Nakon stanke izabran je i peti potpredsjednik Sabora Miroslav Škoro sa 110 glasova za.

Zatražena je stanka i zbog izbora Bojana Glavaševića za potpredsjednika Odbora za europske poslove. Zatražio ju je i Hrvoje Zekanović s obrazloženjem da prijedlog Tomislava Tomaševića nije rezultat dogovora Klubova oporbe. Predsjedavajući je stanku odobrio.

Nikola Grmoja je nakon stanke predložio da se ne glasuje o potpredsjedničkom mjestu za Odbor za europske poslove, jer se zastupnici nisu uspjeli dogovoriti.

Jandroković je rekao kako su ga doveli u neugodnu situaciju da arbitrira za njih, te zaključio da će se glasovati po inicijalnim prijedlozima. Izabrana su i radna tijela Sabora.

Prisutno je 150 zastupnika, istaknuo je Jandroković na početku sjednice i dao na glasovanje prijedlog za izbor predsjednika Sabora, nakon što je Branko Bačić iznio prijedlog o kandidatu za predsjednika Sabora.

Glasovalo je 144 zastupnika, 143 je bilo za, jedan suzdržan. Objavljujem da je Hrvatski sabor konstituiran, rekao je Gordan Jandroković.

Dopustite mi da vas sve još jednom pozdravim, zastupnicima čestitam na izborima. Za mene je velika čast biti drugi puta izabran.

– Zalagat ću se za promicanje i osnaživanje vrednota Ustavnog poretka. Zalagat ću se za osnaživanje institucija, poštivanje običaja. Nastojat ću biti objektivan, rekao je Jandroković u inauguracijskom govoru.

Hrvatska se nalazi u vremenu punom izazova. Suočeni smo s pandemijom. U tim složenim okolnostima Sabor jedan je od rijetkih koji je radio bez prekida, istaknuo je.

Sva zakonska rješenja koja ćemo usvajati moraju odgovoriti na potrebe naših građana. Odgovornost se mora odraziti i na političku kulturu. Rasprave moraju i trebaju biti oštre, ali se moraju uvažavati kolege i suprotna mišljenja. Utjecat ćemo na percepciju i osnaživati naš rad.

Dio odgovornosti moraju preuzeti i pobjednici i oni koji to nisu, rekao je.

Jednoglasno sa 148 glasova izabrano je Mandatno-imunitetno povjerenstvo. Predsjednik je Robert Jankovics (zastupnik mađarske nacionalne manjine), a potpredsjednica Barbara Antolić Vupora (SDP).

– Pozivam vas da odmah održite sjednicu i određujem stanku, rekao je Jandroković.

Zastupnici su minutom šutnje odali počast prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, svim preminulim zastupnicima iz prošlih saziva, svim hrvatskim braniteljima i svima koji su dali život za domovinu. Izvođenjem himne Lijepa naša domovino, odana je joj je počast.

Kandidati za potpredsjednike iz kvote vladajućih su Ante SanaderŽeljko Reiner i Furio Radin, iz Domovinskog pokreta to je Miroslav Škoro, dok je iz Restart koalicije to Rajko Ostojić.

U sabornici je bila većina zastupnika. Dio njih na galerijama, a manji dio u salonu koji tek vrata dijele od sabornice, pa tako svi zastupnici imaju mogućnost vidjeti stol predsjedavajućeg i predsjednika Sabora. Glasovanje se provodilo elektroničkim putem i podizanjem ruke u skladu s Poslovnikom Hrvatskoga sabora.

Kao predsjednik prošlog saziva, Jandroković je vodio sjednicu do izbora novog predsjednika, odnosno do svog ponovnog izbora, jer tako nalaže Poslovnik. Umjesto oproštajnog govora starog i inauguracijskog govora novog predsjednika, zastupnici su slušali samo jedan odnosno ‘dva u jedan’ Jandrokovićev govor.
Po prvi put na konstituirajućoj sjednici Sabora nema predsjednika Republike. Pozvani su bili samo predsjednici Republike i Vlade, Zoran Milanović i Andrej Plenković, te predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda Miroslav Šeparović i Đuro Sessa, koji je i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva. Nakon kritika zbog nedolaska, Milanović je svoju odluku objasnio ulogom i položajem Sabora.

Svi zastupnici, od kojih je stotinjak novih, već na ulasku u saborsku zgradu morali su se pridržavati mjera zaštite od zaraze koronavirusom. Na raspolaganju su im bile maske za lice i dezinfekcijsko sredstvo. Radi lakšeg snalaženja, po dolasku u Sabor dobili su Ustav, saborski Poslovnik i Vodič za zastupnike.

Na temelju rezultata parlamentarnih izbora 5. srpnja, od 151 zastupnika u 10. saborskom sazivu HDZ ih ima 66, stranke okupljene u Restart koaliciji 41, Domovinski pokret 16, Most nezavisnih lista osam, koalicija Možemo! ima sedam zastupnika, koalicija okupljena oko Stranke s imenom i prezimenom tri, a po jednog  HNS i Reformisti. Nacionalne manjine imaju osam zastupnika, donosi HRT.

 

T.H.