Sirup od bazge/zove je tradicionalan napitak naših predaka. Osim što se od mješavine sirupa i vode dobiva ukusan sok od bazge, on je uz to i ljekovit…
Svibanj je vrijeme za cvjetanje bazge.
Berba ovih cvjetova se vrši po suhom i lijepom vremenu i u vrijeme punog cvjetanja bazge. Vrlo je bitno da nađete procvjetalo drvo koje je udaljeno od ulice ili nekog vida zagađenja. Cvijet po cvijet berite i stavljajte u kesu kako bi se sačuvala njihova čistoća i svježina.
Sirup od bazge je tradicionalan napitak naših predaka. Osim što se od mješavine sirupa i vode dobiva ukusan sok od bazge, on je uz to i ljekovit.
Cvjetovi bazge izuzetno su bogati glukozom, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.
Pretpostavlja se da su flavonoidi koje sadrži bazga odgovorni za većinu njenih ljekovitih svojstava. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše tijelo od oštećenja. Zbog toga se bazga koristi u liječenju degenerativnih bolesti i kao prevencija karcinoma.
Veliki je saveznik u sprječavanju gripe i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, bazga ima antivirusno i antimikrobno djelovanje.
Ako osjećate da ćete dobiti gripu, popijte čaj od osušenih cvjetova bazge ili jednostavno pijte domaći sok od bazge. Ova biljka je korisna kod astme i upale dišnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja.
U proljeće cvijet bazge možete koristiti kao sredstvo protiv polenskih alergija. Ona ima i detoksikacijsko djelovanje jer pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezda.
Ova biljka može pomoći kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa. Osim kao laksativ, djeluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gdje je potrebno jače znojenje.
Zbog tih svojih laksativnih, diuretičkih i detoksikacijskih svojstava odlična je kao pomoć u mršavljenju.
Bazgini se cvjetovi beru za sunčana vremena, i to samo oni potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite nezagađeni grm te mirisne i ljekovite svibanjske ljepotice.
Ovo je mjera za otprilike 4 litre sirupa. Ako želite više ili manje, prilagodite omjere svojim potrebama. To znači da ćete na 10 cvjetova koristiti litru vode, kilogram šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvjetova trebat će vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti nešpricanih.
Sastojci:
- 20 cvjetova bazge
- 1 l vode
- 800 g šećera (ili drugog zaslađivača)
- sok od 1 limuna
Priprema-2
Trebat će vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce s čepovima za skladištenje. Što se tiče light varijanti s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu riskirate kasniju kvarljivost sirupa.
SASTOJCI ZA SIRUP OD BAZGE
30 cvjetova bazge
3 l vode
4 dag limunske kiseline
3 limuna
3 kg šećera
U 1 litru hladne vode potopiti 20 cvjetova svježe bazge. Neka stoji na hladnom mjestu, ali ne u hladnjaku, 24 sata. Procijediti, dodati 800 grama šećera, sok od 1 limuna i ostaviti da odstoji još 24 sata. Povremeno promiješati, da se šećer rastopi. Procijediti kroz duplu gazu i uliti u boce.
Ovaj sok se pije razrijeđen s vodom, a možete koristiti i mineralnu gaziranu vodu za pripremu soka.
PRIPREMA SIRUPA OD BAZGE
1. Potopite cvjetove bazge u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
2. Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.
3. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na taj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.