Četvrtak, 17. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Melem za zdravlje: Evo što trebate znati o Omega-3 masnim kiselinama

Konzumiranje hrane bogate omega-3 masnim kiselinama u sklopu uravnotežene prehrane poboljšava raznovrsnost crijevne flore, pokazalo je novo istraživanje znanstvenika s Medicinskog fakulteta u Nottinghamu.

Riječ je o dosad najvažnijem istraživanju kada je posrijedi odnos između omega-3 kiselina i sastava crijevnoga mikrobioma, pišu francuski mediji.

Da bi to dokazali britanski su znanstvenici angažirali 876 ispitanica srednje i starije životne dobi testirajući utjecaj omega-3 kiselina na raznolikost i količinu dobrih bakterija u njihovu probavnom traktu.

Višestruka korist

Ustanovili su da je crijevni mikrobiom kod žena koje su konzumirale više namirnica s omega-3 kiselinama bio raznolikiji. To su povezali s većom dobrobiti za zdravlje, osobito kada je posrijedi sprečavanje razvoja dijabetesa, pretilosti i upalnih bolesti probavnog trakta poput kolitisa ili Crohnove bolesti.

Pojasnili su da se crijevni mikrobiom odnosi na crijevne bakterije i gljivice koje žive u crijevima. Ranije se govorilo o crijevnoj flori, a danas je to naziv za bakterijske populacije koje žive u crijevima.

Populacija crijevnih bakterija uključuje nekoliko desetaka milijarda mikroorganizama koji se sastoje od najmanje 1000 različitih poznatih vrsta bakterija. One sadrže više od tri milijuna gena (broj 150 puta veći od broja vlastitih ljudskih gena). Crijevne bakterije u ljudskome organizmu mogu težiti i dva kilograma. Jedna trećina ih je identična kod većine ljudi, no dvije su trećine jedinstvene. Crijevne su bakterije u crijevima poput naše osobne iskaznice.

Omega-3 masne kiseline, kako su ranije pokazala brojna istraživanja imaju blagotvoran utjecaj i na razne druge bolesti, među kojima su rezistentnost na inzulin kod dijabetičara, hipertenzija, artroza, tromboza, neke vrste karcinoma te smanjenje kognitivnih sposobnosti. 

Bakterije smanjuju i opasnost od pretilosti

“Otkrili smo i da u organizmu osoba koje konzumiraju više namirnica s omega-3 kiselinama ima više određenih bakterija koje povezujemo s manjom sklonošću upalama i manjim rizikom od pretilosti”, rekla je dr. Cristina Menni s londonskog King’s Collegea, koja je sudjelovala u studiji.

“Dodatnim istraživanjem smo ustanovili da je povišena razina omega-3 kiselina u krvi povezana s postojanjem molekule N-karbamil-glutamata u crijevnome mikrobiomu, a ona smanjuje oksidativni stres crijeva. Vjerujemo da su za to zaslužne omega-3 masne kiseline koje potiču bakterije na proizvodnju spomenute supstancije”, zaključila je dr. Menni.

Osim u sardinama, lososu, ribljem ulju, omega-3 masnih kiselina ima u plodovima mora, biljnim uljima, žitaricama i u orašastom voću.

Z.K.

Najnovije

Dr. Markić i Bekavac pozvali građane na Hod za život u Rijeci: ‘Ne postoji dijete koje nekome nije važno’

Povodom Hoda za život, obitelj i Hrvatsku, koji će se u subotu 19. listopada 2024. održati u Rijeci, u srijedu 16. listopada u emisiji...

Memorijalni centar u Vukovaru dobio repliku vozila ” Žutih mravi”

Donacijom replike vozila koje su koristili vukovarske postrojbe “Žuti mravi” i “Pustinjski štakori”, Memorijalni centar u Vukovar dobio je vrijedan eksponat koji budi sjećanja...

Biblijska poruka 17. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Zatvaranje ključu spoznaje i mudrosti

Lk 11,47-54   Reče Gospodin: »Jao vama! Podižete spomenike prorocima, a vaši ih oci ubiše. Zato ste svjedoci i sumišljenici djela svojih otaca: oni ih...

Medijska haranga „na desnici“ razara hrvatsku državu

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Potaknut pozivima branitelja i stradalnika Domovinskoga rata, koji iskazuju veliko nezadovoljstvo „medijskim besprizornim ratom“, koji je medijsko dno dna, do...

 Josip Merdžo za Kompas: U slučaju Kovačević dio bošnjačke politike zaigrao je na pogrešnu kartu – produkt bi mogla biti hrvatska federalna jedinica

„Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava imat će dovoljno argumenata da poništi presudu u slučaju 'Kovačević', tj. ne može opstati takva kakva je...