Svi znaju za ljekovita svojstva bijelog luka ili češnjaka, a moguće je da se radi o prvoj biljci koja je službeno proglašena ljekovitom prije više od 5.000 godina. Današnja znanost je to potvrdila, ali dodala još nešto. Osim samog češnjaka, iznimno je ljekovita i ljuska koja najčešće završi u smeću. Ljuska češnjaka je nešto o čemu biste trebali dvaput razmisliti prije nego ju bacite u smeće…
Poželjno je koristiti naš domaći bijeli luk koji je najkvalitetniji na svijetu, a ne uvozni kineski ili neki drugi koji nije ni približne hrvatske kvalitete.
Osim samog luka, koji je najčešće konzumirani dio ove potentne biljke, ljuska je često zanemareni dio. Ispada da je puna fenilpropanoida, koji su puni antioksidansa, a brojni stručnjaci tvrde da je ljuska zbog svojih posebnih svojstava ak i bogatija u zdravim sastojcima od samoga luka. U ljusci je spoj flavonol koji je bogat vlaknima i snižava krvni tlak. To znači da je dobar za srce, probavu, snižava kolesterol, ali i mnoge druge stvari.
Bijele ‘papiriće’ ljuske možete iskoristiti na ovih 6 načina;
- Sačuvajte ih u hladnjaku i ubacite ih u temeljac od juhe kako bi pojačali okus.
- Napravite kompost od njih.
- Kada pržite češnjak, ne morate ga prije toga oguliti. Zdravi sloj češnjaka će poslužiti kao zaštita zbog kojih će unutarnji dio biti mekši.
- Jednostavno ih pojedite! Kada gulite ljuske sa češnjaka, također mičete i sve ljekovite stvari koje se nalaze u ljuskama. Ipak, provjerite i budite sigurni da nije šprican prije toga. Kod organskog češnjaka ne bi trebalo biti problema.
- Skuhajte čaj! Jednostavno ljuske ubacite u vrelu vodu i pričekajte par minuta.
- Odličan dodatak ručku može biti češnjak iz rerne. Ispecite ga zajedno s ljuskom i dodajte ga jelu…
H.H.