Srijeda, 9. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Obilježen Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja. Održan mimohod Pobjednika 1991. prema Barutani

Povodom obilježavanja Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja održan je Mimohod pobjednika 1991. prema Barutani, gdje je upriličena koncelebrirana sveta misa za sve poginule hrvatske branitelje koju je predvodio bjelovarsko – križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak. Nakon svete mise hrvatsku himnu izveo je vokalni sastav Sv. Matej Policijske uprave bjelovarsko – bilogorske. Potom je uslijedilo polaganje vijenaca ispred novog Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima…

Počast poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su roditelji i obitelj poginulih hrvatskih branitelja te predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Vlade RH Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miro Totgergeli, predstavnici Grada Bjelovara, Bjelovarsko – bilogorske županije, Općine Rovišće, kao i predstavnici drugih općina, političkih stranka i građani.

Po prvi puta u povijesti Grada Bjelovara na Spomen području Barutana održana je svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada i Dana bjelovarskih branitelja.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Bjelovara Ante Topalović.

– Drago mi je da smo danas na mjestu koje je iznimno važno za Bjelovar i sve Bjelovarčane. Barutana nažalost pokazuje koliko glupost i ludost mogu uništiti ljudske živote i živote njihovih obitelji. Riječ je o velikom teretu povijesti koji po mnogim pitanjima otežava razvoj budućnosti. Mi nikada ne smijemo zaboraviti našu prošlost, ali se moramo okrenuti stvaranju bolje, kvalitetnije i sigurnije budućnosti. Hrvatski branitelji, njihova žrtva i želja za stvaranjem samostalne države nikada ne smiju pasti u zaborav. Lijepo je vidjeti da Spomen područje Barutana ide u smjeru stvaranja pravog povijesnog muzeja. Puno se toga još mora odraditi, no vjerujem da ćemo zajedničkim snagama stvoriti mjesto spomena na ta ne tako lijepa vremena, ponajviše zbog onih koji su dali živote za svoj grad i svoju domovinu, rekao je Topalović.

Sve prisutne pozdravio je i domaćin, gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak.

–  Na Barutani je 1991. živote izgubilo 11 bjelovarskih branitelja, 11 bjelovarskih vitezova. Upravo zbog njih 29. rujna obilježavamo kao Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja. Danas je Barutana mjesto pijeteta, spomena i susreta hrvatskih građana koji se žele pokloniti hrabrim hrvatskim braniteljima. Svi koji zakorače na spomen područje moraju znati što se ovdje prije 29 godina događalo. Cjelokupni projekt obnove Barutane vrijedan je 2,8 milijuna kuna. Zahvaljujem se ministru Tomi Medvedu i Vladi RH što su pronašli dodatna sredstva za uređenje i obnovu te Gradu Bjelovaru olakšali cijeli posao, koji je zapravo na samom početku. Korona kriza je pogodila cijeli svijet, pa tako i Grad Bjelovar. U početku su mnogi mislili da će određene investicije stati. Tu smo se istaknuli u pozitivnom smislu i pokazali da se neke stvari mogu razvijati i u kriznim vremenima.

Time smo postali putokaz i nekim drugim hrvatskim gradovima. Jednostavno, nismo dopustili da se projekti i gospodarstvo zaustave. U periodu od dvije godine obnovili smo skoro sve škole i vrtiće na području grada, u tijeku je izgradnja novog vrtića u Gudovcu, ukinuli smo prirez, uveli transparentnost u gradski proračun, snizili smo cijenu vrtića u kojima smo osigurali i popodnevnu smjenu, otvorili smo senzorne sobe za djecu sa poteškoćama u razvoju, obnovili Borik, a polako se završava i obnova Doma kulture. Isto tako, važan nam je projekt „Zaželi“, ubrzanje digitalizacije određenih administrativnih procesa, izgradnja prvih bjelovarskih toplica, iskorištavanje obnovljivih izvora energije, otvorenje geotermalne elektrane u Velikoj Cigleni kao najveća tog tipa u ovom dijelu Europe vrijedna preko 50 milijuna eura i još mnogo toga. Svakako se moram osvrnuti na odličnu suradnju sa Vladom Republike Hrvatske, posebno u vrijeme korona krize. Vesele nas nadolazeći projekti, a posebno završetak brze ceste od Bjelovara prema Zagrebu. Bjelovarčani za time čeznu više od 15 godina i mislim da je zaista vrijeme da se ta priča privede kraju, zaključio je gradonačelnik Hrebak.

