Nedjelja, 20. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Patlidžan kao zamjena za meso: Imamo 10 jako dobrih razloga zašto ga jesti…

Patlidžan nije baš popularna namirnica, no ovo povrće koje je blisko srodno s rajčicama, paprikama i krumpirom – zaslužuje biti među omiljenim našim povrćem…

Patlidžan, poznat još i kao balancana, pripada porodici biljaka noćne sjene, a ima gorkasti okus i spužvastu teksturu. Najpopularniji je duguljasti patlidžan kojeg možemo prepoznati po izrazitoj ljubičastoj boji. U Indiji, otkuda i potječe, konzumira se već 3000 godina, a nakon ostatka Azije, uzgoj se proširio i na Europu, u 14. stoljeću.

  1. Patlidžan je najbolje konzumirati između kolovoza i listopada, a veganska ga kuhinja prepoznaje i kao odličnu alternativu za meso jer je dobar izvor proteina, donosi ordinacija.
  2. Sorte patlidžana imaju plodove teške do kilograme, no u svijetu se razlikuje veliki broj sorta koje se razlikuju po veličini i obliku ploda, boji ploda, visini stabiljke…
  3. Svježi patlidžan u 100 grama ima tek 24 kalorije, dok kuhani ima 35, uz to je i bogati izvor vlakana, posebno celuloze koja je dobra za probavu, te vitamina B1KCfolne kiseline.
  4. Ono po čemu je patlidžan vrlo poznat je antioskidans nasunin koji se nalazi u njegovoj kori, a koji štiti naše stanice od uništenja te koji je sakupljač slobodnih radikala i utječe na izlučivanje viška željeza iz organizma. Upravo ovaj antioksidans može utjecati na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, kao i prevenciju raka.
  5. U lišću i plodu patlidžana nalazi se solanin, koji se nalazi i u kori krumpira i rajčici, koji je za ljude otrovan, dok biljku štiti od nametnika. Solanin je zaslužan i za vrlo gorkasti okus patlidžana, no smatra se da doza od 200 mg može izazvati otrovanje. Kada se on neutralizira u crijevu, prestaje biti otrovan. Smatra da upravo zbog gorkastog okusa, patlidžan utječe na ublažavanje grčeva u želudcu i sličnih probavnih tegoba.
  6. Kako bi se solanin u potpunosti eliminirao, patlidžan se mora na neki način termički obraditi, a postoji niz načina na koji to možete napraviti: na roštilju, na pari, pirjanje ili prženje, odnosno pohanje.
  7. Patlidžan ima niski glikemijski indeks te je zbog toga vrlo povoljna namirnica za dijabetičare, a klorogenična kiselina, koja također ima antioksidativno djelovanje, pomaže i sniziti razinu lošeg kolesterola.
  8. Kada birate patlidžan, pokušajte ga stisnuti – ako se koža vrati na mjesto, znači da je zreo, a ako ostane udubljenje, nije. Kod kuće ih čuvajte na temperaturi oko 10°C stupnjeva, a nemojte ga rezati prije spremanja jer se brzo pokvari ako mu je “meso ” otkriveno.
  9. Gorki okus patlidžana možete neutralizirati korištenjem soli prije kuhanja. Narežite patlidžan na željenu veličinu te komade posolite i ostavite da tako stoje 30 minuta.
  10. Patlidžan se može kombinirati s velikim brojem namirnica, a smatra se da je komplementarna namirnica koja balansira sve druge okuse.

Tjestenina s patlidžanom, rajčicom i mozzarellom

Foto: Shutterstock

SASTOJCI:

  • tjestenina
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 1 patlidžan
  • 250 grama cherry rajčica
  • 2 češnja češnjaka
  • slatke paprike
  • crni papar
  • sol
  • 250 grama mozzarelle
  • svježi listići mente

Priprema:

Tjesteninu skuhajte kao i obično, a prije nego što ju iscijedite, izlijte 250 ml vode u čašu. U tavi zagrijte maslinovo ulje te dodajte narezani patlidžan i držite ga na vatri dok dok ne dobije zlatnu boju (8 do 10 minuta). Dodajte prepolovljene cherry rajčice, češnjeve češnjaka, začinite sa soli, slatkom paprikom i crnim paprom. Kuhajte dok rajčice ne omekšaju, odnosno 2 do 3 minute. Dodajte povrće u tjesteninu te vodu od tjestenine i mozzarellu, promiješajte! Tanjur ukusne tjestenine s patlidžanom možete ukrasiti s par svježih listića mente.

Dobar tek!

Foto: Shutterstock

G.H. 

Najnovije

“Hod za život” u Rijeci dočekale prosvjednice sa sramotnim transparentom. Neke su se vezale lancima za svjetiljke na Korzu

Foto:Narod.hr   Djevojke koje su se vezale za rasvjetu na Korzu rekle su da ne pripadaju nikakvoj organizaciji, već nastupaju individualno. U Rijeci je prijepodne održan “Hod...

Branitelji ustali protiv spomenika: ‘Provodi se ideologija SANU-a i srpskog svijeta’

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i grada Požege priopćenjem se osvrnula na revitalizaciju spomenika u Kamenskoj. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.   S...

19. listopada 1991. Humanitarni konvoj (Vukovar) – ‘Liječnici bez granica’ spasili dio ranjenika iz bolnice

Na današnji dan 1991. izašao je iz Vukovara Humanitarni konvoj u organizaciji Ministarstva zdravstva i udruge „Liječnici bez granica“ (međunarodna, humanitarna i nevladina organizacija)....

Biblijska poruka 19. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Neustrašivost svjedočenja

Lk 12,8-12   Reče Isus svojim učenicima: »Tko se god prizna mojim pred ljudima, i Sin Čovječji priznat će se njegovim pred anđelima Božjim. A tko...

Ima li Primorac šanse protiv Milanovića?

Primiču nam se izbori za Predsjednika RH koji su predviđeni za kraj 2024.godine. Pored aktualnog Predsjednika Zorana Milanovića kao njegov najozbiljniji protukandidat delegiran je...