Dunja sadrži duplo više vitamina C od limuna, umiruje kašalj i radikalno čisti pluća. Obiluje izuzetno zdravim i kvalitetnim sastojcima, koji jačaju i pospješuju zdravlje…
Čisti pluća i umiruje kašalj, te sadrži duplo više vitamina C od limuna.
Sadrži obilje izuzetno zdravih i kvalitetnih sastojaka koji jačaju i pospješuju zdravlje. Dunja je puna vitamina, a u narodnoj medicini se koristi već desetljećima. Prije svega se koristi za ublažavanje kašlja i umirivanje crijevnih problema. Sastojci dunje se koriste i u kozmetici.
Ljekovit je sam plod, ali i sjeme i listovi. Dunja se može jesti svježa, ali se od nje mogu praviti i sokovi, kompoti i sirupi koji su jednako učinkoviti u uklanjanju mnogih zdravstvenih problema.
Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, čak više nego što se može naći u limunu, zatim vitamine B1, B2, niacin, karoten, kalcij, magnezij, kalij, bakar, natrij, cink, željezo…
Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljikohidrate.
Najljekovitiji dio dunje su sjemenke od kojih se pravi čaj. Kada odstoje u vodi, sjemenke ispuštaju sluz koja rješava probleme sa kašljem i čisti dišne puteve.
Pored toga, sadrže i velike količine vitamina B17, koji ima antikancerogeno djelovanje. Sjemenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, te šećerima.
Zahvaljujući taninu i sluzi, dunje povoljno djeluju na rad crijeva i sprečavaju infektivne bolesti. Pektin povoljno utječe na krvni sistem i pomaže u snižavanju krvnog tlaka.
Sok od dunje liječi kašalj, astmu i proljeve, dok se pečena ili kuhana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za liječenje upala želučane i crijevne sluzokože. Pomaže i kod obilnih menstruacija.
NAJBOLJI LIJEK JESENI
Evo što sve liječi dunja
Dunjin sok liječi kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za liječenje upala želudačne i crijevne sluzokože.
Ovo blagotvorno voće, porijeklom iz jugozapadne Azije, a ljekoviti dijelovi su joj plod, listovi i sjeme, a posebno sok i sirup ploda.
Sjemenke su njen najljekovitiji dio, i kada odstoje u vodi oslobađaju sluz koja pomaže kod problema s kašljem. One sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno dejstvo. Sjemenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.
Čaj od ploda
Ovaj čaj blagotvorno djeluje na respiratorne tegobe, smiruje kašalj, promuklost i ublažava simptome bronhitisa.
Priprema: Operite, očistite i presijecite plod na četiri dijela. Odstranite sjemenke i tvrdi dio oko njih, a mesnati dio isijecite na listiće i odmah ih stavite u litru vode, da ne bi promijenile boju. Lagano kuvajte od 15 do 20 minuta, a zatim ostavite da se ohladi. Procijedite ga i pijte u gutljajima tijekom cijelog dana.
Sirup za bronhitis
Narodni lijek protiv kašlja i upala respiratornih organa možete napraviti vrlo jednostavno i od samo nekoliko sjemenki.
Priprema: Izdrobite pet sjemenki dunje i prelijte sa 100 ml vode. Kada se stvori gusta sluzasta masa, dodajte 15 g svježeg soka od bokvice i 100 g meda od žalfije. Uzimajte po jednu žlićicu tri puta na dan prije jela.
Sok za želudac
Tegobe sa varenjem možete lako eliminirati sokom od dunja.
Priprema: Operite i sitno narežite kilogram dunja, pa ih procijedite kroz gazu. Sok popijte odmah jer brzo oksidira. Najbolje je da ga pijete prije jela.
Melem za opekotine
Melem od sjemenki dunje može biti od pomoći za liječenje blažih opekotina i rana.
Priprema: Izdrobite 10 g sjemenki dunje, prelijte sa 200 ml vode i sačekajte da se stvori sluzava masa. Nanosite je na oboljeli dio tijela, direktno ili kao oblogu.
