Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Pozdrav biskupa Antuna Škvorčevića.Slavimo danas sv. Tereziju Avilsku, nebesku zaštitnicu požeške katedrale!

Euharistijsko slavlje u požeškoj katedrali, svetkovina sv. Terezije Avilske, 15. listopada 2020…

Poštovana i draga braćo i sestre!

Slavimo danas sv. Tereziju Avilsku, nebesku zaštitnicu požeške katedrale! Od srca čestitam njezinu svetkovinu svima vama koji je volite i štujete, napose svećenicima na čelu s kanonicima Stolnog kaptola, požeškom župniku sv. Terezije i župljanima, stanovnicima grada Požege te djelatnicima i učenicima Katoličke gimnazije u Požegi, kojima je ona nebeska zaštitnica.

Osobito sam radostan što nam je za ovu dragu prigodu stigao u Požegu apostolski nuncij u Hrvatskoj, mons. Giorgio Lingua i predvodi ovo euharistijsko slavlje.

Preuzvišeni, nakon jučerašnjeg susreta s Vama u Jasenovcu i Staroj Gradiški, danas Vam u našoj katedrali od srca izričem dobrodošlicu u osobno ime i uime sudionika ove svete mise, kao i u ime svih vjernika Požeške biskupije. Zahvaljujem Vam što nam svjedočite blizinu pape Franje i podsjećate nas na njegove poruke, napose najnovije koje nam je uputio u Enciklici „Fratelli tutti“ – „Svi smo braća“, te nas uvodite u duboko zajedništvo Isusove Crkve kojem služi nasljednik sv. Petra a u punini se ostvaruje i očituje po svetoj euharistiji. S Vama, predstavnikom pape Franje u Republici Hrvatskoj ova sveta misa očituje duboke otajstvene dimenzije naše mjesne Crkve, kojima se radujemo i u kojima se želimo obnoviti.

Pozdrav poštovanja i bratske radosti upućujem preuzvišenom gospodinu mons. Đuri Hraniću, nadbiskupu i metropolitu đakovačko-osječkom, svjedočeći mu molitvu i duhovnu blizinu u njegovim zdravstvenim poteškoćama, zatim mons. Marinu Srakiću, đakovačko-osječkom nadbiskupu i metropolitu u miru, kao i mons. Ivanu Ćuriću, pomoćnom đakovačko-osječkom biskupu.

Sa zahvalnošću za vjerno služenje Božjem narodu, pozdravljam braću svećenike i đakone, redovnike i redovnice, bogoslove i svećeničke aspirante u požeškom Kolegiju te vjeroučitelje. Izraze osobite dobrodošlice na ovo slavlje upućujem vama, učenicima i djelatnicima Katoličke gimnazije i Katoličke osnovne škole kao i svim nazočnim vjernicima grada Požege na čelu s gradonačelnikom i županom požeško-slavonskim.

Draga braćo i sestre! Kišno vrijeme nije nam dopustilo procesijom javno očitovati svetoj Tereziji našu odanost, te se to većom sabranošću, molitvom i pjesmom želimo združiti s njome u ovom svetom slavlju, u kojem nas Isus Krist snagom svoga Duha uključuje u zajedništvo svetih, čiji smo pripadnici po krsnoj milosti i pozivu. Napose želimo danas moliti sv. Tereziju, zaštitnicu naše katedrale, prve crkve u Požeškoj biskupiji da svojim zagovorom trajno uzdiže vjernike naše mjesne Crkve prema punini Božjeg života, omogućena u Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću, koje on za nas obnavlja u svakoj svetoj misi.

Preuzvišeni gospodine apostolski nuncije! Dok Vam iskazujemo srdačnu zahvalnost za pažnju koju ste nam očitovali svojim posjetom, za strpljivost i zanimanje koje ste posvjedočili u jučerašnjem pohodu u Jasenovcu i Staroj Gradiški, molimo Vas da prenesete papi Franji izraze naše odanosti, poštovanja i vjernosti, uz obećanje trajne molitve za njegovo služenje općoj Crkvi, kojoj hrvatski narod oduvijek pripada. Molimo da i Vaše djelovanje u Hrvatskoj prati zagovor sv. Terezije Avilske.

Braćo i sestre! Na početku ovog svetog slavlja želimo se zajedničkom pjesmom sjediniti s našom nebeskom Zaštitnicom u uvjerenju da je našem srcu kao i njezinu samo Bog dostatan: „Solo Dios basta“!

✠ Antun Škvorčević, požeški biskup

L.K.

Najnovije

Likvidacija vodećih ljudi HSP-a

Demokratske promjene u svijetu pa i u Europi krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća neminovno su se reflektirale i na području bivše...

Pored Trga hrvatskih branitelja u centru Petrinje gradit će se Pupovčev ‘Srpski kulturni centar’

Fotomontaža:Narod.hr   Grad Petrinja izdao je građevinsku dozvolu za gradnju Srpskog kulturnog centra (SKC) Petrinja u samom središtu grada. Srpsko narodno vijeće (SNV) Milorada Pupovca podnijelo...

Pupovac za zločin u Varivodama optužio HV, Mišetić mu odgovorio: Dokaze dostavi DORH-u ili prestani obmanjivati javnost

Fotomontaža:Narod.hr   Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac vrlo često bez odgovarajućih dokaza u javnosti kleveće Republiku Hrvatsku i Hrvatsku vojsku. Posljednji takav slučaj dogodio se...

Izbori u Austriji: Desna Slobodarska stranka (FPÖ) osvojila najviše glasova

Foto:Pixabay   Desna Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) je prema prvim prognozama na temelju prebrojanih glasova pobjednik izbora za novi saziv austrijskog parlamenta – Nacionalnog vijeća (Nationalrat),...