Češnjak je povezan sa smanjenjem krvnog tlaka, što može smanjiti učestalost srčanih bolesti i moždanih udara…
Uz povrće i tjesteninu, malo češnjaka uvijek se nađe na našem stolu. No, moć bijelog luka jako je velika. Sadrži antioksidanse i spojeve koji donose velike zdravstvene dobrobiti, ali ima i snažan miris koji mnogima smeta.
Osobe koje pate od refluksa i probavnih smetnji, ali i osobe koje piju lijekove za razrjeđivanje krvi trebale bi se posavjetovati s liječnikom ako gutaju režanj češnjaka jer može pogoršati ove probleme.
1. Češnjak je povezan s zdravljem srca
Ako želite imati srce koje je u vrhunskoj formi, počnite više stavljati češnjak u jela. Češnjak je povezan sa smanjenjem krvnog tlaka, što može smanjiti učestalost srčanih bolesti i moždanih udara, kaže Bonnie Taub-Dix za Livestrong.
Da je to tako potvrđuje i glavni sastojak češnjaka alicin, koji posjeduje čudesna antibakterijska, antivirusna, antigljivična, antiparazitska i antioksidacijska svojstva, što je i znanstveno dokazano. Češnjak je bio poznat i u staroj Grčkoj i Rimu čiji su ratnici konzumirali velike količine prije negoli bi pošli u rat kako bi pojačali imunitet. Osim imuniteta češnjak najviše pomaže kod kardiovaskularnih bolesti posebno pri regulaciji visokog krvnog tlaka i kolesterola u krvi.
On zapravo štiti krvne stanice i žile od upala, čime smanjuje rizik od infarkta, a tu je i njegov učinak na smanjenje stresa.
Tri do četiri režnja na dan sasvim je dovoljno. Kuhani je češnjak lakše probavljiv, pa ga mogu konzumirati one osobe koje imaju problema s želucem kada konzumiraju svježi češnjak.
Štoviše, češnjak je povezan sa smanjenjem simptoma angine pektoris, kao i s povećanjem elastičnosti krvnih žila i protokom krvi, a sve ovo štiti srce, piše u izvješću iz 2016. u časopisu Nutrition.
2. Jača imunitet
Sa sezonom prehlada i gripa iza ugla, možda ćete planirati strategije kako ojačati imunitet. Prirodni borac protiv klica, bijeli luk vam može pomoći da vas ne uhvati prehlada ili da bude u blažem obliku, kaže Taub-Dix.
To je u skladu s istraživanjem objavljenim u 2012. godine u časopisu Clinical Nutrition, koje je pokazalo da je ekstrakt češnjaka povezan s jačanjem imuniteta i smanjenjem duljine prehlade.
3. Djeluje protuupalno
Zahvaljujući snažnim antioksidansima i sumpornim spojevima, češnjak također može pomoći kod smanjenja upala i zaštititi stanice od starenja, oksidativnog stresa i oštećenja, navodi Taub-Dix.
Alicin je bioaktivni sumporni spoj koji se oslobađa kada se češnjak usitni ili nasjecka, a zaslužan je i za karakterističan miris. Također je povezan sa smanjenjem upala prema Američkom institutu za istraživanje raka (AICR).
To je osobito važno jer je čini se da je kronična upala temeljni uzrok glavnih degenerativnih bolesti, uključujući bolesti srca, reumatoidni artritis, Parkinsonove bolesti i Alzheimera, navodi Harvard Health Publishing, a prenosi Livestrong.
4. Povezan je sa smanjenjem rizika od karcinoma
Čini se da ova dobrobit češnjaka dolazi od flavonoida kaempferola i kvercetina, kao i inulina, ugljikohidrata koji je povezan sa zaštitom od raka, navodi AICR.
5. Pomaže kod akni
U kombinaciji s drugim provjerenim dermatološkim terapijama, češnjak može biti koristan kućni lijek u borbi protive neugodnih prištića.
Češnjak ima antibakterijska, antivirusna i antiseptička svojstva, tako da dodavanje u prehranu može pomoći uklanjanju infekcija kože i smanjenju oteklina i upala, kaže Taub-Dix.
Naravno nemojte nanositi češnjak izravno na kožu jer na taj način može doći do iritacije. Umjesto toga, izmiješajte zdrobljene režnjeve češnjaka s jogurtom i stavite kao masku na kožu.
Najbolji češnjak je onaj domaći i to sa područja dalmatinskog krša-a ne nikakav kineski češnjak
Unatoč mističnim svojstvima, češnjak je samo povrće odnosno namirnica koja ima široku primjenu.
– Češnjak je biljna vrsta koja se tradicionalno koristi u prehrani ljudi kao začin i dodatak jelima, no posjeduje potentna biološka svojstva i učinke na zdravlje ljudi – pojašnjava Nenad Bratković, magistar nutricionizma.
Češnjak je aromatična biljka i nezaobilazna u mnogim tradicionalnim jelima diljem svijeta, a tako i kod nas. Studija koje su provedene s češnjakom ima uistinu mnogo, preko 1000, no jednim su dijelom samo one koje su provedene na ljudima, a dijelom na laboratorijskim životinjama.
Također, većina tih studija bavi se proučavanjem učinka sastavnica češnjaka na srčano-krvožilni sustav, a tek onda na imunosni sustav i antimikroban i antiinfektivan učinak. Potencijalni povoljni učinci češnjaka su takvi da može smanjiti koncentraciju lipida (masti) u krvi te sprečavati zgrušavanje krvi (antitrombotski učinak češnjaka), a u nekima i smanjenja krvnog tlaka te kao takav ima i potencijal kliničke primjene – kazuje Bratković.
No, razina smanjenja kolesterola je 10% i to valja imati na umu pri objektivnom razmatranju i uvođenju terapije.
– Ekstrakt češnjaka proučavan je zbog svojih antimikrobnih aktivnosti protiv bakterija i gljivica, pa je tako u nekim studijama nađeno da češnjak djeluje kao faktor kočenja rasta gljivice Candida albicans te gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija, pa tako i MRSA streptokoka. Također sumporni spojevi kao što je alicin glavne su aktivne komponente koje imaju povoljan učinak i omogućavaju antibakterijsku aktivnost, a potencijalno i antivirusnu pomoć.
H.H.