Ponedjeljak, 31. ožujka 2025.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Ostvareni snovi: Matija Kuzmić iz Veselića u općini Ribnik dobio “slastičarsku” stipendiju za školovanje u Parizu!

Matija Kuzmić iz Veselića u općini Ribnik pokraj Karlovca dobitnik je stipendije projekta Raise the Bar, koja će mu omogućiti da svoj slastičarski talent nastavi razvijati u renomiranoj školi Ecole Nationale superieure de patisserie – Ducasse & Thuries u Parizu! Uz Matiju, stipendije su dobili i Tibor Klobučar te Grgo Bačelić, a stipendije su im dodijeljene u Zagrebu, na predstavljanju vodiča Gault&Millau 2021. za Hrvatsku…

– Za mene ova stipendija znači otvaranje novih vrata u svijet slastičarstva, ispunjenje mojih dječjih snova o studiranju slastičarstva u Parizu te otvaranja vlastite artisan slastičarne. Iskustvo sudjelovanja u Raise the bar projektu mi je pokazalo da se trud i rad te želja za napretkom isplate, i mogu reći da mi je Raise the Bar promijenio život te otvorio nova vrata. Rad s članovima žirija u restoranu Noel ostat će mi zauvijek u sjećanju, jer sam upoznao svoje idole hrvatske gastronomske scene, istaknuo je Matija.

Matija Kuzmić strastveni je slastičar koji trenutno odrađuje praksu u zagrebačkom restoranu Noel, a tijekom ljeta radit će u poznatom dubrovačkom restoranu 360. Radno iskustvo započeo u Boutique Hotelu Korana Srakovčić u Karlovcu gdje je otkrio svoj talent i ljubav prema slastičarstvu.

Grgo, Tibor i Matija dijele strast za stalnim usavršavanjem i zato su se prijavili za sudjelovanje u projektu Raise the Bar kojim Coca-Cola HBC Hrvatska podržava razvoj hrvatskog ugostiteljstva i turizma ulaganjem u profesionalno usavršavanje konobara, barista, barmena, kuhara i slastičara.

Za perspektivne kuhare koji iščekuju edukaciju zasigurno ćemo još čuti, čemu u prilog i činjenica što su stipendije zaslužili jer su oduševili žiri koji čine renomirani hrvatski chefovi Hrvoje Zirojević, Marko Gajski, Igor Gudac i Bruno Vokal te voditelj i suvlasnik restorana Noel Ivan Jug.

Raise the Bar je strateška platforma Coca-Cole HBC Hrvatska koji od 2019. godine djeluje s ciljem povećanja kvalitete obrazovanja radne snage u ugostiteljstvu i turizmu. Projekt obuhvaća akademiju za konobare, bariste i barmene, stipendije za kuhare, slastičare i osoblje za posluživanje te suradnju s regionalnim centrima kompetentnosti, čime Raise the Bar omogućuje usklađivanje vještina i znanja ugostiteljskih i turističkih djelatnika s potrebama poslodavaca.

G.S.

Najnovije

Dr. Ivan se prekrstio u Jovana i uz pomoć derviša i pokojega vuka u HB županiji provodi agendu srpskog sveta

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Dr. Jovan, kako narod zove župana Herceg-Bosanske županije u FBiH, je u proteklom desetljeću gradio džamije, uvodio ćirilicu u škole,...

Biblijska poruka 31. 3. 2025. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Idi, sin je tvoj zdrav!

  Iv 4,43-54     Ode Isus iz Samarije u Galileju. Sam je izjavio da prorok nema časti u svom zavičaju. Kad je dakle stigao u Galileju, Galilejci...

Na današnji dan poginuo Josip Jović – prva žrtva Domovinskog rata

Krvavi Uskrs na Plitvicama događaj je koji se dogodio 31. ožujka 1991. Tada je pala prva žrtva Domovinskog rata. Sukob između pobunjenih Srba i...

Obilježena 30. godišnjica stradanja hrvatskih branitelja na Prokosu

U nedjelju, 30. ožujka obilježena je 30. obljetnica pogibije četiri pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko i jednog pripadnika Vojne policije HVO-a, stradalih u velikoj snježnoj...

Stručnjak objašnjava zašto se sve više Hrvata vraća kući iz inozemstva – stvari su se promijenile

Otišao on tamo gore u Njemačku, radi kao električar, vodoinstalater. Pa se za Uskrs ili Božić vrati svojima za praznike, dolazi s Porscheom. Pitam...