Kopriva je već počela nicati. Nađite čisto mjesto, daleko od prometa i uberite vrhove mlade koprive…Raste posvuda, u vrtovima, šumama i pokraj ceste. Listovi su joj jestivi te se koriste za pripremu juha, sokova, čaja te tinkture…
Kopriva – stanište
Kod nas se javljaju dvije vrste koprive:
- Urtica dioica L. – prava kopriva, velika kopriva,
- Urtica urens L. – mala kopriva, žarnjača.
Cvjetovi koprive su jednospolni, vrlo neugledni i sitni, skupljeni u visećim mlohavim resama. Kopriva cvjeta od početka lipnja do kraja rujna. Oprašivanje se vrši uz pomoć vjetra, budući da kopriva ne privlači nikakve insekte, ističu stručnjaci s poljoprivrednog portala Priroda i biljke.
Obje navedene vrste koprive vole dobro pognojeno tlo te ih je moguće pronaći u:
- vrtovima uz kuće,
- na travnjacima,
- uz prometnice,
- mjestima gdje se zadržavaju domaće životinje.
Svi nadzemni dijelovi koprive se koriste za pripremu soka od koprive, a od listova i korijena se može pripraviti čaj.
Premda je ljekovita, kopriva ima široku upotrebu i izvan medicine, a koristi se:
- u tekstilnoj industriji,
- za proizvodnju žute boje,
- kao ekstrakt u šamponima za masnu kosu,
za pripremu ukusnih juha i variva, - u prehrambenoj industriji za proizvodnju posebnih vrsta sireva,
- kao sredstvo za suzbijanje lisnih uši,
- kao hrana za zečeve i svinje.
-
Kopriva – ljekovitost
Svi dijelovi koprive imaju ljekovito djelovanje – cvijet, stabljika, lišće i korijen.
Ljekovita svojstva koprive se ogledaju u njenom posebnom sastavu. Kopriva sadrži:
- vitamine A, C i B,
- minerale kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij i natrij,
- sve esencijalne aminokiseline.
Premda je u prošlosti bila vrlo popularna u liječenju brojnih tegoba i bolesti, ljekovitost koprive je potvrđena tek u novije vrijeme. U narodnoj medicini kopriva ima široku primjenu.
Kopriva kao lijek se u narodnoj medicini koristi u liječenju bolesti i stanja kao što su:
- jačanje imunološkog sustava,
- alergije i alergijske reakcije,
- zarazne bolesti,
- pojačano menstrualno krvarenje,
- bolesti jetre,
- bolesti bubrega,
- upale desni,
- bolesti pluća,
- čir na želucu,
- problemi s probavom,
- nesanica,
- ćelavost.
Međutim, sve ove upotrebe u ljekovite svrhe nisu znanstveno potvrđene, ali su pronađeni i izolirani spojevi iz koprive koji mogu djelovati antioksidativno i protuupalno. To su:
- polifenoli – kempferol, kvercetin, kavena kiselina, kumarini,
- pigmenti – beta karoten, lutein, luteoksantin.
Stoga postoje indikacije pozitivnog učinka na:
-
- simptome povećane prostate,
- simptome rinitisa,
- smanjenje upalnih procesa u tijelu,
- trenutačno smanjenje vrijednosti krvnog tlaka,
- zdravlje jetre.
Prije upotrebe koprive za liječenje određenih bolesti ili stanja se obavezno savjetujte s liječnikom, posebno ako ste kronični bolesnik.
- Čaj je potrebno pohraniti na suhom i mračnom mjestu u dobro zatvorenoj posudi ili staklenci.
Čaj od svježe koprive
Za pripremu čaja od svježe koprive potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 200 ml vode,
- nekoliko listova svježe koprive.
Priprema čaja od koprive:
- Grijte vodu sve dok ne prokuha.
- Koprivu prelijte vrelom vodom te ostavite između 5 i 10 minuta da odstoji.
- Čaj nipošto nemojte pripremati u metalnoj posudi ili šalici.
- Nakon što je kopriva odstajala u vreloj vodi, mješavinu je potrebno procijediti, po želji zasladiti i konzumirati.
Čaj od koprive konzumirajte umjereno i nikada ga nemojte konzumirati prije spavanja.
Čaj od korijena koprive
Čaj od korijena koprive se priprema tako da se 20 grama korijena koprive kuha 10 minuta u 5 dcl vode.