Povodom Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja, nazočnima se obratio i Zoran Maras, predsjednik Udruge specijalne policije u ime bjelovarskih branitelja.

– Danas ovdje stojimo sa velikim ponosom jer smo bili sudionici povijesnih događanja i osjećajem velike zahvalnosti prema svima onima koji su svoju mladost, iskustvo i znanje dali za svoju domovinu. Tada smo željeli slobodnu, neovisnu, pravednu Hrvatsku. Bili smo spremni na borbu i žrtvu da ti snovi napokon postanu stvarnost. Također, danas slavimo hrabrost i odlučnost da obranimo svoje od agresije i razaranja. Nitko u Domovinski rat nije otišao sa željom za bogatstvom, poručio je Zoran Maras.

Sve okupljene pozdravio je ibjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs.

–  Mi želimo modernu Hrvatsku, moderan grad i županiju. Mnoge investicije i projekti su značajni za razvoj Bjelovara i Bjelovarsko – bilogorske županije. Oni vrijede oko 400 milijuna kuna i to su kapitalni projekti. Istaknut ću najveće. To su energetska obnova bolnice, izgradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, Regionalnog centra kompetentnosti i nove Glazbene škole Vatroslava Lisinskog. To će biti veliki doprinos gradu Bjelovaru, posebno svim Bjelovarčanima, kao i žiteljima Bjelovarsko – bilogorske županije. Nadajmo se najboljem, jer radimo najbolje što trenutno možemo. Za kraj, svima čestitam Dan Grada Bjelovara, Dan bjelovarskih branitelja i Dan policije koji se obilježava na blagdan svetog Mihovila, zaštitnika policije, rekao je župan Damir Bajs.

Svim nazočnim obratio se i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Miro Totgergeli.

–  Na današnji dan Bjelovar se izborio za svoju slobodu. Nesebičnu žrtvu naših branitelja nikada ne smijemo zaboraviti, jer da nije bilo njih, mi danas ne bi imali svoju slobodnu, samostalnu i suverenu Hrvatsku. Zbog toga se moramo boriti za boljitak naše zemlje. Bjelovar iz godine u godinu ide naprijed, razvija se za dobrobit svojih građana. Drago mi je vidjeti da je Grad Bjelovar uspješan u povlačenju sredstava iz europskih i nacionalnih fondova, uz veliku potporu Vlade RH. Ta sredstva najviše su usmjerena na školstvo, zapošljavanje, zdravstvo, prometnu infrastrukturu. Projekt brze ceste od Bjelovara do Zagreba pomalo se bliži ostvarenju. Dobro je da se stvaraju nove vrijednosti i očuvaju postojeća, poručio je saborski zastupnik Miro Totgergeli.

Čestitke povodom proslave Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja uputio je i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

-Zahvaljujući hrabrim braniteljima čitav grad nije odletio u zrak – hrvatske snage oslobodile Bjelovar…

–  Na spomen braniteljima uređeno je i ovo velebno spomen područje Barutana. To je danas uspomena na vremena kada su branitelji položili svoju žrtvu i hrabro se suprotstavili agresoru na drugoj strani. Nikada to ne smijemo zaboraviti, u želji da se nešto takvo više nikada ne ponovi. Želim da Bjelovar ide u smjeru kvalitetnog razvoja, perspektivne budućnosti, posebno za mlađe generacije. Oni su naši nasljednici i kreatori dobrog, inovativnog i uspješnog društva, rekao je ministar Tomo Medved.

„Ovdje smo prije svega kako bismo odali počast našim palim vitezovima, njima zahvaljujemo na žrtvi za našu slobodu, njihovih imena uvijek se trebamo sjećati i spominjati ih.“, istaknuo je ministar Medved te kazao kako će se njima u spomen urediti i velebno spomen-područje Barutana.

„Spomen-područje Barutana ostavljamo budućim generacijama kao uspomenu na naše hrabre branitelje, ali i kao trajnu opomenu – da se ne zaboravi i nikada ne ponovi“, rekao je ministar.

