Četvrtak, 10. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Ekskluzivno! Na današnji dan 02. Rujna 1991. Mile Dedaković “Jastreb” preuzima funkciju zapovjednika obrane grada Vukovara od Ivice Arbanasa “Lipog”!

Na današnji dan 02. rujna 1991. Mile Dedaković “Jastreb” preuzima funkciju zapovjednika obrane grada Vukovara od Ivice Arbanasa “Lipog”!…
Mile Dedaković, “Jastreb” II.(drugi) zapovjednik obrane grada Vukovara od 02. rujna do 13. listopada 1991.
Mile Dedaković, “Jastreb” II.(drugi) zapovjednik obrane grada Vukovara od 02. rujna do 13. listopada 1991.
Mile Dedaković, “Jastreb” II.(drugi) zapovjednik obrane grada Vukovara od 02. rujna do 13. listopada 1991.

Branko Borković, “mladi Jastreb” III.(treći) zapovjednik obrane grada Vukovara od 13. listopada do 18. studenog 1991.
Branko Borković, “mladi Jastreb” III.(treći) zapovjednik obrane grada Vukovara od 13. listopada do 18. studenog 1991.

Stipan Radaš, I. zapovjednik 4. Vukovarske bojne 3. Gardijske brigade ZNG-a od 15.lipnja do 15. kolovoza 1991.
Stipan Radaš, I. zapovjednik 4. Vukovarske bojne 3. Gardijske brigade ZNG-a od 15.lipnja do 15. kolovoza 1991.

U nastavku slijedi svjedočenje samih sudionika zapovjednog lanca u obrani Vukovara!…-

-Dana 01. Rujna 1991. godine, tada već bivši zapovjednik 4. Vukovarske bojne 3. Gardijske brigade Stipan Radaš, vladin povjerenik za općinu Vukovar Marin Vidić Bili i Ferdinand Jukić odlaze u Zagreb te se po prethodnom dogovoru na Tuškancu sastaju s načelnikom štaba ZNG RH pukovnikom Imrom Agotićem.
Nakon višesatnih razgovora gdje je prisustvovalo više zapovjednika koji su iz JNA prešli u ZNG a na poziv da dođu u Vukovar i prihvate funkciju zapovjednika obrane grada istu funkciju prihvaća Mile Dedaković “Jastreb” a nakon još dva sata mu se pridružuje i Branko Borković “mladi Jastreb”.
Nakon iscrpnih razgovora pukovnik Imra Agotić upućuje Stipana Radaša, Ferdinanda Jukića i Marina Vidića Bilog natrag u Vukovar s tim da će Mile Dedaković i Branko Borković doći sutra… Stipan Radaš je predložio da će njih trojica spomenutih ostati i prenoćiti u Zagrebu pa da će sutra ujutro zajedno sa Milom Dedakovićem i Brankom Borkovićem krenuti put Vukovara na što je Imra Agotić i pristao uz blagi osmjeh rekavši; “što vas je strah da neće doći”!?

Sutra ujutro 02. rujna 1991. god. Stipan Radaš, Ferdinand Jukić i Marin Vidić kreću iz Zagreba podravskom magistralom prema Vukovaru zajedno za Milom Dedakovićem i Brankom Borkovićem a uz put se kratko zaustavljaju u Osijeku te se nalaze, a neki se po prvi puta upoznaju sa zapovjednikom 3. Gardijske brigade Stjepanom Vukovcem i sa drugim zapovjednicima tadašnje Operativne zone Osijek.

Nakon kraćeg zadržavanja u Osijeku stižu u Vukovar u prostorije policijske uprave te ih prima tadašnji načelnik policije Stipo Pole gdje slijedi kraće upoznavanje Mile Dedakovića i Branka Borkovića sa Stipom Polom… 

-Stipu Polu upoznaju sa imenovanjem Mile Dedakovića za novog II. po redu zapovjednika obrane grada Vukovara i zapovijedi koju je izdao pukovnik Imra Agotić.
Stipo Pole tada poziva još uvijek aktualnog i prvog zapovjednika obrane grada Ivicu Arbanasa “Lipog” i njegova zamjenika Peru Perića na sastanak u prostorije policijske Uprave, gdje oni ubrzo i pristupaju.

