Tikvice su izvanredan izvor mangana i vitamina C te vrlo dobar izvor magnezija, vitamina A, kalija, prehrambenih vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2. Mnogi od navedenih nutrijenata imaju dokazano zaštitno djelovanje na zdravlje krvožilnog sustava.
Magnezij igra važnu ulogu u prevenciji srčanog i moždanog udara, a zajedno s kalijem sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka. Antioksidansi vitamin C i beta-karoten, sprječavaju oksidaciju kolesterola te posljedično smanjuju rizik za aterosklerozu. Folna kiselina sudjeluje u regulaciji razine homocisteina, dok prehrambena vlakna utječu na smanjenje povišene razine kolesterola. Naime, i povišena razina homocisteina i povišena razina kolesterola dobro su poznati čimbenici rizika za razvoj bolesti srca.
Višak težine se obično pojavljuje jer konzumiramo više kalorija nego što trošimo, a tikvice mogu pomoći jer obroci mogu biti jednako ”veliki’ s puno manje kalorija. Time mijenjate odnos unesenih kalorija i onih koje trošite, pa polako mršavite. Ako tikvice koristite za mršavljenje, bolje je da ih ne ljuštite, jer u kori ima najviše dijetalnih vlakana i nemojte im dodavati puno masnoće.
Jedan brzi i jednostavan recept s kojim možeš upotpuniti svoju prehranu tijekom ljetne dijete:
Tikvice na žaru s octom od pistacije
Sastojci:
-pet mladih tikvica
-maslinovo ulje za premazivanje
-rikola
-parmezan
Umak od octa:
-1 češanj češnjaka
-30g oljuštenih pistacija
-prstohvat šećera
-20ml jabučnog octa
-3 žlice maslinovog ulja
-sol i papar
Priprema:
Zagrijati tavu. Oguljene tikvice narezati na duge trakice, po dužini, zatim premazati maslinovim uljem. Peći ih dvije tri minute sa svake strane, dok ne poprime lijepu boju. Za umak usitniti češnjak i pistacije, dodati prstohvat papra te šećera, zatim ocat i maslinovo ulje. Preliti tikvice umakom, a po želji naribati parmezana te dodati rikole.