Radove na uređenju ovog hvalevrijednog projekta Vlada će sufinancirati s iznosom od milijun kuna, koji će se Gradu Bjelovaru isplatiti u 2021. godini, sredstvima iz Ministarstva hrvatskih branitelja. Brojni su programi i projekti koje Ministarstva hrvatskih branitelja podržava na području Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, a ministar je posebno naglasio veliki projekt veteranskog centra koji se gradi u Daruvaru.

Ministarstvo hrvatskih branitelja predložilo je i utemeljenje medalje Zapadna Slavonija za sudjelovanje u oslobađanju toga dijela naše domovine, što je samo jedan u nizu naših napora u cilju očuvanja vrijednosti Domovinskog rata i odavanja priznanja najzaslužnijima za našu slobodu i neovisnost.  „Žrtva hrvatski branitelja, žrtva članova obitelji svih stradalih ono je što nas svakodnevno vodi u našem radu. Hrvatski branitelji temelj su naše državnosti, stoga je dostojanstven odnos prema njima i Domovinskom ratu naš dug zaslužnima što danas živimo u slobodi“, rekao je rekao je Medved.

Osim što je svečana sjednica održana prvi put na spomen području Barutana u povijesti Grada Bjelovara bit će zapisano i to da je prvi put u Bjelovaru na svečanoj sjednici prisustvovao i predsjednik države. Danas se i to dogodilo, pa će novija povijest Grada Bjelovara zabilježiti da jeaktualni predsjednik Zoran Milanović nazočio svečanoj sjednici  povodom Dana Grada i Dana bjelovarskih branitelja.

–  Svjestan sam da nakon skoro 30 godina ne možemo znati baš svaki detalj događanja na Barutani. No, možemo biti sigurni i znati da ćemo sa Beogradom morati razgovarati malo drugačije i to nije nikakva prijetnja, već realnost. Često se pitam što djecu u Srbiji uče o majoru Tepiću, kako im se prenose njegova bolesna djelovanja i postupci. Taj čovjek je čak dobio i svoju ulicu u glavnom gradu Srbije. Za mene je to neprihvatljivo.

-Gdje toga ima: Srpski luđak i zločinac postao junak, a Hrvatski junak – zločinac!..

Što se tiče Bjelovara, s njim sam povezan i više nego što mislite. U mladim danima ovdje sam dolazio kod svoga bratića, želio sam i nadao se da ću upoznati legendu svjetskog rukometa Hrvoja Horvata, izlazio sam u poznate kafiće Sedmicu i Neš. U Bjelovaru sam upoznao divne ljude koje je krasio talent, inicijativa, želja za uspjehom i afirmacijom. Situacija koju danas vidim u Bjelovaru djeluje odlično i obećavajuće. Dajete priliku bistrima, pametnima i sposobnima. Jedino tako se gradi put prema uspjehu i kvaliteti, na samom kraju je rekao hrvatski predsjednik Zoran Milanović, donosi bjelovar.info.

-MVEP izrazilo prosvjed srpskoj veleposlanici zbog podizanja spomenika ubojici Milanu Tepiću…


Napomena;

Obzirom da se predsjednik Zoran Milanović zapitao kako u Srbiji uče djecu o bolesniku i zločincu Milanu Tepiću, sve to Milanović vrlo lako može vidjeti na ovom linku. U Srbiji luđaka Tepića slave kao narodnog heroja, dobio je svoju ulicu i podignut mu je spomenik…sve ostalo Milanović može pročitati i uvjeriti se u to-OVDJE

Srpski agresori ne osuđuju svoje “oslobodioce” koji su žarili i palili po Hrvatskoj, ubijali, klali , silovali, rušili crkve, i sve što su stigli i radili sve što ne spada u vojničko ponašanje , već u ponašanje životinja koje nisu prezale ni pred kakvim masakrom starih i nemoćnih, djece, trudnica i svega što im se našlo na putu u brutalnom osvajačkom pohodu kako bi osvojili našu Hrvatsku i ostvarili svoj “vekovni”san, tzv veliku srbiju… Dok s druge strane , napadnuta Hrvatska i njeno “pravosuđe” osuđuje svoje pobjednike, branitelje bez dokaza o ikakvom ratnom zločinu i ne drži do njih, kao da se nisu borili i izborili za današnju nezavisnu, samostalnu i demokratsku državu Hrvatsku , kojoj je Milanović izabrani predsjednik.

