Sezona je trešanja, a ova voćka osim što je prekrasnog izgleda i još slađeg okusa ima razne dobrobiti na naše zdravlje. Trešnje su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K te minerala kalija, kalcija, željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora i cinka. Sadrže prehrambena vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (jabučnu, limunsku, vinsku) te nešto proteina i ugljikohidrata. Zbog bogatstva antioksidansa trešnje su izvrsni borci protiv slobodnih radikala, koji svojim djelovanjem višestruko štete ljudskom organizmu.
Posebno su bogate antocijaninima i proantocijaninima.
Ovi antioksidansi su odlični saveznici u suzbijanju simptoma astme i alergija, a poznati su i kao snažna prirodna protuupalna sredstva.
Potiču proizvodnju kolagena – proteina ključnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva-
No, znate li kako trebate cjeloviti proizvod iskoristiti? A za to su vam potrebne peteljke trešanja. Naime, napitak od peteljki trešanja odličan je kod upale mokraćnog mjehura i upale bubrega.
Sve što trebate je 2,5 dcl vode i dvije žlice usitnjenih peteljki trešnje. Vodom prelijte usitnjene peteljke trešanja te ostavite da prokuha i lagano kuhajte par minuta. Skuhani napitak ostavite pokriven deset minuta da odstoji te prije konzumacije procijedite. Potrebno je piti topli napitak nakon jela tri puta dnevno. Promjene ćete osjetiti ubrzo.
Zbog ovih 5 razloga treba češće jesti trešnje
Ove sočne, slasne bobice podižu energiju, a većina kalorija potieče od prirodnih šećera, koji poboljšavaju raspoloženje. Osim toga, dokazano je da ovo voće poboljšava san, jer melatonin, koji sadrže, pomaže kod insomnije (nesanice).
Evo još nekih razloga zbog kojih biste tokom maja i juna trebali što više jesti ovog ploda.
Poboljšavaju vid i izgled kože
Trešnje sadrže puno vitamina A, a dio ovog vitamina je beta karoten, koji poboljšava vid i čini oči zdravijim. Retinol je još jedan dio vitamina A koji pomaže da koža izgleda zdravo i svježe.
Spriječava maligne bolesti
Da li ste znali da se redovnim konzumiranjem trešanja možete izboriti s određenim tipovima raka? Trešnje su pune snažnih antioksidansa, koji smanjuju rizik od dobijanja raka i smanjuju efekte starenja.
Poboljšavaju probavu
Zbog velike količine vlakana, trešnje poboljšavaju varenje i smanjuju nivo holesterola u krvi.
Umanjuju bol
Trešnje su odličan izvor antocijanina, koji umanjuje bolove i oticanje, te ublažavaju simptome hroničnih bolesti kao što su giht i artritis.
Za mozak i srce
Antocijanin poboljšava pamćenje, a studije su dokazale i to da mnoga svojstva iz ovog voća spriječavaju srčana oboljenja.
A.K.