Petak, 14. ožujka 2025.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Ovo je 10 kvalitetnih savjeta za pripremu zimnice…

Sjećate li se jeseni kad ste bili mali i mirisa pečenih paprika, ajvara, paradajza i džema? Vidite li u mislima bakinu i maminu špajzu, uredno poslaganih tegli koje su čekale zimu? Najviše ste voljeli slatko, priznajte!…

Osim tradicionalnih džemova, pekmeza, ukiseljenih krastavaca ili paprika, ajvara i pinđura u našu kuhinju polako ulaze i noviteti. Zimnica nije potpuna bez nekoliko staklenki voća, a posebno su ukusne jabuke, marelice, grožđice, šljive, grožđe, breskve i kruške.

Za zimicu uvijek birajte namirnice koji su na vrhuncu zrelosti kako bi izdržale kroz cijelu godinu i dale svoj maksimum.

Mnogi se naježe kada čuju riječ “zimnica”. Cjelodnevni posao koji uključuje razne mirise, pranje, rezanje, kuhanje. Iako ukiseljene namirnice možemo danas kupiti u svakom dućanu, domaća zimnica ipak ima posebnu vrijednost. Samostalni rad i strpljenje itekako se isplati.

Danas sigurno imamo manje vremena ali uvijek možemo, ako to želimo, naći vremena da napravimo bar nekoliko teglica paradajza ili džema, tek toliko da naša djeca i unuci osjete čari tih skoro zaboravljenih “zimskih čarolija”.

U nastavku vam donosimo savjete koji će vam olakšati proces pripreme i konzerviranja zimnice.

10 savjeta za pripremu zimnice:

• Za zimicu odaberite nakvalitetnije zrelo voće i povrće.
• Staklenke dobro operite i stavite na papirnati kuhinjski ručnik da se osuše.
• U staklenku prije punjenja ulijte malo rakije, zatim zatvorite teglu i protresite. Na taj način ćete dodatno sterilizirati staklenku, a okus zimnice biti će malo ukusniji.
• Staklenke je najbolje zatvoriti vakumskim zatvaračem.
• Ukoliko staklenke zatvarate celofanom, rubove staklenke i celofan prebrišite papirnatim ručnikom natopljenim octom ili alkoholom.
• Pri punjenju staklenke ispod nje stavite vlažnu krpu kako bi spriječili pucanje staklenke zbog vrućih namirnica.
• Voću i povrću nemojte dodavati previše soli, šećera, octa i kemijskih konzervansa.
• Voće i povrće nemojte predugo iskuhavati kako bi se očuvali vrijedni sastojci.
• Odaberite dodatke za želiranje biljnog podrijetla.
• Ukoliko je džem ispao prerijedak prokuhajte ga i dodajte limunov sok i malo šećera ili žele. Ukoliko vam je ispao pregust kratko ga prokuhajte i dodajte malo vode.

Napravite domaću zimnicu koja je zdrava i ukusna kako biste očuvali imunitet u hladnim zimskim danima i uživajte!

Petra S.

Najnovije

Odzvonilo je DEI politikama u Velikoj Britaniji?

Britanski financijski regulatori koji djeluju pod okriljem britanske središnje banke Bank od England, odustali su od postavljanja novih planova i pravila za provođenje DEI...

Ministar Brkić: Hrvati u BiH jedini su glas razuma, moramo sjesti za stol

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić komentirao je aktualnu situaciju u BiH. Istaknuo je da BiH jest u političkoj krizi, ali...

Biblijska poruka 14. 3. 2025. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Pomirenje ili istrjebljenje

Mt 5,20-26   Reče Isus svojim učenicima: »Ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko. Čuli ste da...

Uništenje hrvatskog športa – nogometa

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Jugoslavenska sekta Možemo! kreirala je novu agendu kako uništiti jedan od najvažnijih hrvatskih brendova, po kojem smo poznati u cijelom...

Milan Nimac: ‘Došlo je vrijeme za ujedinjenje braniteljskih udruga’

Da sam boljeg zdravlja u dva mjeseca bih osnovao udrugu nezadovoljnih hrvatskih branitelja. Smatram da bi ta udruga imala više članova nego 45 braniteljskih...