Da, srbi su objavili obljetnicu  bolesnog zločinca Tepića kojega dižu u nebesa kao “narodnog heroja” i tako uče djecu i sve ostale u srbiji koja se po njima borila protiv “Ustaša” a ne protiv loše naoružanih Hrvatica i Hrvata i pripadnika svih nacionalnih manjina koji su stali u obranu svoje domovine. Upravo su ti nenaoružani Hrvati na kraju stasali u respektabilnu vojnu silu koja je na kraju pomela sve srpske snove o tzv velikoj srbiji i stjerala ih u srpski pašluk.

Objavili su

-Naravno uz pompozan naslov koji je objavio srpski kurir.rs…NA DANAŠNJI DAN PRE 29 GODINA-NOVI SINĐELIĆI! Milan Tepić i Stojadin Mirković dali su zakletvu da otadžbinu neće izdati I ZA TO SU DALI SVOJE ŽIVOTE

Za ne povjerovati je da predsjednik Milanović nezna o ovim događanjima u Srbiji i uzdizanju luđaka Tepića u nebesa. Podignutog spomenika istom kao “narodnom heroju”.

Predsjednik ima savjetnika za hrvatske branitelje koji ga je lako mogao upoznati sa svim ovim slavljenjima tog ratnog zločinca, a usput se malo raspitati i o srpskom zakonu o jurisdikciji po kojemu Srbija sebe stavlja u poziciju “mini Haaga” a sve kako bi naše branitelje držala u neizvjesnosti, i “hapsila” ih kad im padne na pamet, kao što je ove godine bio slučaj sa pripadnikom Tigrova o kojemu svi šute, a koji je uhićen na slovenskoj granici, dok se po Hrvatskoj šetaju i rade u nekim institucijama oni koji su se borili protiv Ustava RH, a lako moguće i uradili poneki ratni zločin. Za to postoje službe, policija i DORH. Svi su instrumenti u rukama predsjednika i premijera, kao i našeg “pravosuđa”. No, tu se baš ništa ne događa, tako da smo “sad u fazi”, kako se često dade pročitati po društveni mrežama, “relativizacije ili izjednačavanja krivnje”.Također svjedočimo i plaćanjima velikom broju srba nekakvih odšteta , a da oni Hrvatima i Hrvatskoj do sad nisu isplatili ni jednu lipu.

Sam je Dodik prije nekoliko dana se čudom čudio kad su ga novinari pitali za isplatu ratne odštete i hladno odgovorio, da toga nema.

T.H./M.M.


Vezane vijesti;

SULUDI ČIN RASTROJENOG MAJORA JNA: Digao u zrak skladište oružja, pa ubio sebe i 11 branitelja.Da mi je sin poginuo, saznao sam mnogo kasnije. Svi su nakon eksplozije tražili svoje najmilije, bilo je puno poginulih…

MVEP izrazilo prosvjed srpskoj veleposlanici zbog podizanja spomenika ubojici Milanu Tepiću

Najnovije

Bulj objavio kandidaturu za Pantovčak

Foto:Arhiva   Saborski zastupnik Miro Bulj (Most) u Saboru je objavio da će se kandidirati za predsjednika države. - Na današnji dan Hrvatskog Sabora, kao zastupnik biran...

Petrov protiv slanja HV-a u Ukrajinu: Sutra će biti Wiesbaden, pa Krakow i onda Harkiv

Foto:Facebook   Predsjednik Mosta Božo Petrov izjavio je kako je ta stranka “oštro protiv slanja hrvatskih vojnika u Ukrajinu”. Protivi se i tome da se na...

Tomašević za Lončara dao grobno mjesto za značajne osobe: Evo tko je to predložio

Fotomontaža:Narod.hr   Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević dodijelio je obitelji Lončar grobno mjesto na zagrebačkom groblju Mirogoj za ukop nedavno preminulog Budimira Lončara, jugoslavenskog diplomata i nekadašnjeg...

Biblijska poruka 8. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Marija i Marta – Isus u gostima

Lk 10,38-42   Isus uđe u jedno selo. Žena neka, imenom Marta, primi ga u kuću. Imala je sestru koja se zvala Marija. Ona sjede do...

GENERAL ANTE ROSO: Već sedam godina borim se s rakom pluća. Bez Božje pomoći ne bi me bilo

Foto:Preslik VL   Ante Roso, prvi general Zbora Hrvatske vojske i svojedobni zapovjednik HVO u ekskluzivnom razgovoru za Večernji list govori o brojnim detaljima iz svoje...