Na sastanku u uredu Načelnika za kordinaciju policijskih službenika prisustvuju Stipo Pole, Stipan Radaš i Mile Dedaković te upoznaju zapovjednika obrane grada Ivicu Arbanasa i njegova zamjenika Peru Perića sa imenovanjem novog zapovjednika obrane grada Vukovara koje je izdao Imra Agotić-dok u kutu te prostorije sjedi Branko Borković ali u tom razgovoru ne sudjeluje.

Ivica Arbanas bespogovorno prihvaća novog zapovjednika obrane grada Milu Dedakovića te istog upoznaje sa stanjem naših snaga, oružjem i opremom kojom raspolažu kao i o trenutnom stanju neprijatelja i njegovim aktivnostima te prvi zapovjednik obrane Grada Vukovara Arbanas predaje crtu obrane grada Dedakoviću i to sve bez iti jednog do tada izgubljenog metra kvadratnog, točno onako kako ju je Arbanas i preuzeo.

Po izjavi i svjedočenju Stipana Radaša!



Ivica Arbanas, “Lipi” I. (prvi) zapovjednik obrane grada Vukovara od 15. kolovoza do 02. rujna 1991…II. Zapovjednik 4. Vukovarske bojne 3. Gardijske brigade ZNG-a od 15. kolovoza do 18. studenog 1991. (do konačnog pada Grada kada je ista skoro u potpunosti uništena)

Ivica Arbanas, “Lipi” I. (prvi) zapovjednik obrane grada Vukovara od 15. kolovoza do 02. rujna 1991…II. Zapovjednik 4. Vukovarske bojne 3. Gardijske brigade ZNG-a od 15. kolovoza do 18. studenog 1991. (do konačnog pada Grada kada je ista skoro u potpunosti uništena)

Pero Perić, zamjenik zapovjednika obrane grada Vukovara od 15. kolovoza do 02. rujna 1991.
Pero Perić, zamjenik zapovjednika obrane grada Vukovara od 15. kolovoza do 02. rujna 1991.
Zamjenik zapovjednika 4. Vukovarske bojne 3. Gardijske brigade od 15. kolovoza do 14. rujna 1991. (do njegovog teškog ranjavanja a funkciju preuzima 15. rujna 1991. Ivan Anđelić “Doktor”)Dana 02. rujna 1991. načelnik policije Stipo Pole u popodnevnim satima poziva na sastanak zapovjednika obrane grada Vukovara Ivicu Arbanasa “Lipog” i Peru Perića kao njegova zamjenika u prostorije policijske uprave na koji njih dvojica vrlo brzo i stižu!
U velikom uredu načelnika za kordinaciju policijskih službenika pristupa zajedno sa Ivicom Arbanasom te u prostoriji na jednom kraju za stolom zatiču načelnika Stipu Polu, Stipana Radaša i Milu Dedakovića sa kojim se upoznaju dok za drugim krajem stola sjedi Branko Borković koji ne sudjeluje u razgovoru.

Na sastanku nas Stipo Pole i Stipan Radaš upoznavaju sa novom zapovjedi točnije novim imenovanjem koju je izdao načelnik štaba ZNG RH pukovnik Imra Agotić a to je da se na dužnost zapovjednika obrane grada postavlja Mile Dedaković.

