Tušt je samonikla biljka, koju u proljeće i ljeto lako možete naći u svojim vrtovima. Široko je rasprostranjena u svijetu, dok je zemlje srednje Europe, Mediterana i Azije je često koriste u svojoj prehrani. Odlikuje se svojim brojnim pozitivnim učincima na zdravlje i niskom kalorijskom vrijednosti.
Od davnina su prepoznata njena ljekovita svojstva, te se koristi kod opekotina, psorijaze, glavobolje, osteoporoze, kod bolesti jetre i crijeva, za kardiovaskularne bolesti, opuštanje mišića, ali i kao sredstvo za poticanje probave i diuretički učinak. Iako znanstveno nije potvrđen njegov utjecaj na dijabetes, u Kini se često koristi u te svrhe.
Ako imate vrt, vjerojatno se po njemu, polegnut uz zemlju, proširio tušt. Neki ga još nazivaju portulak ili tušanj. Stabljika mu je okrugla i sočna, ružičasto-crvene boje, a listovi mali i jajoliki kao na dječjem crtežu.
A takvi smo mi nutricionisti. Totalno van regule.
Ako imate vrt, vjerojatno se po njemu, polegnut uz zemlju, proširio tušt. Neki ga još nazivaju portulak ili tušanj. Stabljika mu je okrugla i sočna, ružičasto-crvene boje, a listovi mali i jajoliki kao na dječjem crtežu. Osim što se kuha na lešo, može se jesti i sirov; na salatu, a na našem priobalju i otocima se do današnjih dana zadržala tradicija njegovog kiseljenja u octu.
Pretpostavlja se da je pradomovina tušta Indija odakle se proširio Europom, Afrikom, Sjevernom Amerikom i Australijom. Vrijednosti tušta poznavali su još stari Egipćani i Rimljani. Bio im je omiljena namirnica. Izuzetnog je nutritivnog sastava. Štoviše, bogatiji je mikronutrijentima od mnogih vrsta povrća.
Primjera radi, u tuštu je čak pet puta više alfa-linolenske kiseline nego u špinatu, a beta-karotena ima više nego u bilo kojoj vrsti zelenog lisnatog povrća. Tu su još vitamin C i vitamini B skupine; riboflavin, niacin, piridoksin te mineralne tvari; kalij, magnezij i željezo.
Iz tušta su k tome izolirani flavonoidi, steroli, alkaloidi, terpenoidi i dr. Dodamo li svemu rečenome i činjenicu da je bogat vlaknima, a siromašan energijom, prava je šteta stoga gledati na njega samo kao na korov. Uključite ga u svoju prehranu.
Zašto nam je korisna alfa-linolenska kiselina?
Alfa-linolenska; omega-3 masna kiselina podupire rast i razvoj, jača imunitet te dokazano djeluje protiv nastajanja raka. Snižava povišenu koncentraciju masnoća u krvi i povećava poželjni HDL kolesterol. I uistinu; znanstvenici su pokazali da je u područjima gdje se jede tušt manje raka i bolesti srca.
Tušt ima vrlo ljekovita svojstva i u liječenju zatvora, upale bubrega i mjehura, a suvremena medicina ga koristi u pripravcima koji djeluju laksativno.
No, to nije sve
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije tušt je jedna od najčešće korištenih biljaka u liječenju različitih zdravstvenih tegoba. U narodnoj se medicini primjenjuje za ublažavanje opekotina te protiv glavobolje, probavnih tegoba, artritisa i psorijaze. Pomaže mokrenje i jača zdravlje organa mokraćnog sustava. Zahvaljujući brojnim antioksidansima, njegovo uključivanje u prehranu jača potencijal cijelog niza antioksidativnih sustava u organizmu čovjeka,donosi zivim.hr.
U Kineskoj se medicini naziva povrćem za dugovječnost i koristi već nekoliko tisuća godina u prevenciji i liječenju šećerne bolesti. Doprinosi normalizaciji visoke koncentracije šećera, kolesterola i masnoća u krvi te zacjeljivanju rana, a također štiti integritet perifernih krvnih žila.
Nedavno su studije pokazale kako tušt ima antimikotično djelovanje, pomaže zdravlju jetre, opušta mišiće i smanjuje upale. Štiti živce te se vjeruje kako smanjuje rizik za pojavu Parkinsonove bolesti.