Srijeda, 23. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

DRAMA U CENTRU SPLITA Optuženik za ubojstvo svoje trudne djevojke pobjegao pravosudnim policajcima, čula se i pucnjava

Pravosudnim policajcima pobjegao je Branimir Čaleta kojemu se na Županijskom sudu u Splitu sudi zbog ubojstva Ukrajinke Ganne Kitaeve. Čaleta je na sud doveden s Bilica i na rukama je imao lisice…

Pobjegao je u trenutku dok su ga policajci htjeli uvesti u vozilo pravosudne policije. U znak upozorenja pravosudni su policajci pucali u zrak. U potragu su uključene sve policijske snage. Građani su, kako se doznaje, policiji dojavili da je viđen u blizini Turske kule, a na terenu je policija s potražnim psima.

Bijeg Čalete potvrdio je za HRT Dinko Mešin, sudac i glasnogovornik županijskog suda u Splitu. Rekao je da je u zgradi suda bilo sve u redu, a da se onda dogodio bijeg kod ulaska u kombi.

– Mislim da su u pratnji bila s njime dva pravosudna policajaca koja su ga izvela iz zgrade suda. O detaljima bijega rekao je kako se za to mora pitati Upravu za zatvorski sustav.

Dodao je kako su prema njegovim informacijama dvojica pravosudnih policajaca odmah krenula za njim, a također ima se pridružio i treći iz zgrade suda.

– Bjegunac je pobjegao preko parkinga koji se nalazi iza zgrade suda i u potragu se uključila i temeljna policija, rekao je Mešin.

Apel policije

Policija je potvrdila događaj i rekla da je u 12.10 u splitskoj Gundulićevoj ulici muškarac koji se nalazio pod nadzorom pravosudnih policajaca pobjegao zbog čega poduzimaju mjere traganja.

– Muškarac je odjeven u majicu kratkih rukava na plavo-bijele pruge, jeans hlače i tenisice. Visok je oko 180 centimetara i slabije je tjelesne građe, izvijestila je policija moleći građane da ih, ako ugledaju bjegunca, obavijeste na broj telefona 192.

– Policija intenzivno traga za Branimirom Čaletom. Primarna zadaća policije je pronalazak ovog muškarca i sve raspoloživa snage su na terenu. Tražit ćemo ga sve dok ga ne pronađemo i odvedemo ponovno u zatvor, rekla je Antonela Lolić, glasnogovornica PU Splitsko-dalmatinske.

Dodaju i da je o bijegu istražnog zatvorenika upraviteljica splitskog zatvora bez odgode obavijestila policiju radi raspisivanja tjeralice, kao i nadležni sud i Središnji ured Uprave za zatvorski sustav i probaciju.

Dodala je da građani samo dojave informaciju o Čaleti, a da će policija preuzeti postupanje prema bjeguncu. Nije željela otkriti informaciju je li bjegunac naoružan.

Teško ubojstvo trudne djevojke

Čaleti se sudi za teško ubojstvo svoje tada godinu dana starije djevojke Ganne Kitaeve, koja je bila u osmom mjesecu trudnoće. Ubojstvo se dogodilo u rujnu 2013. u hostelu “Minora” u Dnjepropetrovsku. Prijeti mu 40 godina zatvora.

Teško ubojstvo trudne djevojke

Čaleta uz hrvatsko ima i slovačko državljanstvo, a nakon ubojstva je pobjegao. U listopadu 2013. za njim je ukrajinski Interpol izdao međunarodnu tjeralicu. Nakon istrage optužnicu je protiv Čalete podignulo Splitsko tužiteljstvo. Uhićen je 5. srpnja 2019. na Rabu, gdje je radio kao konobar.

Neslužbeno se doznaje kako za Čaletom traga stotinjak policajaca i to ne samo temeljnih već i onih u civilu kojima pomažu svi raspoloživi psi, a osim Splita koji se “češlja” kvart po kvart, ovisno o dojavama građana, policija je i na svim izlazima iz grada.

Prisutni su i na cestama koje vode u okolne gradove i općine. Kako ne bi pobjegao van granica Hrvatske odmah je izdana tjeralica i upozorenje graničnim postajama s Bosnom i Hercegovinom i ostalim zemljama u okruženju.

Još se uvijek pouzdano ne zna je li Čaleta imao pomagača kada je uspio tako brzo umaknuti policiji, javlja HRT-VIDEO-OVDJE

D.K.

Najnovije

Grlić Radman održao je govor koji se teško može opisati riječima: Predmet je ismijavanja na internetu

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman proteklog vikenda sudjelovao je na HDZ-ovom skupu u Šibeniku, a njegov govor vrlo brzo se proširio društvenim...

Jonjić: Hrvatski mediji u iseljeništvu imaju više sluha za mene od onih u domovini

Foto:Boris Šćitar   Kandidat za hrvatskog predsjednika Tomislav Jonjić napisao je na svom facebook profilu kako hrvatski mediji u iseljeništvu imaju više sluha za njega od...

Biblijska poruka 23. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Kakav želim biti kad se Gospodin pojavi

Lk 12,39-48   Reče Isus svojim učenicima: »Ovo znajte: kad bi domaćin znao u koji čas kradljivac dolazi, ne bi dao prokopati kuće. I vi budite...

Branitelji protiv ploče vojniku JNA u Splitu: Neprihvatljive i povijesno netočne insinuacije

Branitelji se protive postavljanju spomen-ploče Sašku Gešovskom, piše Dalmatinski portal, a objasnili su zašto: Takva ploča bi unijela neprihvatljive i povijesno netočne insinuacije o...

Kako je podcast ‘Evanđelje dana iz Međugorja’ postao duhovna tema br. 1 u Hrvatskoj?

Piše: Alen Fućak, Dijalog.hr    Na katoličkoj sceni u Hrvatskoj nikad nije dosadno. Dok se afera s podrškom katoličkih profesora Rodnim studijima i izjavom nadbiskupa...