Nakon što se skuha, otopinu je potrebno procijediti i piti tri puta dnevno prije glavnih obroka.
- U narodnoj medicini se vjeruje da čaj od korijena koprive smanjuje intenzitet upale te omekšava tkivo prostate.
Sok od koprive – recept
Sok od koprive se priređuje od nadzemnih dijelova cvatuće biljke, koji se razrežu i tijekom 12 sati namaču u malo vode. Sok se dobiva ručnim ili strojnim istiskivanjem tekućine.
Od svježih listova koprive, koje ostavimo kratko da povenu te izmiješanih s nešto listova maslačka i zlatice, priređuje se vrlo zdrava proljetna salata. Izdanci koprive, također se mogu vrlo ukusno pripremiti, kao špinat.
Više o pripremi soka od koprive doznajte u našem članku: Sok od koprive – dobrobiti i recepti.
Kopriva – tinktura
Tinktura od koprive tradicionalno služi za jačanje imuniteta, posebno u vrijeme javljanja manjih prehlada i viroza.
Tinktura od koprive se koristi:
- u liječenju bolesti probavnih organa,
- protiv opadanja kose,
- za liječenje anemije,
- kao prirodni diuretik,
- u liječenju reume,
- u liječenju urinarnih infekcija,
- za ublažavanje alergijskih reakcija,
- u liječenju kožnih ekcema,
- za ublažavanje urinarnih infekcija.
Tinktura od koprive se koristi tri puta dnevno. Potrebno je razrijediti u vodi između 10 i 15 kapi tinkture. Tinkturu je najbolje konzumirati prije obroka. Nekoliko puta tjedno koprivu možete umasirati u tjeme, te nakon nekoliko minuta isprati.
Više o tome kako djeluje tinktura od koprive te kako je pravilno koristiti možete doznati u našem članku: Tinktura od koprive za kosu i zdravlje – kako se koristi, recept!
Kopriva – nuspojave
Korištenjem koprive i pripravaka od koprive većinom se ne javljaju nikakve štetne posljedice. Uzimanje koprive u prevelikoj količini može uzrokovati:
- iritaciju želuca,
- osjećaj pečenja kože,
- edem,
- oliguriju.
Korištenje koprive se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.
Korištenje koprive se ne savjetuje u slučaju da se protiv nekog medicinskog problema koriste lijekovi sličnog ili istog djelovanja kakvo je koprivino, odnosno bez savjetovanja s liječnikom.
-
Kako brati koprivu?
Odrasli su nas uvjeravali kako je opeći se na koprivu zdravo, međutim ta utješna rečenica nije umanjila osjećaj peckanja kože. Za branje koprive preporučuje se upotreba kožnih rukavica ili običnih gumenih rukavica.
Na ruke možete prvo staviti bijele uske medicinske rukavice, a potom jedan par debljih rukavica, pritom pazeći da su vam zglobovi ruku dobro zaštićeni odjećom dugih rukava.
Turski znanstvenici s Odjela za prehrambeno inženjerstvo Fakulteta inženjerstva u Izmiru navode sastojke zbog kojih kopriva “žari” ljudsku kožu. To su:
- histamin,
- acetilkolin,
- serotonin,
- leukotrieni,
- mravlja kiselina.
Čaj od koprive – recepti
Jedan od razloga zašto je kopriva toliko popularna je jednostavnost pripreme ljekovitog napitka ili preparata.
Čaj od koprive možete pronaći u filter vrećicama, pakiranjima s listićima, pakiranjima s listićima i stabljikom te u pakiranjima s vrhovima koprive.
Sastojci:
1 l prokuhane vode
400 g svježih, mladih listova koprive
7 limuna
800 g smeđeg šećera
5 jušnih žlica livadskog meda
Priprema:
Listove koprive dobro operite. U posudu ulijte vodu i 5 limuna koje ste prethodno isjekli. Poklopite posudu i ostavite da odstoji 24 sata. Sljedeći dan dobro izgnječite sve sastojke, pa procijedite. Dodajte šećer i svježe iscijeđen sok od preostala 2 limuna.
Zagrijte smjesu do vrenja i ostavite 5 minuta da vrije, uz neprestano miješanje. Ako primijetite pjenu, uklonite je s površine. Med stavite na kraju kada se smjesa ohladi.
Ulijte u steriliziranu bocu i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
H.H.