Ponedjeljak, 23. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

BRANITELJI UPUTILI ALARMANTNO PISMO MINISTRU HRVATSKIH BRANITELJA…Gospodine ministre, više nema čekanja!…

Priopćenje PHR i otvoreno pismo ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu u cijelosti pročitajte u nastavku…

Poštovani gospodine ministre,

u srpnju, 2019. godine uputili smo Vam otvoreno pismo povodom najavljenog početka Nacionalnog programa probira i ranog otkrivanja raka pluća. Program je trebao početi u mjesecu rujnu, 2019. godine, ali vidimo kako počinje tek ovih dana.

-PRIOPĆENJE PHR-a Zastrašujući porast pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja…Ministarstvo mora žurno reagirati-nema se vremena za čekanje!…

Tražili smo od  Ministarstva da nabavi četiri 128 slojna MSCT uređaja i dodijeli ih veteranskim bolnicama u Republici Hrvatskoj.

Od Vas nismo dobili nikakav odgovor u svezi našeg traženja, a ni bolnice nisu dobile uređaje.

Nacionalni program probira i ranog otkrivanja raka pluća počinje ovih dana i izgleda kako će se pregledi obavljati samo u bolnicama koje imaju 128 slojni MSCT uređaj i to samo subotom ili u onim terminima bolnica koji nisu zauzeti. Probir će obuhvaćati osobe između 50 i 75 godina života, naročito one osobe koje puše.

-BESPLATNI PREVENTIVNI PREGLEDI ZA HRVATSKE BRANITELJE… 

Prema podacima HZJZ-a u 2018. godini u RH umrlo je 52.706 osoba, od čega od raznih oblika novotvorina 13.933 ( 26,44 % ), a od raka pluća 2957 ( 5,61 % ).

Prema podacima HZJZ-a o hrvatskim braniteljima,  2018. godine umrlo je 4602 hrvatska branitelja, od čega od raznih oblika novotvorina 1906 ( 41,4 % ), a od raka pluća 590 ( 12, 8 % ).

Podatke za 2019. godinu još nemamo, ali ne sumnjamo da su lošiji od 2018. godine.

Ne trebamo spominjati kako je stanje kod braniteljske populacije još lošije od ovih podataka  HZJZ-a jer nije provedena dobna standardizacija, a svi znamo u kojoj se životnoj dobi nalazi većina hrvatskih branitelja.

-BRANITELJI UPUTILI OTVORENO PISMO MINISTRIMA MEDVEDU I KUJUNDŽIĆU!…Mi smo svoje napravili u Hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu!…

Ministarstvo hrvatskih branitelja osiguralo je i plaća sistematske preglede hrvatskim braniteljima, od čega je jedan pregled i RTG srca i pluća.  Prema podacima HZJZ-a  za 2018. godinu sistematskim pregledima pristupilo je 41.877 hrvatskih branitelja, od čega je postavljena sumnja ili utvrđen broj novootkrivenih bolesti raznih oblika novotvorina kod 763 hrvatska branitelja.

Vidljivo je gospodine ministre kako je RTG pretragom otkriveno veoma malo raznih oblika novotvorina, a liječnička struka  slaže  se u tome kako se RTG pluća nije pokazao dovoljno dobrim za ranu detekciju, za kvalitetnu, preciznu, dovoljno specifičnu i osjetljivu ranu dijagnostiku raka pluća, nego da je samo niskodozna CT pretraga temelj programa za rano otkrivanje raka pluća.

Iz naprijed navedenih podataka vidljivo je veliko i nesrazmjerno u odnosu na opću populaciju umiranje hrvatskih branitelja od raznih oblika novotvorina ( najviše od raka pluća ), pogotovo je veliki nesrazmjer kada se usporedi životna dob u kojoj umiru hrvatski branitelji  ( između 50 i 60 godina života ).

Gospodine ministre , u većini razvijenih zemalja prihvaćena je kronološka dob od 65 godina života kao dobna granica u definiciji starije osobe. Dužnost i obveza Vam je omogućiti hrvatskim braniteljima da dožive postati starije osobe u državi koju su stvarali, a ne da umiru u pedeset i nekoj godini života.

Zato Vas još jednom pozivamo da zajedno sa Ministarstvom zdravstva pod hitno nabavite 128 slojne MSCT uređaje za veteranske bolnice, a možete najprije krenuti od nabavke uređaja za Opću i veteransku bolnicu u Kninu koja se ponosi nazivom bolnica „ Hrvatski ponos „.

U veteranskim bolnicama trebalo bi otvoriti i škole nepušenja kako bi hrvatski branitelji , a i ostala populacija prestala sa pušenjem, glavnim uzročnikom raka pluća.

Gospodine ministre, nema čekanja !

Svaki dan dragocjen je u borbi za život hrvatskih branitelja!-stoji u priopćenju koje je potpisao Predsjednik podružnice PHR-RH-Tomislav Čolak…

M.M.Viribus Unitis

 

 

 

Najnovije

Biblijska poruka 23. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Vi ste svjetlo svijeta

Lk 8,16-18     Reče Isus mnoštvu: »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni...

Tomislava Jonjića u utrci za Pantovčak podupire 230 poznatih osoba. Evo popisa

Kandidat za hrvatskog predsjednika, dr. Tomislav Jonjić, objavio je popis na kojem se nalazi 230 poznatih osoba koje su mu dale potporu u kandidaturi...

Mogu li plodovi Međugorja biti bez ukazanja, odnosno mogu li ukazanja biti bez plodova?

Nakon što je Vatikan objavio odluku “nihil obstat” (hrv. nema zapreke ili ništa ne priječi), kojom se Međugorju priznaju plodovi odnosno darovi kojima to...

IN MEMORIAM – Ante Paradžik: Pucanj u Paradžika bio je ujedno i pucanj u Hrvatsku

    Ante Paradžik, hrvatski domoljub, antikomunist, predsjednik Saveza studenata Hrvatske u vrijeme Hrvatskog proljeća 1971., politički zatvorenik u bivšoj Jugoslaviji, gdje je više puta zatvaran...