Čaj od gloga se tradicionalno upotrebljava za liječenje i sprječavanje kardiovaskularnih smetnji. Pozitivno utječe na anksioznost, nervozu i napetost, a sadrže mnoge fitokemikalije koje mogu djelovati pozitivno na ljudsko zdravlje…
U nastavku članka pročitajte koja su to ljekovita svojstva koje glog pruža te pronađite recept za pripremu čaja od gloga.
Glog – uzgoj
Glog (lat. Crataegus) je grmolika biljka iz porodice ruža, koja se može naći u šumi, na livadama i u raznim vrtovima gdje služi kao ukrasna biljka. Postoje dvije vrste:
- crveni glog (lat. Crataegus oxyacantha),
- bijeli glog (lat. Crataegus monogyna).
Plod gloga je mesnat i pomalo je trpkog okusa, ali se od njega mogu praviti džemovi i marmelade, ističu stručnjaci s prirodoslovnog portala Plantea. Jestivi su i listovi, ali se sušenjem koriste za pripremu ljekovitog čaja, kao i cvjetovi.
Danas se glog može pronaći u svim bolje opremljenim prodavaonicama zdrave hrane u obliku čaja, tinkture ili dodataka prehrani. Najjednostavniji oblik upotrebe gloga je u obliku biljnog čaja.
Čaj od gloga – ljekovita svojstva
Nutricionisti sa zdravstvenog portala Healthline navode ljekovita svojstva koja posjeduje čaj od gloga. To su:
- zaštita stanica od oštećenja zbog bogatog antioksidativnog sastava,
- podržavanje rada imunološkog sustava,
- snižava krvni tlak,
- može sniziti koncentraciju “lošeg” kolesterola u krvi,
- djeluje smirujuće na organizam,
- poboljšava probavu,
- poboljšava zdravlje srca i krvožilnog sustava.
Čaj od gloga je najpoznatiji u narodu po svom ljekovitom djelovanju na srce i krvožilni sustav. Mnoga istraživanja potvrđuju da pacijenti koji boluju od bolesti srca pozitivno reagiraju nakon konzumacije gloga, manje se umaraju i manje doživljavaju simptome poput nedostatka daha i “preskakanja” otkucaja srca.
Glog može djelovati ljekovito najviše zbog dijetalnih vlakana koja djeluju pozitivno na probavu, a sadrži i aktivne biljne spojeve koji djeluju antioksidativno. To su:
- flavonoidi,
- rutin,
- kvercetin,
- viteksin.
Čaj od bobica i cvjetova gloga može se koristiti kod problema s kožom.
Kako bi se uočilo poboljšanje u općem zdravlju potrebno je konzumirati čaj nekoliko mjeseci s pauzama. Prije konzumiranje obavezno se posavjetujte s liječnikom kako biste se upoznati s mjerama opreza.
Čaj od gloga – priprema
Kako biste priredili čaj od gloga, slijedite ove korake:
- Stavite 1 – 2 čajne žličice osušenih cvjetova u šalicu kipuće vode.
- Potom poklopite i ostavite da odstoji 10-tak minuta.
- Potom procijedite i ispijate maksimalno 3 šalice dnevno.
Okus je kombinacija gorkastog i kiselkastog. Možete ga začiniti po želji s malo meda ili cimeta.
Jedna studija američkih znanstvenika iz 2005. godine argumentira činjenicu da je minimalna efektivna doza gloga 300 miligrama dnevno, a maksimalna bi trebala biti 500 miligrama.
Nikako se ne preporučuje se konzumiranje više od 1800 mg gloga dnevno jer se tad mogu pojaviti simptomi trovanja. Nakon 3 tjedna poželjno je kratko pauzirati pa onda nastaviti.
Glog može djelovati ljekovito najviše zbog dijetalnih vlakana koja djeluju pozitivno na probavu, a sadrži i aktivne biljne spojeve koji djeluju antioksidativno. To su:
- flavonoidi,
- rutin,
- kvercetin,
- viteksin.
Čaj od bobica i cvjetova gloga može se koristiti kod problema s kožom.
Kako bi se uočilo poboljšanje u općem zdravlju potrebno je konzumirati čaj nekoliko mjeseci s pauzama. Prije konzumiranje obavezno se posavjetujte s liječnikom kako biste se upoznati s mjerama opreza.
Čaj od gloga – priprema
Kako biste priredili čaj od gloga, slijedite ove korake:
- Stavite 1 – 2 čajne žličice osušenih cvjetova u šalicu kipuće vode.
- Potom poklopite i ostavite da odstoji 10-tak minuta.
- Potom procijedite i ispijate maksimalno 3 šalice dnevno.
Okus je kombinacija gorkastog i kiselkastog. Možete ga začiniti po želji s malo meda ili cimeta.
Jedna studija američkih znanstvenika iz 2005. godine argumentira činjenicu da je minimalna efektivna doza gloga 300 miligrama dnevno, a maksimalna bi trebala biti 500 miligrama.
Nikako se ne preporučuje se konzumiranje više od 1800 mg gloga dnevno jer se tad mogu pojaviti simptomi trovanja. Nakon 3 tjedna poželjno je kratko pauzirati pa onda nastaviti.
Stručno odobrila: Kristina Žuna, mag. ing. biotechn