Četvrtak, 10. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

VIDEO U zadnja 24 sata u Hrvatskoj je osam oboljelih, ukupan broj oboljelih je 2.047…Četvero je preminulih, osam novooboljelih od korone

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj je osam oboljelih, ukupan broj oboljelih je 2.047, rekao je ministar Vili Beroš. Na žalost, u zadnja 24 sata imamo i četvero preminulih pacijenata…

Četvero je preminulih, osam novooboljelih od korone

Ukupno je dosad preminulo 63 pacijenata, što daje 15 preminulih na milijun stanovnika, istaknuo je Beroš.

Oporavljenih od jučer je 66, što daje ukupni broj od 1.232 oporavljenih.

MInistar Beroš je najavio da u sklopu druge faze opuštanja mjera dolazi do reaktivacije zdravstvenog sustava.

– Dogovoreno je da se ažuriraju sve liste čekanja za one koji su naručeni na dijagnostičke i terapijske postupke. Svi bolesnici će biti obaviješteni o novim terminima. Moramo naglasiti da se mora pojačati kooordinacija s liječnicima obiteljske medicine jer se sva priprema mora obaviti kod liječnika. Povećat će se broj usluga u dnevnoj bolnici. Plan nam je aktivacija 30 posto elektivnih operacija i specijalističkih pregleda u dvije smjene. Organizirat će se poliklinički rad uz naručivanje kako bi se smanjila gužva. Po potrebi će se raditi i vikendom – rekao je Beroš.

Krunoslav Capak govorio je o epidemiološkoj situaciji:

– Mi smo na drugom mjestu po incidenciji, samo Mađarska ima bolji rezultat od nas. Mi imamo 497 na milijun oboljelih. Švedska ima 1874, Belgija 4028. Mi imamo najnižu stopu umrlih, 14 na milijun, Srbija ima 19, Švedska 225, Belgija 622. Ovo su rezultati naših mjera.

Davor Božinović komentirao je sastanak ministara unutarnjih poslova EU i ideju praćenja kontakata zaraženih osoba.

– Od prvog dana se u svijetu sve više govori o korištenju mobilnih aplikacija. Kad bi do toga došlo, to bi se radilo na dobrovoljnoj bazi uz poštivanje privatnosti i GDPR-a. Nekih 7 ili 8 država EU već imaju takva rješenja. Svi to vide kao mogućnost kojom bi se umanjila brzina širenja zaraze u drugom valu koji bi mogao doći na jesen – rekao je Božinović.

Alemka Markotić je komentirala vijesti iz Velike Britanije da su neka djeca preminula, a neka završila na intenzivnoj njezi zbog simptoma povezanih s korona virusom.

– Na sreću ovaj virus nije uzrokovao veliki pobol kod djece. Bilo je pojedinačnih slučajeva teže bolesti kod djece, ali rijetko. Kod opasnih i teških bolesti u samom početku bolesti, virus ili bakterije mogu suprimirati naš sustav, što omogućava tom mikroorganizmu da se razmnožava. Nakon toga vrlo često nastaje jedna jača upala koja je sastavljena iz cijelog niza, koja može biti i štetna, to je kao jedan rat između mikroorganizma i naše obrane. Kako u svakom ratu nastane šteta, tako i na našim stanicama može nastati šteta. Isto tako neki mikroorganizmi mogu koristiti naše stanice i stimulirati neke stanice koje su zadužene za nešto drugo – rekla je Markotić.

Na pitanja kada bi kazališta, kina i druga okupljanja mogli doći na red za otvaranje, Capak je rekao kako su takva mjesta još uvijek rizična, ali će i ona doći na red.

Dom za starije u Koprivnici, je li tamo poslana inspekcija?

– Ministarstvo zdravstva nije poslalo inspekciju u dom, jer Ministarstvo zdravstva ne šalje inspekcije u domove, samo u zdravstvene ustanove, rekao je Vili Beroš.

Capak je naveo da je tamo bila ekipa iz Zavoda za javno zdravstvo, ali prve informacije govore da je epidemiološki u domu sve napravljeno prema maksimalnim propisima.

Ministar Božinović je komentirao zbog čega trgovine ne rade nedjeljom.

– Sve ove mjere su donesene na temelju zaključaka Vlade RH, a u zaključcima Vlade sva fazna popuštanja i one djelatnosti koje rade su dogovarane s resornim ministarstvima. Više puta smo kazali u popuštanje se ide tako da se ne ide na sve odjednom. Ono što je sada prioritet je da kad krene popuštanje da nam se ne dogodi neko žarište – rekao je Božinović.

T.H.

Najnovije

Krešić za Kompas: Schmidt ide u Strasbourg zaustaviti Hrvate da naprave treći entitet

Foto:RTV Herceg-Bosne   „Mostar je bio pogođen slabom izlaznošću. Prvi razlog su katastrofalne poplave, odroni i smrt velikog broja ljudi, a drugi razlog je vjerojatno da...

Tomislav Jonjić pozvao na stvaranje povelje jedinstva

Foto:Facebook   Kandidat za hrvatskog predsjednika Tomislav Jonjić na svom facebook profili uputio je poziv na stvaranje svojevrsne povelje jedinstva koja bi iznjedrila samo jednoga kandidata. Njegovu...

Poruka lokalnih izbora u BiH: 1911 praznih listića (5%) u Mostaru

Piše: Josip Milić   Najprije treba izraziti sućut svima nastradalima u apokaliptičnim poplavama koje su pogodile BiH neposredno pred lokalne izbore. Izbori su završeni i prebrojavanje...

9.listopada 1995. poginuo Andrija Matijaš Pauk – imao je karizmu i autoritet kakvi se rijetko viđaju

Foto:Crodex   „Pao je junak, jedan od brojnih koji kroz ovih nekoliko godina padaju, da bismo mi mogli živjeti…Kada budete brojali imena onih koji su narod...