Nedjelja, 29. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Biskup Palić predvodio proslavu svetkovine Gospe Karmelske u Postirima.Brdo Karmel je mjesto nade, mjesto ponovnoga rođenja

Svečanom Večernjom i euharistijom koju je u četvrtak, 16. srpnja, predslavio hvarski biskup mons. Petar Palić, vjernici župe Postira na otoku Braču proslavili su zavjetnu svetkovinu Blažene Djevice Marije od brda Karmela…

„Radostan sam što i ove godine večeras s vama mogu slaviti blagdan vaše župne zaštitnice Gospe Karmelske koju u ovoj župi na poseban način štujete. Zanimljivo je da se Gospa Karmelska posebno štuje u primorskim biskupijama. To je odraz i izričaj naše pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji, ali i našega srca da od Marije želimo učiti, nju moliti te sebe i svoje staviti pod Marijin zagovor”, rekao je mons. Palić na početku euharistijskoga slavlja, pozdravljajući okupljene vjernike u crkvi sv. Ivana Krstitelja. Pozvao je vjerničko mnoštvo na molitvu za Marijin zagovor. Čestitao je ujedno i ovogodišnjim prvopričesnicima koji su upravo danas u toj župi pristupili euharistijskom stolu.
Nakon evanđeoskoga ulomka koji je navijestio brački dekan vlč. Huljev, mons. Palić ustvrdio je kako „u pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji, Gospi Karmelskoj pronalazimo svjetlo i utjehu za svoj život”. „Svatko od nas ima u svome životu iskustva radosti i boli, iskustva prihvaćanja i odbacivanja, uspjeha i poraza. I svatko od nas postaje svjestan koliko nas nesigurnosti sadašnjosti, ali i budućnosti čine krhkima. Mnogo je puta kriva riječ izgovorena u krivo vrijeme dovoljna da uništi prijateljstva i suradnje, kao što je mnogo puta prava riječ izgovorena u pravo vrijeme kadra spasiti život”, rekao je biskup Palić.

Govoreći o kršćanima i njihovu životnom putu koji se sastoji od evanđeoskoga svjedočenja i nasljedovanja, biskup Palić istaknuo je da kršćani nose u sebi veliku snagu koja se očituje „u Isusovu obećanju da nas nikada neće ostaviti i da će ostati s nama u sve dane do svršetka svijeta”.

Usredotočivši svoje razmišljanje na svetkovinu Gospe Karmelske, mons. Palić je rekao kako je današnja svetkovina obilježena s dva lika. Jedan je starozavjetni lik proroka Ilije, a drugi novozavjetni lik Blažene Djevice Marije koju štujemo kao Gospu Karmelsku. Svaki od ta dva lika nosi sa sobom duhovnu poruku i za nas danas, primijetio je biskup.

Osvrnuvši se na starozavjetnoga proroka Iliju, istaknuo je da se na brdu Karmelu borio protiv lažnih kanaanskih božanstava i branio vjeru u pravoga Boga. „Nasuprot kulta štovanja boga Baala, Ilija je branio vjeru u Boga Abrahamova, Izakova i Jakovljeva, u providonosnoga i milosrdnoga Boga Oca protiv svih onih poganskih praksi, religioznoga praznovjerja i štovanja boga Baala. I kao što je u to vrijeme Izraelcima prijetila opasnost, i nama prijeti opasnost da sami sebi stvaramo bogove koje stavljamo na svoje oltare, sami sebi činimo božanstava za vlastitu uporabu i potrošnju po vlastitu imidžu. Zato postoji trajna potreba za pročišćenjem razumijevanja Boga, za pročišćenjem vjere i prakticiranja vjere u Boga koji nam se objavio”, istaknuo je, uz ostalo, biskup Palić, dodavši kako se kao vjernici uvijek moramo pitati u kojega to boga vjerujemo te vjerujemo li u Boga Oca Isusa Krista.

„Nije jednostavno vjerovati u živoga i istinskoga Boga kojega nam je Isus Krist objavio. Bog u kojega vjerujemo i kojemu se molimo nije samo čuvar svemira, sudac koji osuđuje, nije svemogući koji stvara i uređuje svijet po vlastitoj i jedino po vlastitoj volji. Bog u kojega vjerujemo je Bog Isusa Krista, Bog koji je, kako kaže psalmist, ‚spor na srdžbu i bogat dobrotomʼ. To je Bog koji prašta, daruje život, otvara horizonte nade. I zato je sv. Ivan definirao pravu Božju bit rekavši kako je Bog ljubav”, istaknuo je mons. Palić.

