Utorak, 22. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Čuvaju srce i čiste organizam: Kora ovog omiljenog voća smanjuje stres i potiče mršavljenje!

Breskve su koštunjičave biljke iz porodice ruža, mnogima omiljeno voće koje se uzgajaju već stoljećima. Zapisi govore da su se počele uzgajati u Kini, gdje su postale simbol besmrtnosti i prijateljstva. Breskve su izrazito sočne, ukusne i slatke, a istraživanja su pokazala da imaju odlična ljekovita svojstva, naročito ako ih jedete s korom.

Breskva za mršavljenje

Breskve su savršena grickalica. Držat će vas duže sitima i spriječiti prejedanje, a jedna breskva sadrži 35 do 50 kalorija i nimalo masti,donosi centarzdravlja.

 

 

Breskva za smanjenje stresa

U Mađarskoj ju nazivaju voćem smirenosti, a istraživanja su pokazala da je breskva odličan spas u stresnim situacijama. Svakodnevnim konzumiranjem značajno ćete smanjiti razinu kortizola u tijelu.

Breskva za prevenciju srčanih bolesti i dijabetesa

Breskve su odličan izvor fitokemikalija koje imaju antioksidacijsko djelovanje. Tako smanjuju razinu slobodnih radikala koji povećavaju rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 i raznih srčanih bolesti.

Breskva za prevenciju raka

Selenij, mineral s antioksidacijskim djelovanjem, spriječit će nastanak kancerogenih stanica i usporiti njihovo širenje.

Breskva za njegu kose

Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija breskvi može značajno smanjiti opadanje vlasi, suhoću tjemena i perut.

Breskva za njegu kože

Vitamini A i C odlični su za njegu kože, zbog čega ih se često dodaje u kozmetičke proizvode. Breskva je bogata ovim vitaminima pa redovita konzumacija može potaknuti regeneraciju tkiva kože.

Breskva za dišni sustav

Osobe koje pate od bronhitisa ili kroničnog kašlja spas mogu pronaći u čaju od breskve. Znanstvenici su dokazali da svakodnevno konzumiranje čaja od breskve može značajno ublažiti simptome bolesti dišnog sustava.

Breskva za bubrege i mjehur

Breskve imaju diuretsko djelovanje, čime pospješuju rad bubrega i mjehura, a tako ćete pomoći tijelu da se riješi toksina.

Breskva za prevenciju metaboličkog sindroma

Metabolički sindrom predstavlja skup različitih poremećaja u radu organizma, uključujući: inzulinsku rezistenciju, visoku razinu kolesterola i krvnog tlaka te prekomjernu količinu masti na području trbuha. Breskve imaju protuupalno djelovanje, smanjuju razinu lošeg (LDL) kolesterola, reguliraju razinu krvnog tlaka i razinu šećera u krvi.

H.H.

Najnovije

22. listopada 1995. govor dr. Franje Tuđmana u UN-u – ‘Hrvatska želi pravedan mir’

Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman održao je 22. listopada 1995. govor na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u sklopu proslave 50. obljetnice postojanja te organizacije.   Ujedinjeni narodi...

Devet zanimljivosti o svetom Ivanu Pavlu II. koje vjerojatno niste znali

Danas se slavi spomendan svetog Ivana Pavla II. Njegov spomendan slavi se na dan kada je održao prvu misu kao Papa. 1.Bio je prvi papa...

Biblijska poruka 22. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Budni budite – molite

Lk 12,35-38      Reče Isus svojim učenicima: »Neka vam bokovi budu opasani i svjetiljke upaljene, a vi slični ljudima što čekaju gospodara kad se vraća...

Čestitka ekipi HVIDRA – e HVO – a HB na osvojenom prvom mjestu

Krešimir Tabak, direktor Uprave za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata HVO-a Hercegbosanske županije uputio je čestitku članovima HVIDRA-e HVO-a Herceg Bosne u povodu...

Jonjić: Milanović može biti zadovoljan, HOS-ovo znakovlje u smeće bacaju njegovi birači

Kandidat za hrvatskog predsjednika Tomislav Jonjić objavio je na svom facebook profilu tekst pod naslovom ''Nasrtaj na već oskvrnjeni spomenik''. Njegov tekst prenosimo u...