Sir od dunja
Francuzi vjekovima prave sir od dunja koji je odlična kombinacija sa pečenim mesom, piletinom, pačjim mesom, junetinom i mesom divljači. Ovaj sir je snažan izvor energije, a može se uzimati i kao lijek za poboljšanje varenja. Ne preporučuje se dijabetičarima i gojaznim osobama.
Priprema: Dva kilograma dunja skuhati, zajedno sa korom, dok potpuno ne omekšaju. Kada se ohlade, isjeći na komadiće i propasirati. Izmjeriti dobijenu masu, i u nju dodati odgovarajuću količinu šećera. Na kilogram i po pirea dunja dodaje se kilogram šećera. Sve ponovo kuhati na laganoj vatri 45 minuta, uz neprestano miješanje. Odmah po kuhanju sir od dunja prelijte u odgovarajuću posudu, plitku staklenu posudu ili u posudice. Kada se ohladi, sir isjeći na kocke, uvaljati u prah šećer, i staviti na tamno i suho mjesto da stoji.
Zaslađivač
Dunje možete konzumirati i u vidu zaslađivača za, na primjer, čajeve, i na taj način možete ublažiti brojne tegobe.
Priprema: Sameljite kilogram dunja, iscijedite sok, a zatim mu dodajte 2 kg šećera i kratko prokuhajte, a kada se ohladi ulijte u sterilizirane tegle.
Preparat protiv bora i ispucalih usana
Za lice bez bora i lijepo njegovane usne narodna medicina preporučuje sjemenke dunje. Priprema losiona od sjemenki: Sitno isjeckati 1 žličicu sjemenki, a zatim ih usitniti u i preliti sa dvije žličice uzavrele vode. Dobro promiješati i ostaviti da odstoji 10 minuta. Ovim preparatom možete mazati i ispucane usne i mjesta na licu sa izraženim borama.
Priprema losiona od kore dunje: 200 gr kora dunje držati dvije sedmice u tri decilitra jače rakije, po mogućnosti lozovače. Nakon toga procijediti rakiju i lijevati u tri bočice i hermetički zatvoriti. Pripremljenim losionom mazati dijelove lica sa borama dva puta dnevno, prenosi Ljepota i zdravlje.
Kotonjata (tal. cotogna – dunja) u Dalmaciji ili kitnkes (sir od dunja) u kontinentalnoj Hrvatskoj priprema se za zimske dane i čuva u kutijama s lovorovim listovima. Poslužuje se s bruštulanim mjendulima (ušećerenim bademima), orasima i sušenim smokvama.
Priprema
Dunje operite, izrežite na kriške i uklonite središnji dio s košticama (koru ostavite). Narežite ih na kocke i stavite u širu posudu. Ulijte vodu koja mora samo prekriti dunje. Kuhajte dok ne budu mekane.
U posudi usitnite dunje gnječilicom za krumpir, a onda ih uz pomoć kuhače propasirajte kroz cjedilo sa sitnim rupicama. Izvažite propasirane dunje i potrebnu količinu šećera (na 1 kg dunja dodajte 850 g šećera).
U dublju i širu posudu stavite pasirane dunje, šećer i limunov sok. Uz neprestano miješanje kuhajte do 40 minuta.
Kuhanu smjesu ulijte u kalupe po želji (prethodno premazane uljem). Pustite kotonjatu hladiti 24 sata. Oprezno je izvadite iz kalupa na masni papir da se suši nekoliko dana.
Do posluživanja spremite u zatvorene kutije s nekoliko lovorovih listova.
Posluživanje
Sir od dunje narežite i poslužite uz slatki liker ili prošek sa sušenim smokvama i ušećerenim bademima. A ukoliko imate kotonjatu iz dekorativnih, malih kalupa prije posluživanja uvaljajte je u kristal šećer.
H.H.