U govoru o svetkovini Gospe Karmelske, primijetio je kako svetkovina nudi životni poticaj i poruku prema prakticiranju milosrđa, a čime se, dodao je, „možemo približiti Bogu na pravi način”. „Karmel je za Iliju mjesto zaštite, ali i mjesto vlastitoga iskustva Boga u vlastitoj slabosti. Ovaj događaj s prorokom Ilijom pomaže nam shvatiti kako se trebamo ponašati u trenucima malodušja, neuspjeha i usamljenosti”, naglasio je biskup Palić, dodavši kako je Gospodin Iliji dao životnu snagu unatoč njegovoj slabosti i malodušju te ga je potaknuo da nastavi svoje poslanje do kraja.

„Brdo Karmel je mjesto nade, mjesto ponovnoga rođenja. Kad god smo daleko od Boga u nama je suša, u našem srcu i duši. Ali kad se vratimo Bogu, onda se vraća i taj oblak koji najavljuje kišu, koji govori da se rađa nova nada, da nas Bog ne napušta čak i ako se čini da smo sami”, poručio je biskup Palić.

Govoreći o Mariji, podsjetio je da se spontana pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji proširila u kršćanstvu od ranih dana. „Stoljećima Mariju štujemo pod mnogim naslovima. Povezujemo je s mnogim krepostima. Postoje mnoga mjesta na kojima su nastala svetišta i crkve. Jedno od takvih je i brdo Karmel. Marija interventira, Marija zagovora, Marija jamči duhovnu jakost, zdravlje tijela i duše, miru u srcu i obitelji. Po Marijinu zagovoru Bog djeluje u svakom životu, u svakom životnom trenutku, u rođenju i smrti, u trenucima boli i radosti, nade i obeshrabrenja”, istaknuo je Palić, poručivši kako je „Marija sposobna vratiti nas Bogu, i u trenucima kada nam je umrla nada”.

Na kraju euharistijskoga slavlja župnik Jure Martinić uputio je zahvalnu riječ okupljenima, a na poseban način biskupu Paliću na kraju njegove službe u Hvarskoj biskupiji. „Naše ovogodišnje slavlje posebna je prilika da vas u ime svih župljana pozdravim te vam izrazim zahvalnost na vašoj kratkoj, ali itekako upečatljivoj pastirskoj prisutnosti među nama u protekle dvije godine”, rekao je vlč. Martinić, podsjetivši kako je u Hvarskoj biskupiji bilo vremena kada biskupi nikada nisu stupili nogom na tlo svoje biskupije, kao i vremena kada su služili dugi niz godina, ali bi, kako je rekao, samo nekoliko puta posjetili pojedinu župu. Istaknuo je pritom da je biskup Palić postirsku župu sv. Ivana Krstitelja u dvije godine pastirske službe pohodio šest puta.

„Vjerujem da ćete i na prostoru biskupije gdje vas je imenovao Sveti Otac pokazivati svoju predanost i spremnost na nesebično zalaganje oko dobra cijele biskupije”, poručio je postirski dušobrižnik, zahvalivši biskupu na svemu što je učinio za potrebe župe te na poticajima na zajedništvo i rast u vjeri. Svečano slavlje zavjetne svetkovine završilo je tradicionalnom procesijom s kipom Gospe Karmelske ulicama mjesta i po obali, koja se ove godine zbog posebnih okolnosti održala malo kraćom rutom. Na kraju je na sve Božji blagoslov zazvao biskup Palić, pozvavši vjernike da mole za njega i za uspjeh njegove nove službe koju mu je dodijelio papa, imenovavši ga mostarsko-duvanjskim biskupom i apostolskim administratorom Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Uz biskupa Palića u liturgijskom slavlju koncelebrirali su brački dekan Ivica Huljev, župnik gradske župe sv. Petra apostola u Supetru Pavao Gospodnetić i nekoliko pristiglih svećenika, dok je liturgijski asistirao postirski župnik Jure Martinić.

Najnovije

Jesu li mogući pravedni i pošteni izbori na Širokom Brijegu?

Nakon što je Koalicija za slobodne i poštene izbore ‘Pod lupom’ u petak, 27. rujna održala konferenciju za medije na kojoj je predstavila rezultate...

Organizacija CitizenGO pokrenula peticiju za smjenu pravobraniteljice Ljubičić

Organizacija CitizenGO pokrenula je peticiju za smjenu Višnje Ljubičić, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova jer se u jednoj od svojih reakcija pozvala na dokument “Standardi...

Biblijska poruka 29. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Duh puše gdje hoće i kako hoće

Mk 9,38-43.45.47-48   Ivan reče Isusu: »Učitelju, vidjesmo jednoga kako u tvoje ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili jer ne ide s nama.« A Isus...

Doktor traži krštenje na bolesničkoj postelji. Bolest nije kazna nego milost

Doktor traži krštenje na bolesničkoj postelji. Bolest nije kazna nego milost Gost emisije Agape koja se emitira na Radiopostaji MIR  Međugorje, a koju uređuje i...