Ruža svojom ljepotom i mirisom ističe se u brojnim buketima te se gotovo uvijek odabire za posebne prilika kada se svečanost i važnost trenutka želimo naglasiti i cvijećem. No čarobna kraljica cvijeća ima i ljekovita svojstva jer njezine baršunaste latice skrivaju vitamine A, C i E, flavonide i ostale bio-aktivne spojeve.

U narodnoj medicini ističe se i kao lijek za jetru i crijeva, a u kozmetičkoj industriji odavno je prepoznat njezin blagotvoran utjecaj na vitalnost kože.

Sigurni smo da će u njemu uživati odrasli i djeca koja će zbog ovog posebnog okusa, ali i privlačne boje, kupovne sokove staviti u drugi plan.

Recept ZA SIRUP OD RUŽE

1. Tri četvrt staklenke zapremine od 5 litara napuniti laticama ruža.

2. Dodati 4 dkg limunske kiseline, naliti vode skoro do vrha. Pokriti tanjurićem, ali ne poklopcem.

3. Ostaviti deset dana na suncu. Procijediti.

4. Zašećeriti (koliko ima litara tekućine, toliko je potrebno kilograma šećera)

5. Miješati i staviti da stoji u poklopljenoj posudi dok se šećer ne rastopi.

6. Sirup uliti u boce i dobro zatvoriti.

Napomena: Koristite samo domaće ruže, odnosno one za koje ste sigurni da nisu prskane pesticidima. Idealne su mirisne i grmolike vrtne ruže.

A.K.