Srijeda, 9. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

26.obljetnica ubojstva dvojice hrvatskih branitelja iz Vukšića Tomislava Karduma i Šime Džepine…Srbočetnički agresori su ih kukavički ubili za vrijeme primirja i to u zoni djelovanja UNPROFOR-a!

26.obljetnica ubojstva branitelja iz Vukšića Tomislava Karduma i Šime Džepine…

U Biloj Vlaki, selu u općini Stankovci na dostojantven način je u utorak na blagdan Male Gospe, 08.rujna 2020.godine, obilježena 26.godišnjica pogibije dvojice hrvatskih branitelja iz Vukšića, Tomislava Karduma i Šime Džepine…

Pred spomen obilježjem podignutim njima u spomen tik uz lokalnu cestu koja vodi od Stankovaca prema Vukšiću,  brojne okupljene braniteljske udruge, vojne i civilne institucije vlasti Grada Benkovca položile su vijence i zapalile svijeće. U organizaciju ovog događaja, ove godine se uz Mjesni odbor Vukšić, uključila i novoosnovana Udruga dragovoljaca branitelja Domovinskog rata Vukšić.

Nad tada 30-godšnjim Tomislavom Kardumom te 26-godišnjim Šimom Džepinom, 09.rujna 1994. godine, počinjen je kukavički zločin od strane srbočetnika u trenutku kada su se vukšički heroji opustili, i kada je zapravo dogovoren i potpisan mirovni sporazum, i to u zoni djelovanja tada snaga sigurnosti, odnosno UNPROFOR-a. Zločinci su, ne poštujući postignuti sporazum, a znajući da je potpisan i dogovoren, iz sačekuše  pogubili vukšičke vitezove.

Zato se moglo čuti prilikom okupljanja pred spomen obilježjem nekoliko poruka Tomislavovih i Šiminih suboraca: ˝Mrtvi su oni koji ispunjavaju sjećanja na našu prošlost, i bez obzira kada država slavi najvažniji dan svog postojanja, naša je obveza prisjetiti se svih žrtava koje su otisnute u rebra naše Domovine˝. Posebni pozdravi i poštovanje upućeni su obitelji ubijenih Tomislava i Šime koji su prvi pristupili odavanju počasti svojim najmilijima te uz iznova iskazane duboke emocije položili cvijeće i zapalili svijeće.

-Tu su pali naši junaci, i jedni su od brojnih koji su dali ono najdragocjenije što se može dati, da bismo mi mogli danas slobodno živjeti, kazali su okupljeni, posebno predstavnici časnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata koji su dostojanstveno u posebno osmišljenom i organiziranom protokolu pristupili odavanju počasti. Redom su se žrtvama Vukšića poklonili, u ime Ministarstva hrvatskih branitelja Amalija Mišlov Blagojević, voditeljica Podružice ministarstva u Zadru, u ime OS RH časnici iz Vojarne u Benkovcu, UDBDR-a Vukšić, UHDDR-a Benkovac, Udruga 9.Gbrg.Vukovi-Podružnica Benkovac, suborci pokojnih hrvatskih branitelja, UHDBDR-a Stankovci, Udruga Specijalne policije, Udruga prvi hrvatski redarstvenik Zadarske županije te predstavnici MO Vukšić, kao i Grada Benkovca s gradonačelnikom Tomislavom Bulićem na čelu.

Svi su oni bili jedinstveni u poruci: ˝Kad god budete nabrajali imena onih koji su, hrabro se boreći i žrtvujući se u toj borbi, doveli nas do cilja, nemojte nikada zaboraviti imena Tomislava Karduma i Šime Džepine.

-Mi smo za njih dosanjali snove koje oni nisu uspjeli jer im je na okrutan i krajnje surov način smrtni neprijatelj, oduzeo život i to baš tada kada su se nadali ostvarenju svojih mladenačkih snova.

Ovo je prilika da im kažemo hvala!- Hvala od svih nas, od domovine za koju su se borili i za koju su dali ono najdragocjenije, poručili su okupljeni. Ovdje valja svakako naglasiti kako je jedan od dvojice zločinaca koji su ubili Tomislava Karduma i Šimu Džepinu, završio u zatvoru, ali ne zbog tog zločina, dok drugi i danas slobodno šeta, kao uostalom i brojni drugi koji su počinili zlodjela na ovim prostorima, prolaze možda i tu pokraj nas, dok naše pravosudne institucije i dalje ostaju nijemi promatrači, mi i dalje shrvani bolom i ljutiti zbog nepravde, na pragu već trećeg desetljeća cijelimo rane, jecamo za ubijenima, poginulima, nestalima, zlostavljanima, silovanima, kažu iz Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. I što im to onda drugo preostaje nego činiti ono barem malo što se može, na ovaj se način zahvaliti  našim vitezovima, herojima, domoljubima, kakvi su uostalom bili i pokojni Tomislav Kardum i Šime Džepina koji bi zasigurno, kao uostalom i svi drugi pokojni hrvatski branitelji bili jedinstveni u poruci:-Ako vam je težak stijeg čestitosti, utaknite ga u zemlju gdje počivaju naše kosti – mi ćemo ga držati.

Za Braniteljski portal / Mihovil Mijo-Brkić

                                                                                                                  

Najnovije

Krešić za Kompas: Schmidt ide u Strasbourg zaustaviti Hrvate da naprave treći entitet

Foto:RTV Herceg-Bosne   „Mostar je bio pogođen slabom izlaznošću. Prvi razlog su katastrofalne poplave, odroni i smrt velikog broja ljudi, a drugi razlog je vjerojatno da...

Tomislav Jonjić pozvao na stvaranje povelje jedinstva

Foto:Facebook   Kandidat za hrvatskog predsjednika Tomislav Jonjić na svom facebook profili uputio je poziv na stvaranje svojevrsne povelje jedinstva koja bi iznjedrila samo jednoga kandidata. Njegovu...

Poruka lokalnih izbora u BiH: 1911 praznih listića (5%) u Mostaru

Piše: Josip Milić   Najprije treba izraziti sućut svima nastradalima u apokaliptičnim poplavama koje su pogodile BiH neposredno pred lokalne izbore. Izbori su završeni i prebrojavanje...

9.listopada 1995. poginuo Andrija Matijaš Pauk – imao je karizmu i autoritet kakvi se rijetko viđaju

Foto:Crodex   „Pao je junak, jedan od brojnih koji kroz ovih nekoliko godina padaju, da bismo mi mogli živjeti…Kada budete brojali imena onih koji su narod...