Ivica Arbanas bezpogovorno prihvaća novog zapovjednika obrane grada Vukovara Milu Dedakovića te istog upoznaje sa kompletnom linijom obrane grada koja se nije milimetra pomakla od dana 15. kolovoza 1991. kada su je preuzeli. Arbanas upoznaje Dedakovića sa dosadašnjim načinom i organizacijom obrane po mjesnim zajednicama i punktovima kao i sa imenima i prezimenima zapovjednika mjesnih zajednica i punktova koje je još postavio Tomislav Merčep dok je bio u Vukovaru.Nadalje ga upoznaje sa brojnim stanjem aktivnog i rezervnog sastava ZNG-a koji broji 1854. pripadnika dok Stipo Pole načelnik policije upoznaje Milu Dedakovića sa brojem policijskih službenika.

Pero Perić svjedoči kako je odahnuo kao zamjenik zapovjednika u trenutku kada su predali zapovjednu odgovornost obranom grada u ruke Mili Dedakoviću te navodi da su od vladina povjerenika za općinu Vukovar Marina Vidića Bilog, kada su 15. kolovoza 1991. preuzeli obranu grada Vukovara ustrajali da žurno zatraži od zapovjedništva ZNG RH u Zagrebu da isti hitno pronađu i pošalju vojno-obrazovanu i sposobnu osobu koja poznaje strategiju, ustroj i vojno umijeće ratovanja, da mu je nakon primopredaje zapovjedne odgovornosti obranom grada Vukovara pao težak teret sa ramena, a vjeruje da se isto tako osjećao i Ivica Arbanas te da su se napokon mogli još agilnije posvetiti organizaciji i još boljem ratnom ustroju svoje 4. Vukovarske bojne 3. Gardijske brigade A sastava!

Po izjavi i svjedočenju Pere Perića!



NAPOMENA-Zbog povijesne i jedine istine…
-Nažalost ova istina nikada nije upisana u ratnom putu Ivice Arbanasa “Lipog” i Pere Perića te pozivamo Hrvatski memorijalno dokumentacijski centar domovinskog rata (HMDCDR) i MORH da se ova osvjedočena i napisana istina nadopuni u ratnom putu Ivice Arbanasa i Pere Perića te da se zapovjedni lanac obrane Vukovara od samoga početka tj Ivice Arbanasa Lipog kao prvog zapovjednika obrane Vukovara i Pere Perića kao njegova zamjenika pa sve preko Mile Dedakovića “Jastreba” kao drugog zapovjednika obrane Vukovara do Branka Borkovića “mladog Jastreba” kao trećeg zapovjednika obrane grada Vukovara, a sve po svjedočenju živih svjedoka  i izravnih sudionika u zapovjednom lancu obrane Grada Vukovara Pere Perića i Stipana Radaša ubilježi kao povijesno istinita.

Istražio i Autor / Josip Deur

Braniteljski portal

Najnovije

Krešić za Kompas: Schmidt ide u Strasbourg zaustaviti Hrvate da naprave treći entitet

Foto:RTV Herceg-Bosne   „Mostar je bio pogođen slabom izlaznošću. Prvi razlog su katastrofalne poplave, odroni i smrt velikog broja ljudi, a drugi razlog je vjerojatno da...

Tomislav Jonjić pozvao na stvaranje povelje jedinstva

Foto:Facebook   Kandidat za hrvatskog predsjednika Tomislav Jonjić na svom facebook profili uputio je poziv na stvaranje svojevrsne povelje jedinstva koja bi iznjedrila samo jednoga kandidata. Njegovu...

Poruka lokalnih izbora u BiH: 1911 praznih listića (5%) u Mostaru

Piše: Josip Milić   Najprije treba izraziti sućut svima nastradalima u apokaliptičnim poplavama koje su pogodile BiH neposredno pred lokalne izbore. Izbori su završeni i prebrojavanje...

9.listopada 1995. poginuo Andrija Matijaš Pauk – imao je karizmu i autoritet kakvi se rijetko viđaju

Foto:Crodex   „Pao je junak, jedan od brojnih koji kroz ovih nekoliko godina padaju, da bismo mi mogli živjeti…Kada budete brojali imena onih koji su narod...