Benefits of Cayenne PepperHealthline.
  3. Grupa autora (2012) Unravelling the Mystery of Capsaicin: A Tool to Understand and Treat PainPharmacol Rev. 64(4): 939–971.

H.H.

Najnovije

32. obljetnica 5. gardijske brigade ‘Sokolova’

Foto: MORH/Arhiva   Povodom 32. obljetnice 5. gardijske brigade ministar Tomo Medved uputio je čestitku pripadnicima Sokolova: Poštovani pripadnici 5. gardijske brigade Sokolovi, dragi prijatelji, čestitam vam 32. obljetnicu...

Nepoznata političarka objavila kandidaturu za Pantovčak i hop – evo je u TV Dnevniku

Foto:Screenshot HRT   Branka Lozo, članica predsjedništva u subotu osnovane stranke Dom i Nacionalno okupljanje objavila je danas  kandidaturu za predsjednicu Republike Hrvatske, izvijesto je HRT...

Više od 500 Livnjaka na završnom skupu HDZ-a 1990

Na završnom skupu HDZ-a 1990, u dvorani Narodnoga sveučilišta u Livnu, poslana je snažna poruka podrške promjenama u našem gradu i Mati Vukadinu, kandidatu...

Biblijska poruka 4. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Trajnost značenja i baštine svetoga Franje

Mt 11, 25-30    Reče Isus: »Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče,...

U poplavama u dolini Neretve 14 stradalih

Situacija u Jablanici, u Bosni i Hercegovini, vezana za noćašnje obilne padavine koje su izazvale, poplave, klizišta i odrone je krajnje kritična, a ima...