Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

„Tiha“ proslava Dana Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“

Misom na spomendan sv. Ivana Pavla II. u četvrtak 22. listopada proslavljen je 13. dan Nadbiskupskijskoga centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ u Sarajevu, izvijestio je portal Nedjelja.ba…

Euharistiju u kapelici Centra predvodio je vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji 10-ak svećenika među kojima su, između ostalih, bili generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić i ravnatelj NCM-a „Ivan Pavao II.“ dr. vlč. Šimo Maršić.

Ističući misli pape Wojtyle, koji je mlade nazvao „remek-djelom“, ravnatelj Maršić je na početku zahvalio svima koji su došli, a posebice djelatnicima Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije što su omogućili izravni prijenos mise. Parafrazirajući misli nebeskog zaštitnika NCM-a mlade je nazvao „budućnošću Crkve i zalogom svijeta“.

Pozdravljajući nazočne kardinal je istaknuo kako na misi „posebice molimo za dobročinitelje Centra, kako za one umrle tako i za žive te za mlade da ih Bog upravi na pravi put i oblikuje im smisao života“.

U propovijedi kardinal Puljić je najprije govorio o biografiji sv. Ivana Pavla II. od njegova rođenja, preko svećeničkog ređenja, biskupstva do proglašenjem za papu, pontifikata, smrti i uzdizanja na čast oltara.

„Bio je to zaista prepoznatljiv papa koji se borio za kulturu života. Sve njegove propovijedi i poruke protkane su kršćanskom antropologijom. Nadalje, to je bio papa međureligijskog dijaloga i mirotvorac. Kakav je on bio borac za mir najbolje mi u BiH znamo jer je više od 250 puta za vrijeme posljednjeg rata javno intervenirao za mir u našoj zemlji“, rekao je kardinal i naglasio kako je sv. Ivan Pavao II. ustanovio Svjetski dan mladih te okupljao mlade na redovitim susretima.

Govoreći o putovanjima sveca naših dana istaknuo je kako je on za 26 godina bio u 129 država i pohodio 850 gradova.

„Novinari su izračunali kako je prešao toliko kilometara da je 30 puta mogao obići Zemlju. Proglasio je 1282 blaženika i 456 svetaca“, izdvojio je iz bogate statistike vrhbosanski nadbiskup te u drugom dijelu propovijedi govorio o osobnim susretima i razgovorima s nebeskim zaštitnikom NCM-a koje je imao.

„Nevjerojatni su susreti s njim. Oni koji se pamte. S njim sam u njegovoj kapelici slavio misu i imao molitvu. On je stvarno doživljavao Božju blizinu kad je slavio euharistije. Kada sam s njim razgovarao bio sam iznenađen koliko je shvaćao našu situaciju. Njegova su pitanja bila konkretna, iznenađen sam bio njegovim znanjem o nama“, ustvrdio je kardinal i nadalje govorio o mladenačkoj snazi sv. Ivana Pavla II. koji je i u starosti uspio pokrenuti milijune mladih jer „godine nisu prepreka, ako je srce mlado“.

„Mi smo njegovi suvremenici. Zato dok slavimo ovaj blagdan učimo od njega kako voljeti Crkvu, Krista i njegovu majku Mariju“, rekao je na kraju kardinal Puljić.

Nakon homilije upriličen je prinos darova u kojemu su mladi na oltar donijeli godišnjak pod nazivom „Malim koracima“ u kojemu je zapisano sve ono što su djelatnici NCM-a skupljali i bilježili tijekom protekle godine; križ i krunicu; Bibliju te kruh i vino.

Misno slavlje pjevanjem i sviranjem animirao je zenički bend „Novo Nebo“.

Prijatelji Centra misu su mogli pratiti u izravnom prijenosu, u skladu s epidemiološkim mjerama.

Proslava Dana NCM-a – institucije koja u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i BiH već 13 godina djeluje s mladima i za mlade – nakon bogoslužja nastavljena je skromnim druženjem u skladu s preporukama Kriznog stožera Sarajevske županije.

S obzirom na epidemiološke uvjete djelatnici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ ove godine nisu bili u mogućnosti organizirati događaj s velikim okupljanjima nego su odlučili snimiti malo drukčiji sadržaj, emisiju za mlade koja se može pogledati na Youtubeu.

Prigodna emisija, koja traje 36 minuta, na interaktivni način govori o razvoju Centra za mlade u proteklih 13 godina, o volonterizmu i projektima. Razgovor s gostima u studiju prate zanimljivi video prilozi.

Cjelokupna je emisija rađena u produkciji Katoličkog tjednika i Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije.

L.K.

Najnovije

Likvidacija vodećih ljudi HSP-a

Demokratske promjene u svijetu pa i u Europi krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća neminovno su se reflektirale i na području bivše...

Pored Trga hrvatskih branitelja u centru Petrinje gradit će se Pupovčev ‘Srpski kulturni centar’

Fotomontaža:Narod.hr   Grad Petrinja izdao je građevinsku dozvolu za gradnju Srpskog kulturnog centra (SKC) Petrinja u samom središtu grada. Srpsko narodno vijeće (SNV) Milorada Pupovca podnijelo...

Pupovac za zločin u Varivodama optužio HV, Mišetić mu odgovorio: Dokaze dostavi DORH-u ili prestani obmanjivati javnost

Fotomontaža:Narod.hr   Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac vrlo često bez odgovarajućih dokaza u javnosti kleveće Republiku Hrvatsku i Hrvatsku vojsku. Posljednji takav slučaj dogodio se...

Izbori u Austriji: Desna Slobodarska stranka (FPÖ) osvojila najviše glasova

Foto:Pixabay   Desna Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) je prema prvim prognozama na temelju prebrojanih glasova pobjednik izbora za novi saziv austrijskog parlamenta – Nacionalnog vijeća (Nationalrat),...